Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mіологія_метод.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
153.09 Кб
Скачать

Топографія нижньої кінцівки

Грушоподібний м'яз, виходячи через великий отвір, утворює над - і підгрушоподібні отвори.

Внутрішній і зовнішній затульні м'язи, вкриваючи затульний отвір, утворюють в ділянці затульної борозни одноіменний канал.

Під паховою зв'язкою, між нею і клубовою кісткою, утворюється простір, який за допомогою клубово-гребінчастої дуги, яка прикріплюється до клубово-лобкового підвищення, поділяється на 2 отвори: медіальне розташована судинна лакуна, де проходить стегнова артерія і вена, латерально розташована м'язова лакуна, де проходять клубовопоперековий м'яз і стегновий нерв.

В області стегнової лакуни, між стегновою веною латерально, лакунарною зв'язкою медіальне, паховою зв'язкою вгорі і гребінчастою зв'язкою знизу, утворюється стегнове кільце, яке при проходженні стегнових випуків перетворюється на глибоке кільце стегнового каналу.

Фасція, що вкриває клубовий м'яз, переходить на стегно і утворює широку фасцію стегна. Ця фасція утворює піхви для м'язів стегна, а також передню і задню міжм'язові перетинки, які відокремлюють медіальну групу м'язів стегна від передньої і задньої груп. Широка фасція стегна має поверхневий і глибокий листки. Глибокий листок простягається вздовж всього стегна і його найбільш щільна частина утворює сухожилок для м'яза-натягача широкої фасції стегна і називається клубово-гомілковим пасмом. Поверхневий листок широкої фасції стегна простягається тільки в межах трикутника стегна і закінчується знизу серпоподібним,, краєм, що має верхній і нижній ріжки. Верхній ріжок вплітається під пахову, зв'язку, а нижній - з глибоким листком широкої фасції стегна. Під серпоподібним краєм поверхневого листка широкої фасції стегна утворюється підшкірна щілина, яка прикрита пронизаною пластинкою .- найтоншою частиною широкої фасції стегна. При проходженні стегнових гриж підшкірна цілина перетворюється в зовнішнє кільце стегнового каналу.

Стегновий канал в нормі не існує і утворюється тільки при проходженні стегнових випуків. Він має три стінки:

- латеральна стінка - стегнова вена;

- передня стінка – поверхневий листок широкої фасції стегна, пахова зв’язка і верхній ріжок серпоподібного краю;

- задня стінка - глибокий листок широкої фасції стегна.

При утворенні стегнового каналу його глибоким кільцем служить стегнове кільце, а поверхневим - підшкірна щілина.

Стегнові артерія і вена, виходячи з судинної лакуни, лягають в клубово-гребінчасту борозну, обмежену клубовим і-гребінчастим м'язами. Далі стегнові судини розміщуються в передній стегновій борозні, розміщеній між довгим привідним м'язом медіально і медіальним широким м'язом латеральне. Поверхневий листок широкої фасції стегна натягується в межах стегнового трикутника, обмеженого вгорі паховою зв'язкою, медіальне - довгим привідним м'язом і латеральне - кравецьким м'язом. Своїм нижнім кутом стегновий трикутник переходить в привідний канал, що розміщений між великим привідним м'язом медіальне, медіальним широким м'язом латерально і перекинутою між ними спереду фіброзною пластинкою. Привідний канал відкривається в підколінну ямку має переднє розкриття, де виходять підшкірний нерв і нисхідні вена і артерія коліна.

При переході стегна на голінку на задній поверхні утворюється підколінна ямка, яка має форму ромба, обмеженого вгорі двоголовим м'язом стегна латеральне, напівсукожилковим і напівперетинчаотим м'язами - медіальне. Внизу підколінна ямка обмежена латеральною і медіальною головками литкового м'яза, а дно її - капсула колінного суглоба - З підколінної ямки вздовж задньої поверхні голінки простягається голінкево-підколінний канал, який знаходиться між поверхневими і глибокими м'язами задньої групи голінки. Від цього каналу відгалужується нижній м'язовомалогомілкояий канал, який обмежується малогомілковою кісткою, заднім великогомілковим м'язом і м’язом – згиначем пальців стопи Між головкою малогомілкової кістки 1 вели--і малим малогомілковими м'язами розміщується верхній м'язовомалогомілковий канал. Широка фасція .стегна переходить на голінку і утворює голінкову фасцію, яка дає піхви для м'язів голінки і утворює передню і задню міжм'язові перетинки, що відокремлюють латеральну групу м'язів голінки від передньої і задньої груп. При переході на стопу голінкова фасція утворює верхній і нижній утримувачі розгиначів стопи, верхній і нижній утримувачі сухожилків малогомілкових м'язів і утримувач згиначів стопи. Під утримувачем згиначів знаходяться три кістково-фіброзних канали для сухожилків глибоких м'язів задньої групи гомілки і фіброзний канал для судин і нервів. Під утримувачем розгиначів проходять три кістково-фіброзних канали для сухожилків м'язів передньої групи голінки. Під верхнім утримувачем Малогомілкових м’язів проходить один кістково-фіброзний канал для сухожилків довгого і короткого малогомілкових м'язів. Під нижнім малогомілковим утримувачем проходять два кістково-фіброзних канали-для сухожилків кожного малогомілкового м'яза зокрема. Сухожилки м'язів, проходячи під утримувачами, вкриті синовіальною оболонкою, яка утворює для них синовіальні піхви.

Фасція голінки при переході на стопу утворює тильну і підошовну фасції стопи. Підошовна фасція має поверхневий і глибокий листки. Глибокий листок дає піхви для м'язів підошви, а також латеральну і медіальну міжм'язові перетинки, що відокремлюють середню групу м'язів підошви від медіальної і латеральної груп. Поверхнева підошовна фасція утворює підошовний апоневроз, що укріпляє склепіння стопи. На підошві між коротким згиначем пальців стопи і м'язом, який відводить великий палець, утворюється медіальна підошовна борозна; а між коротким згиначем пальців стопи і м'язом, який відво­дить мізинець, утворюється латеральна підошовна борозна, де проходять судини і нерви.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]