Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Педпрактика програма Лазаренко.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
199.68 Кб
Скачать

36

МИКОЛАЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ В.О.СУХОМЛИНСЬКОГО

Факультет філології та журналістики

Кафедра української літератури і методики навчання

«ЗАТВЕРДЖУЮ»

Ректор МНУ

ім.В.О.Сухомлинського

___________________В.Д.Будак

“______”________________2012р.

«ЗАТВЕРДЖУЮ» _________________

_________________

_______________

«____»_____2012 р.

Програми та методичні рекомендації

з педагогічної практики

для студентів спеціальності

7.02030301. ФІЛОЛОГІЯ. УКРАЇНСЬКА МОВА І ЛІТЕРАТУРА*

Миколаїв – 2012

Розробники: Ситченко А.Л., доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри української мови і літератури МНУ імені В.О.Сухомлинського

Лазаренко І.В., викладач кафедри української мови і літератури

Програма затверджена на засіданні кафедри української мови і літератури

Протокол № ___ від. “____”________________20__ р.

Завідувач кафедри ____________________________ (А. Л. Ситченко)

“___”___________________ 20___ р

1. Загальні положення

Практична підготовка спеціалістів, тобто педагогічна практика, відповідно до Закону “Про вищу освіту” є складовою формування у майбутніх учителів фахових умінь і навичок. Педагогічна практика сприятиме вдосконаленню мовнокомунікативної, літературознавчої, психологічної, педагогічної, методичної компетенції студентів-філологів, опануванню сучасних освітніх технологій, набуттю навичок виконувати науково-педагогічне спостереження.

Тривалість практики за навчальним планом – 8 тижнів. Протягом цього терміну студенти мають ознайомитися з професійною діяльністю вчителя старшої школи, реалізувати протягом практичної роботи професійні знання та вміння викладати українську мову і літературу.

Педагогічна практика проводиться п’ятикурсниками на базі загальноосвітніх шкіл м. Миколаєва та області, з якими укладено відповідні договори. Методисти практики призначаються з числа висококваліфікованих викладачів університету або вчителів базових шкіл.

Мета педагогічної практики - оволодіння студентами сучасними мето­дами і формами організації навчально-виховного процесу в загальноосвітній школі, формування в них на основі набутих у вищому навчальному закладі знань із основних фахових дисциплін, практичних умінь і навичок для при­йняття самостійних рішень у реальних для професійної діяльності умовах, ви­роблення практичних умінь і навичок моделювати структури традиційних, з елементами нестандартності, нестандартних, із застосуванням інтерактивних, особистісно орієнтованих методик уроків, формування творчого дослідницького підходу до практичної діяльності, виконання позакласної роботи із лі­тератури за самостійно укладеними розробками заходів, виконання методич­ної, пошуково-дослідної роботи. Головне - підготувати студентів до самостійного і компетентного виконання фахових функцій учителя української мови і літератури та класного керівника в сучасному загальноосвітньому закладі у логічному взаємозв’язку з іншими навчальними та виробничими практиками, передбаченими навчальним планом підготовки спеціалістів.

2. Цілі та завдання практики

Завданням педагогічної практики спеціалістів є:

а) оволодіння сучасними освітніми технологіями, методикою проведення уроків української мови і літератури та зарубіжної літератури, набуття досвіду самостійної, науково-методичної, організаційно-керівної діяльності, культури педагогічного спілкування, умінням застосовувати набутий досвід у професійній діяльності та подальшій самоосвіті, формування інтегративного стилю мислення, необхідного сучасному вчителю;

б) ознайомлення з нормативно-правовою базою, науково-методичним забезпеченням навчально-виховного процесу; функціональними обов'язками й формами діяльності (навчально-предметною, науково- та організаційно-методичною, психолого-педагогічною, культурно-просвітницькою, виховною) вчителів-словесників, викладачів мо­вознавчих дисциплін, передовим педагогічним досвідом; формами організації навчально-виховного процесу; психологічними основами навчання в загальноосвітніх закладах, психолого-педагогічними особливостями учнівського віку; специфікою навчально-виховної та дослідницької роботи вчителя; організацією індивідуальної, самостійної роботи школярів.

Для цього студенти повинні виконати завдання:

- знайомитися з умовами проведення уроків зі спеціальності, з обладнанням кабінету навчально-наочними посібниками й приладами, апаратурою, ТЗН, вивчення організації навчально-виховної роботи, позакласної роботи в школі зі спеціальності;

- вивчити методи і прийоми роботи вчителя-предметника;

- дослідити колектив учнів закріпленого класу, ознайомитися з роботою вчителів-предметників, які працюють у цьому класі.

- підготувати й провести різні за характером і типами уроки української мови і літератури з метою застосування різноманітних методів і прийомів навчально-виховної роботи з учнями різного віку (усі уроки студента – залікові, їх кількість визначається розкладом).

- виявити стан використання технічних засобів навчання та контролю на уроках мови і літератури в базовій школі.

- вести шкільну документацію вчителя-словесника.

- відвідувати уроки інших студентів-практикантів, вести записи уроків, брати участь у наступному їх обговоренні.

- провести психолого-педагогічний аналіз (загально-педагогічного аналізу) одного уроку з числа відвіданих зі спеціальності.

- брати участь у позакласній роботі з предмета: проведення додаткових занять, проведення занять гуртка, факультативу, виготовлення наочних приладів, проводити масові форми позакласних занять із предмета.

- скласти спільно з класним керівником закріпленого класу план виховної роботи на півріччя і комплексний план-графік роботи студента на весь період педагогічної практики з урахуванням загальношкільного плану виховної роботи, позакласної роботи з предмета.

- провести спільно всі класні години у закріпленому класі, бути присутнім на класних годинах, які проводяться іншими студентами.

- систематично проводити роботи з учнівським активом школи, свого класу.

- здійснювати масову, групову та індивідуальну виховну роботу з учнями в усіх напрямках.

- проводити роботу з педагогічної освіти батьків, відвідувати вдома учнів із метою встановлення єдиних вимог сім'ї, школи та громадськості у вихованні дітей.

- підготувати реферат або доповідь з актуальних питань теорії та практики навчально-виховного процесу.

- брати участь у роботі методичних об'єднань учителів, семінарів, предметних комісій, а також у роботі методоб'єднань класних керівників.

- вивчати й узагальнювати передовий педагогічний досвід, збирати експериментально-дослідний матеріал для написання дипломної роботи.