Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фізика.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
125.72 Кб
Скачать

6. Виробництво, переваги магнітних носіїв інформації

В якості магнітних носіїв інформації використовуються магнітні стрічки, диски,барабани, карти. Магнітні носії інформації, нанесені на диски, називають магнітними дисками, на картки - магнітними картками, на циліндри - магнітними барабанами. При виготовленні магнітних дисків та магнітних барабанів крім ферролака використовують також тонкі металеві покриття. Магнітний носій інформації, виконаний у вигляді алюмінієвої підкладки, на яку електролітичним або яким-небудь іншим способом нанесений (зазвичай з двох сторін) магнітний матеріал. Магнітні носії інформації використовуються в сучасних ЕОМ для запам'ятовування, зберігання значних обсягів інформації при вирішенні завдань в області обліку,планування, економіки, науки і техніки.

Магнітний носій інформації являє собою немагнітних основу, на яку наноситься магнітне покриття товщиною 8 - 20 мкм з ферролака. Ферролак містить до 25 - 45%магнітного порошку, що складається або з, кристалів окису заліза Fe2O3 або зі сплаву кобальту з нікелем. Процес перемагнічування носія характеризується петлею гистерезиса. При запису інформації умовно приймають значення залишкової позитивної магнітної індукції - Вг за код одиниці, а остаточний негативною - за код нуля. Таким чином, створюючи різну залишкову магнітну індукцію, на носієві можна записати будь-яку інформацію, представлену в двійковому коді.

Широке використання магнітних носіїв інформації пояснюється можливістю їх багаторазового застосування, економічністю, компактністю при великій ємності і надійністю. Завдяки цим перевагам, а також високій швидкості зчитування інформації магнітні носії (особливо стрічки і диски) широко застосовують у запам'ятовуючих пристроях ЕОМ, а також для зберігання інформації поза машиною. В якості поверхневих магнітних носіїв інформації найбільшого поширення набули тонкі, порядку декількох десятків мікрон, магнітні покриття з ферролака на немагнітної основі. Загально уживані магнітні носії інформації прийнято називати накопичувачами.

Всі дані, які повинні зберігатися тривалий час, записуються на магнітні носії інформації - стрічки або диски. Головне достоїнство подібного методу зберігання інформації полягає в значно меншому обсязі: замість книги в 300 сторінок можна мати одну маленьку дискету. Однак тепер крім всіх тих труднощів, які мають місце при зберіганні паперів,з'являються нові, викликані тим, що у людини немає таких органів почуттів, які дозволили б розпізнати записи на магнітних носіях (побачити магнітну запис), а якби він і побачив такі записи, то все одно прочитати їх не зміг.

7. Магнітний запис

Магнітний запис як спосіб реєстрації (запам’ятовування) отримав визнання і широке практичне застосування в 40-ві роки нашого сторіччя, насамперед, в області звукозапису. В цей самий час почалися інтенсивні роботи з використання магнітного запису у вимірювальній та обчислювальній техніці. В наш час апаратура магнітного запису в якості проміжних і кінцевих комірок вимірювальних пристроїв, систем і комплексів знаходить застосування в авіації, ракетобудуванні і космонавтиці, кораблебудуванні й океанології, у медицині і біології, геології, енергетиці та в інших областях науки і техніки, де проводяться експериментальні дослідження й обробка технічних виробів різноманітного призначення. Широке розповсюдження магнітний запис знаходить в автоматизованих системах керування, радіомовленні, телебаченні і техніці зв’язку. Загальновідоме також його поширення в побутовій звуко і відеозаписувальній апаратурі. По суті, необхідність у магнітних реєстраторах виникає скрізь, де проводяться дослідження і вимірювання.

