Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проходка.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
348.67 Кб
Скачать

1.5.2 .Вимоги пб по установці й експлуатації вентиляторних установок.

Вентилятор місцевого провітрювання встановлюється не ближче 10 метрів від вихідної струменя повітря з боку потоку, що надходить. Від ВМП до вибою прокладаються прогумовані вентиляційні труби, з'єднані між собою металевими кільцями і підвішені не тросу, протягненому уздовж виробки. Відставання вентиляційних труб не повинне бути більше восьми метрів. Нарощування вентиляційних труб виробляється систематично ланками довжиною 5 і 10 метрів. У ремонтну зміну виробляється заміна ланок довжиною по 20 метрів. Контроль за провітрюванням вибою виробляється за допомогою датчика ДКВ, що

змонтований у вентиляційному трубопроводі на відстані 10-15 метрів від вибою. Безупинний контроль метану у вибої й у вихідній струмені виробки здійснюється датчиками автома-» Йтмеской газового захисту. Так само передбачене застосування схеми диспетчерського контролю і

.керування вентиляторною установкою з резервуванням ВМП, з використанням телемеханічної системи ТУ-ТС «Вітер».

Електроустаткування тупикового виробки має блокування здійснюючу автоматичне зняття напруги при зупинці ВМП, і порушенні нормального режиму провітрювання (з витримкою 0.5 -2 хв. після подачі сигналу датчиком витрати повітря) і перевищенні припустимих норм змісту метану в місцях його контролю (без витримки часу).

Електропостачання робочого і резервного ВМП здійснюється від різних підземних пересувних підстанцій, при пуску (зупинці) робітника ВМП повинний здійснюватися автоматичний пуск (зупинка) резервного вентилятора.

ОХОРОНА ПРАЦІ.

. БОРОТЬБА З ПИЛОМ.ВИБІР КОМПЛЕКСУ ОБЕСПИЛИВАЮЩИХ ЗАХОДІВ.

Відповідно до п.п.5м і 52 "Посібника з боротьби з пилом у вугільних шахтах", а також "Типовими технологічними схемами застосування засобів боротьби з пилом при роботі выемочных і прохідницьких комбайнів" (Додаток 1) при прийнятій технології проведення вироблень для цілей боротьби з пилом застосовується комплекс обеспыливающих заходів: зрошення з подачею рідини, що зрошує, на різальний інструмент, очищення вихідної з виробки вентиляційного струменя за допомогою водяних завіс.

ЗРОШЕННЯ ПРИ РОБОТІ ПРОХІДНИЦЬКОГО КОМБАЙНА

Заводом-виготовлювачем комбайн 4ПП2М комплектується зрошувальним пристроєм, що забезпечують подачу води безпосередньо в зону різання ( на крайку різців, що ріже,).

Відповідно до рекомендованих параметрів зрошення (Додаток 15 "Посібника з боротьби з пилом...") тиск води у форсунках зрошувальних систем прохідницьких комбайнів виборчої дії повинне бути не менш 12 кгс/див2, що повинне забезпечуватися за рахунок застосування насосної установки НУМС-30.

ОЧИЩЕННЯ ВІД ПИЛУ ВЕНТИЛЯЦІЙНОГО ПОКИ ПОВІТРЯ

Очищення від пилу вентиляційного потоку повітря виробляється за допомогою водяної завіси ВЗ—1, встановлюваної в 40—50 м від вибою і включає періодично (у період найбільшого пилоутворення). Завіса підключається до пожежно-зрошувального трубопроводу через окремий кран КПМ-25.

• При питомій витраті води 0,05 - 0,1 л/м3 повітря, що очищається, загальна витрата води водяною завісою повинний складати 9-18 //хв. Для комплекту водяної завіси при тиску води 12 кг с/см2 буде потрібно три форсунки типу ПФ-1,6-125.

ПиловийКОНТРОЛЬ

Оцінка пилової обстановки в призабойной зоні виробляється після досягнення планових показників по проходці. Перед вимірам запыленности повітря виробляється настроювання про-тивопылевого устаткування на оптимальний режим роботи.

Проби повітря на запыленность відбираються в зоні роботи комбайна, у місці перевантаження породи на транспортні засоби верб 10 м від водяної завіси по ходу руху вентиляційного струменя. Отримані осредненные значення запыленности повітря приймаються за технічно досяжний рівень щодо зазначених контрольних зон (місць). 15

У випадку перевищення досягнутого рівня запыленности повітря разом з ділянкою ВТБ виробляється коректування паспорта обеспыливающих заходів.

