Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КАЧАТИ ВСІМ ТЕОРІЯ ЕКОНОМІКА.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
973.82 Кб
Скачать

6. Сутність, функції та методи управління.

Оскільки робота на підприємстві поділена між підрозділами та окремими виконавцями, хтось повинен координувати їх дії, щоб досягти загальної мети. Цю функцію виконує управління. У кожному підприємстві виникає необхідність відокремлення управлінської праці від виконавчої.

Таким чином необхідність управління пов”язана з процесами поділу праці на підприємстві. Управління, яке у широкому розумінні являє собою діяльність, пов”язану з координацією інших людей, є складною системою і для того щоб більш глибоко зрозуміти його сутність необхідно розглянути його основні функції.

Функції управління – це об”єктивно обумовлені загальні напрями або сфери діяльності, які у сукупності забезпечують ефективну кооперацію спільної праці.

1) Планування – це процес визначення мети діяльності підприємства, передбачення майбутнього розвитку та поєднання індівідуальних завдань членів організації для досягнення загального результату.

2) Організація – це процес формування структури системи, розподілення завдань, повноважень та відповідальності між членами організації для досягнення загальної мети її діяльності.

3) Мотивація – це процес, що спонукає членів організації до спільних погоджених дій, які забезпечують досягнення загальної мети.

4) Контроль – це процес вимірювання досягнутих за певний період результатів, порівняння досягнутого з запланованим та коригування діяльності, які у сукупності забезпечують виконання організацією своїх планів.

7. Характеристика змісту, переваг та недоліків основних організаційно-правових форм здійснення підприємницької діяльності.

Одноосібне володіння: зміст: підприємство, власником якого є фізична особа або сім’я. Переваги:  Простота заснування  Повна самостійність, свобода та оперативність дій підприємця  Максимально можливі спонукальні мотиви до ефективного господарювання  Гарантоване збереження комерційних таємниць. Недоліки:  Труднощі із залученням великих інвестицій та одержанням кредитів  Повна відповідальність за борги  Відсутність спеціалізованого менеджменту  Невизначеність терміну функціонування.

Господарське товариство (партнерство): зміст: Об’єднання власних капіталів кількох фізичних або юридичних осіб за умов: однакового розподілу ризику і прибутку; спільного контролю результатів бізнесу; безпосередньої участі у здійсненні діяльності. Переваги:  Широкі можливості виробничої та комерційної діяльності  Збільшення фінансової незалежності й дієздатності  Велика свобода дій та більша виваженість управлінських рішень  Можливість залучення до управління товариством професійних менеджерів. Недоліки:  Загроза окремим партнерам через солідарну відповідальність; тобто можливість банкрутства через професійну некомпетентність одного з партнерів  Збільшення ймовірності господарського ризику через недостатню передба­чуваність процесу та результатів діяль­ності. Корпорація (акціонерне товариство). Зміст: підприємство, власниками якого є акціонери, які мають обмежену відповідальність (у розмірі свого внеску в акціонерний капітал) і розпоряджаються прибутком. Переваги:  Реальна можливість залучення необхідних інвестицій  Більша можливість постійного щодо нарощування обсягів виробництва чи послуг  Існування тільки обмеженої відповідальності акціонерів  Постійний (тривалий) характер функціонування. Недоліки:  Наявність розбіжностей між правом власності і функцією контролю діяльності

 Сплата більших податків через оподаткування спочатку прибутку, а потім одержуваних дивідендів

 Існування потенційної можливості посадових осіб, впливати на діяльність корпорації у власних інтересах