Найважливішою сферою використання цифрового магнітного запису (ЦМЗ) є обчислювальна техніка, де магнітні реєструвальні пристрої використовуються, в основному, в якості зовнішніх накопичувачів ЕОМ. Таке широке застосування магнітний запис одержав завдяки своїм високим техніко-економічним показникам і, зокрема, таким властивостям, як відносна простота здійснення процесу запису і відтворення електричних сигналів, практично необмежений термін зберігання магнітограм, можливість процесів запису-відтворення і збереження при впливі високих і низьких температур, підвищеній вологості, вібрації й інших чинників зовнішнього середовища, що значно відрізняються від нормальних лабораторних умов. Однією з суттєвих переваг магнітного запису є можливість перезапису записаної інформації та багатократного використання носія.

Апаратура, яка використовує принцип магнітного запису, надійна в роботі, зручна в експлуатації, має добрі габаритно-масові показники, відносно невелике споживання енергії і відносно невисоку вартість. У перших зразках магнітної реєструвальної апаратури використовувалися принципи прямого запису й аналогового перетворення сигналів, які реєструються. Наприкінці 50-х і на початку 60-х рр. почалося використання цифрових методів. Переваги цифрових методів запису:

• Відсутність впливу тракту запису-відтворення на точність при достовірному відтворенні записаних сигналів,.

• Заміна процедури неперервного визначення параметрів сигналів на процедуру їх дискретного виявлення в процесі відтворення, зручність введення відтворюваних цифрових сигналів в ЕОМ.

Ці переваги, а також можливість побудови більшості електронних пристроїв, магнітних цифрових реєстраторів на надійних і економічних інтегральних мікросхемах обумовили широке використання ЦМЗ. Цифрові методи магнітного запису в інформаційно-вимірювальній техніці спочатку знайшли застосування при реєстрації відносно вузькосмужних сигналів.

В наш час вони все ширше використовуються при реєстрації широкосмужних сигналів, зокрема, при записі звукових сигналів і відеосигналів промислового і побутового телебачення. Використання ЦМЗ для реєстрації телевізійних відеосигналів — реальний шлях підвищення якості, надійності і терміну служби відеомагнітофонів.

Можна з великою впевненістю говорити про те, що найближчим часом процес впровадження й удосконалення ЦМЗ буде продовжуватися. Основними напрямками вдосконалення є розробка ефективних методів і засобів обробки та перетворення електричних сигналів, які відповідають специфіці магнітного запису; розробка високоякісних магнітних носіїв і головок, що забезпечують запис і відтворення сигналів із підвищеними щільністю і вірогідністю; розробка високостабільних і надійних механізмів транспортування магнітних носіїв.

У інформаційно-вимірювальній техніці найбільше застосування ЦМЗ одержав в області телевимірювань, де магнітні цифрові реєстратори широко використовуються при стендових і натурних випробовуваннях об’єктів машинобудування різноманітного роду.

Переваги магнітних реєстраторів інформації ставлять їх у наш час практично поза конкуренцією відносно інших типів реєстраторів при експлуатації в реальних умовах.

Висновок

З розвитком науки і техніки з'являються все досконаліші технології збереження інформації та різновиди носіїв. Традиційні носії інформації поступово витискаються новими. Проте не завжди і не скрізь новий носій може замінити старий, що став уже класичним. Наявність різних видів носіїв інформації не виключає їх взаємоіснування, а лише доповнює та розширює можливості їх використання в різноманітних галузях людської діяльності.

Найближчим часом монопольне становище магнітних реєстраторів можуть змінити, мабуть, лише так звані голографічні запам’ятовувальні пристрої і оптичні пристрої на основі використання променя лазера (неголографічні), експлуатаційні і вартісні характеристики яких у наш час поступаються відповідним характеристикам магнітних реєстраторів.

Васюра А.С. – книга “Електромагнітні елементи цифрової техніки”

http://ukrbukva.net/print:page,1,57371-Magnitnye-zapominayushie- ustroiystva.html

http://ukrbukva.net/60435-Magnitnye-zapominayushie-ustroiystva.html

http://techtrend.com.ua/index.php?newsid=11837

http://techtrend.com.ua/index.php?newsid=11839

http://www.slideshare.net/SofiOrel/ss-15521150

http://uk.wikipedia.org/wiki/Магнітний_носій