Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Педпрактика

.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
117.76 Кб
Скачать

Відповідно до динаміки розумової працездатності необхідно важкі уроки (математика, фізика, хімія, іноземна та російська мова) ставити другим або третім уроком. Уроки праці, фізичної культури, допризовної військової підготовки, музики, образотворчого мистецтва треба ставити у молодших школярів третім уроком, а у старших школярів четвертим. У понеділок і суботу розклад повинен бути полегшено за рахунок зменшення кількості годин і включення в нього легших уроків. Заборонено здвоювати уроки. Як виняток дозволено проводити здвоєні уроки праці. Проте і їх корисніше проводити двічі в тиждень по 1 ч. Необхідно стежити, щоб в який-небудь день не скопилися уроки, що вимагають багато часу для виконання домашніх завдань.

Мета роботи: Засвоїти методику гігієнічної оцінки розкладу уроків і навчитися складати його відповідно до гігієнічних вимог.

Для виконання роботи необхідні: діючий розклад якого-небудь класу і учбовий план на поточний навчальний рік (з навчальним планом можна ознайомитися у завідувача учбовою частиною школи).

Хід роботи. Перепишіть діючий навчальний план, розклад уроків будь-якого класу і дайте гігієнічну оцінку кожному дню тижня і всьому тижневому розкладу уроків в цілому, виходячи з тих вимог, які викладені вище. Потім складіть для цього класу такий розклад уроків, який відповідав би всім гігієнічним вимогам.

Оформлення роботи. В протокол запишіть діючий розклад одного класу, вказавши, що в ньому не відповідає гігієнічним вимогам, а також розклад уроків для цього класу, що відповідає всім гігієнічним вимогам.

Контрольні питання

  1. Яка динаміка розумової працездатності школярів протягом учбового дня і учбового тижня?

  2. Яка кількість уроків протягом учбового дня повинна бути у молодших і старших школярів?

  3. Які уроки повинні стояти другими і третіми по рахунку?

  4. Які уроки повинні стояти третіми у молодших школярів і четвертими у старших?

  5. Які дні тижня повинні бути з полегшеним розкладом?