Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фізика.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
125.72 Кб
Скачать

4. Види магнітних носіїв. Гнучкі магнітні диски

Дискета складається з круглої полімерної підкладки, покритої з обох сторін магнітним окислом і вміщеній в пластикову упаковку, на внутрішню поверхню якої нанесене очищає покриття. В упаковці з двох сторін зроблені радіальні прорізи, через які головки зчитування/запису дисковода отримують доступ до диска.

Дискети кожного типорозміру, як правило, двосторонні. Одинарна щільність запису доріжок становить 48 tрi (доріжок на дюйм), подвійна - 96 tpi і висока - зазвичай 135 tpi.

Коли диск 3,5 "вставляється в пристрій, захисна металева заслінка відсувається, шпиндель дисководу входить в середнє отвір, а бічний штирек приводу поміщається в прямокутний отвір позиціонування, розташоване поруч. Двигун обертає диск з частотою 300 об/хв.

Дисководи для гнучких дискет використовують так званий «трекінг розімкнутого циклу», вони фактично не шукають доріжки, а просто встановлюють головку в «правильну» позицію. У жорстких дисках, навпаки, двигуни сервомотора використовують головки для перевірки позиціонування, що дозволяє виробляти запис з поперечною щільністю у багато сотень разів вище, ніж це можливо на гнучкому диску.

Головка переміщується провідним гвинтом, який в свою чергу керується кроковим двигуном, і, коли гвинт повертається на певний кут, голівка проходить встановлене відстань. Щільність запису даних на дискету обмежується точністю крокового двигуна, зокрема, це означає 135 tpi для дискет 1,44 Мбайт. Диск має чотири датчика: дисковий двигун; захист від запису; наявність диска; та датчик доріжки 00.

5. Види магнітних носіїв. Зовнішні накопичувачі на нжмд

В останні роки поширилися технології розміщення стандартних НЖМД в мобільний (переносний) зовнішній футляр (бокс), який приєднується до комп'ютера через зовнішній інтерфейс.

Оскільки сьогодні ємність НЖМД вимірюється в гігабайтах, а розміри мультимедійних і графічних файлів - десятками мегабайт, місткість від 100 до 150 Мбайт цілком достатня, щоб носій зайняв традиційну нішу НГМД - переміщення декількох файлів між користувачами, архівація чи резервне копіювання окремих файлів або каталогів і пересилка файлів поштою. У цьому діапазоні пропонується ряд пристроїв для наступних поколінь гнучких дисків, які використовують гнучкі магнітні носії і традиційну магнітну технологію зберігання.

Ziр-накопичувачі . Без сумніву, саме популярне пристрій в цій категорії - дисковод Zip Iomega, вперше випущений в 1995 р. Висока ефективність накопичувачів Zip забезпечується, по-перше, високою швидкістю обертання (3000 об/хв), а по-друге, - технологією, запропонованою Iomega (яка заснована на аеродинамічному ефекті Бернуллі), при цьому гнучкий диск «присмоктується» до голівки читання/запису, а не навпаки, як в НЖМД. Диски Zip м'які, подібно гнучким дискам, що робить їх дешевими і менш сприйнятливими до ударних навантажень.

Zip-накопичувачі володіють місткістю 94 Мбайт і випускаються як у вбудованих, так і в зовнішніх версіях. Внутрішні модулі відповідають форм-фактору 3,5 ", використовують інтерфейс SCSI або АТАРI, середнє час пошуку - 29 мс, швидкість передачі даних - 1,4 Кбайт/с.

Супердіскети. діапазоні від 200 до 300 Мбайт найкраще відповідає поняття територія супердіскет. Місткість таких пристроїв в 2 рази вище, ніж у замінника НГМД, і більш характерна для НЖМД, ніж для гнучкого диска. Пристрої в цій групі використовують магнітну або магнітооптичних технологію.

У 2001 р. Маtsushita оголошує технологію FD32МВ, яка дає опцію високощільного форматування звичайної НВ-дискети на 1,44 Мбайт, щоб забезпечити здатність зберігання до 32 Мбайт на диску. Технологія полягає в збільшенні щільності запису кожної доріжки на НD-дискеті, використовуючи супердісковую магнітну головку для читання і звичайну магнітну головку для запису даних. У той час як на звичайній дискеті розміщується 80 кругових доріжок даних, в FD32МВ це число збільшується до 777. В той же самий час подача доріжки від 187,5 мкм для дискети НD зменшується до приблизно 18,8 мкм.

Змінні жорсткі диски . Наступний інтервал місткості (від 500 Мбайт до 1 Гбайт) достатній для резервного копіювання або архівації дискового розділу (партіціі) розумно великого розміру.

В діапазоні понад 1 Гбайт технологія змінних дисків запозичується від звичайних НЖМД. Що вийшов в середині 1996 р. дисковод Iomega Jaz (змінний жорсткий диск на 1 Гбайт) був сприйнятий, як інноваційне виріб. Коли Jaz з'явився на ринку, відразу стало ясно, де слід його використовувати - Користувачі змогли створювати аудіо-та відеопрезентації та передавати між комп'ютерами. Крім того, такі презентації могли бути запущені безпосередньо з носія Jaz, без необхідності переписування даних на НЖМД.

Флеш-пам'ять . Не ставлячись до магнітним носіям, флеш-пам'ять працює одночасно подібно оперативної пам'яті і НЖМД. Нагадує звичайну пам'ять, маючи форму дискретних чіпів, модулів, або карток з пам'яттю, де так само, як в DRАМ і SRАМ, біти даних зберігаються в комірках пам'яті. Однак так само, як НЖМД, флеш-пам'ять енергонезалежна і зберігає дані, навіть коли живлення вимкнуто.

Технологія ЕТОХ є домінуючою flash-технологією, що займає близько 70% всього ринку енергонезалежній пам'яті. Дані вводяться під flash-пам'ять побітне, побайтно або словами за допомогою операції, яка називається програмуванням.

Хоча електронні флеш-диски є невеликими, швидкодіючими, споживають мало енергії і здатні витримувати удари до 2000g без руйнування даних, їх обмежена місткість робить їх невідповідної альтернативою жорсткого диска ПК.