Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
37
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
214.02 Кб
Скачать

Облік злиття підприємств (об’єднання інтересів)

За Міжнародним стандартом обліку №22 об’єднання інтересів відбувається тоді, коли акціонери двох чи більше підприємств засновують одну організаційно чи функціонально цілу одиницю, об’єднуючи чисті активи та діяльність підприємств так, щоб тривалий час поділяти ризик та пере­ваги об’єднання.

Об’єднання інтересів відбувається в результаті або взаємного обміну акціями, або формування третьої компанії.

Таким чином, об’єднанням можна вважати злиттям підприємств тіль­ки в тому разі, якщо акціонери підприємств, що об’єднуються, поділяють ризик і разом користуються перевагами, пов’язаними з об’єднанням.

Основою об’єднання є обмін звичайними акціями, що дають право голосу, і повне, або практично повне, об’єднання чистих активів та діяльності підприємств.

За методом злиття облік на підприємствах, що об’єдналися, будується так, ніби вони продовжують залишатися двома різними підприємствами, незважаючи на те, що володіння ними здійснюється споріднено.

Метод, злиття не визнає гудвілу, що виникає у разі придбання.

Залежно від методу злиття активи, пасиви і резерви, що об’єднують­ся, обліковуються за їх поточною вартістю.

Різниця між сумою випущених (плюс додаткові відшкодування у будь-якій формі) та набутих акцій має бути відображена як премія по акціях.

При використанні цього методу консолідації звітність містить результа­ти господарської діяльності, активи и пасиви підприємств, що об’єдна­лися, так, ніби вони складали єдину і руну впродовж усього поточного та попереднього періодів.

Якщо на момент об’єднання підприємства використовували облікові політики, що суперечать одна одній, то після об’єднання має використовуватись якийсь один їх набір.

Фінансова звітність того періоду, в якому відбулося об’єднання, повин­на містити таку додаткову інформацію:

а) опис та кількість виданих акцій, відсоткове співвідношення акцій з правом голосу, які належать кожному підприємству після обміну цими ак­ціями;

б) сума внесених кожним підприємством активів та пасивів;

в) докладна інформація про включені у прибуток результати господарської діяльності до об’єднання, що її показано в об’єднаній звітності.

Наприклад, компанії “Гурон” та “Манро” об’єднали свої інтереси, створивши холдингову компанію “Гурман”. На момент злиття реальна вартість чистих активів кожної компанії склала 1600000 дол. Нова ком­панія набула всі акції старих компаній в обмін на свої акції (табл.7.9).

Таблиця 7.9

Консолідація балансів при різних методах обліку об’єднання компаній, тис. Дол.

Стаття

Старі компанії

Нова компанія “Гурман”

Консолідований баланс

Гурон”

Манро”

Придбання

Злиття

Придбання

Злиття

Актив

Чисті активи

2000

2000

-

4000

4000

4000

Інвестиції в інші компанії:

“Гурон”

-

-

3200

-

-

“Манро”

-

-

3200

-

-

Гудвіл

-

-

-

2400

Всього

2000

2000

6400

4000

6400

4000

Пасив

Статутний капітал

400

400

800

800

800

800

Резерви

1600

1600

-

3200

-

3200

Емісійний доход

-

-

5600

-

5600

-

Всього

2000

2000

6400

4000

6400

4000

З табл. 7.9 видно, що основна відмінність методу злиття від методу придбання полягає от у чому:

1. При злитті немає гудвілу, оскільки метою об’єднання, а не придбання.

2. Обмін акціями при злитті відбувається взаємокорисно для обох сто­рін, тому акції обліковуються за їхньою номінальною вартістю, внаслідок чого немає емісійного доходу (премії по акціях).

3. У разі придбання нерозподілений придбаної набутої компанії є “замороженим”, тобто не належним до розподілу на дату придбання.

Отже, головними перевагами обліку злиття є відсутність гудвілу, який, можливо, треба було б списувати за рахунок прибутку, а також те, що прибуток, який розподіляється, вищий, ніж в умовах придбання.

Соседние файлы в папке Обл_к заруб країнахГнатенко