Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Knizhka_maza_faka 1.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
5.46 Mб
Скачать

Село Саджава

Саджава — село Надвірнянського району Івано-Франківської області на березі річки Прут.

Село — центр сільської Ради. Через село протікає річка Саджавочка та проходить шосейна дорога й залізниця Коломия—Делятин. Віддаль до райцентру — 21 км. Сільраді підпорядковане село Кубаївка.

Історія Середні віки

Вперше село згадується в документах 1400 року. Назва річки дала назву селу.

Перші поселенці на берегах притоки Пруту появилися в 15 ст. Це були втікачі із татарських ясирів Рогатинщини і Снятинщини, які тікали по ріці Прут вглиб Карпат, у непрохідні ліси, подалі від яничарів. Прут у ті часи був повноводний і часто розливаючись із берегів, затоплював навколишні поля. Поселятися на його берегах було невигідно. А невеликі його притоки створювали вигідні умови для проживання. Річка, яка починалася під Ділками, була нешвидкою, робила багато поворотів, вибиваючи після дощу великі і глибокі ями, де перші мисливці в цих плесах встановлювали плетені з лози сажі для вирощування риби. Майже кожен житель поселення мав свій саж. Річку за ці плетені сажі і назвали Саджавочкою, а село — Саджавкою.

Село Середній Майда́н

Середній Майда́н — село Надвірнянського району Івано-Франківської області.

Основні дані

Засноване

1679

Населення

874

Площа

26.406 км²

Густота населення

33.1 осіб/км²

Поштовий індекс

78450

Село, центр сільської Ради, знаходиться за 24 км від Надвірної та за 12 км від залізничної станції Ланчин. До складу сільради входять села Вишнівці та Глинки.

У селі є загальноосвітня школа I—III ступенів, бібліотека, будинок культури, фельдшерсько-акушерський пункт, ощадна каса, відділення зв'язку. Село не газофіковане, хоча збудовано підвідний газопровід, вуличного освітлення не має.

На території села зареєстрована греко-католицька церква «Чесного Хреста», отець Василь Павлик.

Село відоме з другої половини XVIII ст. Вся територія сучасного Середнього Майдана була колись вкрита непрохідними лісами, де ховалися кріпаки-втікачі. Вони тут виявили галявини-майдани. Від цього й пішла назва поселень: Майдан Горішній, Майдан Долішній, Майдан Середній, Майданик.

Село Соколо́виця

Соколо́виця – село Надвірнянського району Івано-Франківської області.

В селі 21 будинок.

Основні дані

Засноване

1560

Населення

55

Площа

1.3 км²

Густота населення

42.31 осіб/км²

Поштовий індекс

78432



Село Стри́мба

Стри́мба — село Надвірнянського району Івано-Франківської області.

Основні дані

Засноване

1596

Населення

2082

Площа

12.706 км²

Густота населення

163.86 осіб/км²

Поштовий індекс

78441

В селі є загальноосвітня школа I—III ступенів, фельдшерсько-акушерський пункт на 3 кабінети, сільський клуб, бібліотека. Село газифіковане, вуличного освітлення не має.

На території села зареєстрована греко-католицька церква «Святого Миколая», отець Василь Іроденко.

Також у селі є державна ТЕЛЕВІЗІЙНА ВИШКА.

Село розташоване на пагорбі тому повенІ у ньому рідко бувають , є також і гори:Страгора і Голиця.

Населений пункт полюбляє грати у футбол тому у ньому є власний клуб під назвою "Страгора" і футбольне поле.

Сільський голова – Дубіщак Любомир Адамович службовий тел. 2-00-80

Населення – 2068 - кількість господарств - 896 - чисельність пенсіонерів – 457 - чисельність інвалідів – 11 в т. ч.: І група – 5 ІІ група – 2 ІІІ група – 1 діти-інваліди – 3 - кількість багатодітних сімей – 18 - кількість малозабезпечених сімей – 15 - кількість дітей-сиріт – 0 - кількість дітей позбавлених батьківського піклування – 0 Демографічна ситуація: - народилося – 39 - померло – 25 - прибуло – 26 - вибуло – 18

Школа. ЗОШ І-ІІ ст. Директор – Штокалко Сергій Денисович, 02.12.1957 р.н., на даній посаді працює з 1991 року. Кількість учнів у школі – 155. Тип приміщення – нового типу. Наявні: спортзал. Опалення – пічне.

ФАП. ФАП обслуговує – 2000 осіб, в т.ч. дорослих – 1518 чол., дітей – 482. Завідувач ФАПом – Савуляк Уляна Михайлівна, 21.09.1984 р.н., на даній посаді працює з 2007року. Кадровий потенціал: 1 фельдшер, 1 медсестра, 1 молодша медсестра. Має 3 кабінети. Опалення пічне (газ). Забезпеченість транспортом: не забезпечено. Проблемні питання: - придбання укладку на пологи, медінструментарій, вагу дитячу та для дорослих, ростомір, холодильник, умивальник; - проведення капітальний ремонт; - поновлення м’якого та твердого інвентаря.

Сільський клуб. Завідувач – Попович Ольга Михайлівна, 17.03.1957 р.н., на даній посаді працює з 2003 року. Опалення не має. Колективи художньої самодіяльності – 3. Стан закладу задовільний.

Бібліотека. Завідувач - Збіглей Галина Дмитрівна, 23.10.1946 р.н., на даній посаді працює з 1997 року. Опалення пічне (газ). Стан закладу незадовільний. Проблемні питання – переведення в інше приміщення (на даний час приміщення орендоване).

Стан дорожнього полотна: гравійне покриття дороги. Газифікація: газифіковано. Освітлення: не має.

Наявність генплану: виготовлений у 1985 році.

Кількість виданих державних актів на право приватної власності на земельні ділянки: 466.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]