Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Knizhka_maza_faka 1.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
5.46 Mб
Скачать

Пам'ятник т.Г. Шевченку Назва

Щодо назви міста, то Р.Гандзюк вважає, що вона вказує на існування якогось двору, поза яким виникло поселення, однак на думку вченого це не міг бути Пнівський замок, який знаходився занадто далеко (за 2 км), а існувала інша фортифікаційна споруда, руїни якої збереглися в міському парку. Швидше за все це був форпост, де знаходили притулок навколишні мешканці під час ворожих нападів. Дослідник також не вважає засновниками міста ні рід Куропатвів, ні рід Потоцьких.

Пам'ятник 100-річчя надвірнянській нафті в м. Надвірна

Існує гіпотеза, що назва міста пішла від назви р. Ворона, котра починається неподалік Надвірної (місто над Вороною).

Львівський історик П.Сіреджук відстоює версію, згідно з якою виникнення міста слід пов'язувати з наданням в 1554 р. Делятину міського статусу. Магнат Куропатва на межі свого маєтку з делятинським збудував митницю, пізніше тут з'явилося поселення, яке називалося Краснодвір. Статус містечка поселенню було надано між 1564 і 1578 роками.

Однак, автори «Географічного словника королівства Польського» вважають, що Надвірна отримала назву від поселення челяді, яке утворилося за мурами замку:[2]

«

"...Nazwisko Nadworna pochodzi od licznej służby nadwornej możnych Potockich, która w zamku, nie mająс miejsca, około tego w pryrządzonych domach została osadzona, z których poźniej miasteczko powstało..."

 »

Назва Надвірна походить від численної прислуги магнатів Потоцьких, котра, не маючи місця для проживання в замку, осіла коло нього, з чого пізніше постало містечко

Релігійне життя

В останнє десятиріччя XX ст. бурхливо розвивалося духовне життя Надвірної, яке особливо пригнічувалося за радянських часів. Навесні 1990 р. мирянам греко-католицької конфесії було передано храм, що раніше підпорядковувався Московському патріархату. З'явилася в місті і громада Української Автокефальної Православної Церкви. Також існує церква Християн Віри Євангельської

Церква Благовіщення Пречистої Церква св. Володимира

Діви Марії УГКЦ

Сьогодення

Нині в місті діють 4 загальноосвітні школи, ліцей, середня школа-інтернат, сім дитячих садків, ПТУ № 11, коледж, заочне відділення Українського фінансово-економічного інституту, музична та художня школи, Музей історії Надвірнянщини.

Також у м. Надвірна функціонує Прикарпатський військово-спортивний ліцей.

Музеї Надвірнянщини

  • Музей історії Надвірнянщини- м. Надвірна

  • Краєзнавчий музей селища Делятин-смт. Делятин

  • Музей Марійки Підгірянки-с. Білі Ослави

  • Музей Марка Черемшини-селище Делятин

Музей історії Надвірнянщини- м. Надвірна

майдан Шевченка, 43

м. Надвірна

Надвірнянський р-н, 78400

тел.: (03475) 2-48-14

Музей історії Надвірнянщини створений історико-просвітницьким товариством «Меморіал» у 1995 р. з метою відтворення історичної правди про героїчну боротьбу українського народу за свою незалежність у 40-50 рр. ХХ ст. на території Надвірнянщини.Експозиція музею розміщена у 14 залах двоповерхового приміщення та в підвалі.

Музей пропонує такі розділи історії України: «Боротьба проти всіх поневолювачів краю до ХХ ст.», «Перша Світова війна: УСС, УНР, ЗУНР, утворення політичних партій», «Радянська влада в Західній Україні, більшовицький терор 1939-1941 рр.»; «Німецька окупація краю, створення УПА»; «Боротьба УПА проти фашистського та більшовицького режиму»; «Процес становлення Української державності 80-90 рр. ХХ ст.»; «Народознавча світлиця»; «Історія ремесел та промислів Надвірнянщини»; «Славні краяни»; 3 зали займає культурно-мистецький Фонд ім. Володимира Луці ва – співака-бандуриста зі світовим ім’ям, громадянина Англії, уродженця Надвірної.Тут знаходяться безцінні книги, епістолярна спадщина – невичерпне джерело для митців, науковців, письменників. Зберігається листування з Григорієм Круком, Михайлом Морозом, Яковом Гніздовським та з іншими видатними людьми. 

Робочі дні: понеділок – п’ятниця

Вихідний: субота.

Години роботи: з 9:00 до 17:00 год.,

В неділю:з 11:00 до 15:00 год.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]