Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sots_2.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
79.27 Кб
Скачать

46. Втрата годувальника як соціальний ризик.

47.Поняття, критерії та порядок підтвердження мало забезпечення.

Вперше поняття малозабезпеченості отримало законодавче закріплення у Законі "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям". Малозабезпеченість як соціальний ризик визначає неспроможність особи чи сім'ї з огляду на об'єктивні чинники забезпечити середньомісячний сукупний дохід на рівні прожиткового мінімуму в державі.

Середньомісячним сукупним доходом сім'ї вважається обчислений у середньому за місяць дохід усіх членів сім'ї з усіх джерел надходжень протягом 6 місяців, що передують місяцю звернення за призначенням державної соціальної допомоги. Правила та порядок його обчислення визначаються за Методикою обчислення сукупного доходу сім'ї для всіх видів соціальної допомоги, затв. наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Міністерства фінансів України, Державного комітету статистики України, Державного комітету молодіжної політики, спорту і туризму України від 15 листопада 2001 р. № 486/202/524/455/3370.

Рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум), необхідний для визначення розміру допомоги малозабезпеченим сім'ям, передбачається законом про державний бюджет на відповідний рік.

Малозабезпеченість є нестраховим соціальним ризиком, оскільки фінансується за рахунок асигнувань, які враховані в розрахунках розміру коштів, передбачених з державного бюджету України до бюджетів Автономної Республіки Крим, обласних, міст Києва і Севастополя, у вигляді дотацій та нормативів відрахувань від загальнодержавних податків та зборів.

48.Структура та функції соціальної політики в державі.

Соціальна політика - це діяльність держави, інших політичних та соціальних інститутів, яка направлена на прогресивний розвиток соціальної сфери суспільства, удосконалення умов, способу та якості життя людей, забезпечення певної частини її життєвих потреб, надання громадянам необхідної соціальної підтримки, допомоги та захисту з використанням для цього наявного фінансового та іншого суспільного потенціалу. Соціальна політика держави - одна з головних складових внутрішньої політики держави, її владних структур і політичних сил, що стоять за ними, напрям політичної діяльності, ціллю якого є вирішення соціальних проблем. В соціальній політиці знаходить практичне втілення функціонування соціальної держави.

Соціальну політику розглядають як сукупність теоретичних принципів і практичних заходів, що розробляються та реалізуються державними і недержавними органами, організаціями й установами, спрямовані на створення необхідних умов життєдіяльності, задоволення соціальних потреб населення, створення в суспільстві сприятливого соціального клімату.

Структурна система соціальної політики включає економічний, правовий, культурний, демографічний, національно-етнічний й інший аспекти.

На всіх рівнях пріоритетом є реалізація таких функцій соціальної політики держави:

протидія тенденції погіршення демографічної ситуації, гострим проявам депопуляції населення в ряді регіонів;

♦ запобігання масової бідності населення, особливо слаборозвинених і депресивних регіонів, стримування процесу майнового розшарування на найбідніших і найбагатших;

o мінімізація негативних наслідків масового безробіття, особливо в індустріальних районах;

o цілеспрямована допомога населенню, що попало в кризове становище;

o вживання додаткових заходів стосовно населення, що потрапило в тяжке становище.

Важливим є досягнення оптимального сполучення економічної і соціальної політики, державного, регіонального і місцевого рівнів при розробці й реалізації напрямів соціальної політики. Серед універсальних для всіх трьох рівнів принципів соціальної політики варто виділити наступні;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]