Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Skorocheny_konspekt_lektsiy.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
14.61 Mб
Скачать

Тема 8. Інвестиційна ресурси.

1. Сутність інвестицій, їх класифікація.

2. Виробничі інвестиції та джерела їх фінансування.

3. Оцінка економічної ефективності інвестицій та інвестиційних проектів.

Інвестиції — це довгострокові вкладення коштів як у межах підприємства, так і поза ними з метою створення нових та модернізації існуючих виробничих потужностей, освоєння нових технологій та техніки, зростання виробництва та отримання прибутку.

Згідно із Законом України «Про інвестиційну діяльність» інвестиції — усі види майнових та інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об'єкти підприємницької та інших видів діяльності, у результаті яких створюється прибуток (доход) або досягається соціальний ефект.

Фінансові інвестиції - використання наявного капіталу для придбання (купівлі) акцій, та інших цінних паперів, які емітуються підприємствами чи державою.

Реальні інвестиції – вкладення капіталу

Інноваційні інвестиції – придбання ліцензій в виробництво, патентів, програмних продуктів, фінансування наукових розробок, підготовка та перепідготовка фахівців.

Зовнішні прямі інвестиції – вкладення за кордоном капіталу, розмір якого становить не менше 10% вартості певного конкретного інвестиційно-інноваційного проекту.

Зовнішні портфельні інвестиції – іноземні інвестиції обсягом до 10% вартості здійснюваного за їх допомогою інвестиційно-інноваційного проекту.

Види і структура капітальних вкладень

Капітальні вкладення –

періодично здійснювані довгострокові варти капіталу на відтворення основних фондів (матеріальних активів ) та об’єктів соціальної інфраструктури підприємства (організації).

Валові капітальні вкладення –

це загальна сума одночасних витрат капіталу на просте й розширене відтворення виробничих основних фондів та об’єктів соціальної інфраструктури.

Чисті капітальні вкладення –

капітальні витрати лише на розширене відтворення виробничих об’єктів соціальної інфраструктури підприємства. Величина цих вкладень розраховується способом вилучення накопиченої суми амортизаційних відрахувань із загального обсягу виробничих інвестицій.

Показники оцінки ефективності інвестиційного проекту

Розділ III. Техніко-технологічна база та організація виробництва

Тема 9. Інноваційні процеси і техніко-технологічна база виробництва

1. Поняття та змістова характеристика інноваційних процесів.

2. Науково-технічний прогрес, його загальні та пріоритетні напрями.

3. Економічний ефект НТП.

4. Техніко-технологічна база виробництва.

Загальна характеристика інноваційних процесів

Інноваційні процеси – сукупність прогресивних. Якісно нових змін, що безперервно виникають у часі та просторі.

Новини – результат інноваційних процесів.

Нововведення – впровадження в господарську практику (діяльність) новини.

Сутнісна характеристика окремих видів і груп новин (нововведень)

Технічні

Виявляються у формі нових продуктів (виробів), технологій їх виготовлення, засобів виробництва (машин, устаткування, енергії, конструкційних матеріалів).

Організаційні

Охоплюють нові методи і форми організації всіх видів діяльності підприємств та інших ланок суспільного виробництва (організаційні структури управління сферами науки і виробництва, форми організації різних типів виробництва та колективної праці тощо).

Економічні

Методи господарського правління наукою і виробництвом з реалізацією функцій прогнозування та планування, фінансування, ціноутворення, мотивації оплати праці, оцінки результатів діяльності.

Соціальні

Різні форми активації людського чинника (професійна підготовка і підвищення кваліфікації персоналу; стимулювання його творчої діяльності; поліпшення умов праці; охорона здоров’я людини та навколишнього природного середовища; створення комфортних умов життя.

Юридичні

Нові та змінені закони, різні нормативно – правові документи, що визначаються і регулюють усі види діяльності підприємств.

Локальні

Внутрішньовиробничі чи внутрішньо регіональні новини, які зумовлюють переважно еволюційні перетворення у сфері діяльності і тому не справляють особливо помітного впливу на ефективність функціонування та розвитку підприємств.

Глобальні

Великомасштабні (загальнодержавні, міжнародні) новини, що є у більшості своїй революційними, та які здатні кардинально підвищувати організаційно – технічний рівень виробництва.

Науково – технічний прогрес (НТП) – це безперервний взаємозумовлений процес розвитку науки і техніки, тобто постійний процес створення нових і вдосконалених застосовуваних технологій, засобів виробництва та кінцевої продукції з використанням досягнень науки.

Загальні та пріоритетні напрями НТП.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]