ПРОТИПОЖЕЖНИЙ ЗАХИСТ.

Заходу щодо протипожежного захисту включають: розміщення первинних і автоматичних засобів пожежегасіння, пожежно-зрошувальний трубопровід, застосування вогнестійкої кріплення. Первинні засоби пожежегасіння (ручні вогнегасники - два, пісок-0,2 м3) чи інертний пил розміщаються: у вибої штреку не далі 20 м від місця роботи, у місцях установки пересувних підстанцій, у всіх электромеханизмов, у распредпунктов, і через кожні 50 м по довжині виробки.

Пожежно-зрошувальний трубопровід монтується зі сталевих труб 0100 мм. Трубопровід розрахований на витрату води, необхідний на пристрій протипожежних завіс з витратою 50 м^година. Трубопровід через кожні 50 м по довжині виробки обладнаються пожежними гайками. Поруч з пожежними гайками встановлюються спеціальні шухляди, у яких зберігаються стовбур зі сприском 019 мм і рукав 066 мм і довжиною 20 м постачений з обох кінців сполучними голівками.

Вогнестійкої крепью кріпляться, сполучення горизонтальних вироблень з похилими і самі виробки по 100 м у кожну сторону від сполучення. У 50 м від вибою й у 20 м від сполучення з північним бігкому встановлюється пункт ВГК.

ТЕХНІКА БЕЗПЕКИ ПРИ ПРОВЕДЕННІ ВИРОБКИ.

• Забороняється перебування людей у безпосередній близькості від комбайна.

• Під час роботи комбайна машиніст повинний знаходитися на своєму робочому місці в пульта керування комбайном Забороняється перебування на чи гусеницях в іншім неналежному місці.

• При маневруванні комбайна помічник машиніста зобов'язаний стежити , щоб токопрово-дящий кабель не потрапив під гусениці комбайна.

• Забороняється робота комбайна при несправності засобів пылеподавления (зрошення), чи відсутності недостатності засобів пожежегасіння.

• Для виключення запалення метану від іскор, викликаних тертям (ударом) елементів робочого органа, що ріжуть, об гірську масу , робота комбайна допускається тільки гострими різцями з обов'язковим зрошенням місць руйнування вугілля і породи.

• Перед заміною затуплених різців на робочому органі комбайна ,а також перед оглядом робочого органа й інших деталей, робочий орган комбайна повинний знаходитися на відстані не 16

менш 2,5 м від вибою, електроенергія від комбайна повинна бути відключена, повинні бути оглянуті і приведені в безпечний стан крепь і вибій.

• Не дозволяється машиністу комбайна відлучатися від готового до роботи комбайна і дозволяти на ньому працювати стороннім обличчям.

• Знаходитися в небезпечній зоні робочих органів комбайна під час його роботи.

• При запыленности повітря в призабойном просторі понад санітарні норми, коли зменшення змісту пилу за допомогою зрошенню не представляється можливим, члени прохідницької бригади повинні користатися противопылевыми респіраторами.

• Забороняється робота комбайна при несправних засобах боротьби з пилом. Справність зрошувальних пристроїв повинна бути перевірена на наявність зрошувачів і правильності їхньої установки, відсутність ушкоджень у системі подачі води. Зрошувачі, що засмітилися, повинні бути прочищены, а ушкоджені - замінені новими. Місця з'єднання рукавів не повинні мати витоку води. Забороняється ремонт водопроводу находящегося під тиском. Установка водяної завіси повинна виключати улучення води на електроапаратуру.

ОРГАНІЗАЦІЯ РОБІТ.СХЕМА ОРГАНІЗАЦІЇ І РЕЖИМ РОБІТ ІЗ ПРОХОДКИ.

Роботи з проведення виробки організуються в три шести вартових зміни в добу, четверта зміна виділяється на ремонт і підготовку устаткування, доставку матеріалів.

Організація праці в ремонтну зміну.

У першу ремонтну зміну виходить 1 МГВМ, 3 эл. слюсарі і прохідники. Два прохідники кріплять водовідливну канавку, п'ять настилають рейковий шлях. Прохідники разом із МГВН займаються ремонтом устаткування і зачищенням виробки, забезпечуючи безаварійну роботу на добу. Ремонтні эл. слюсарі займаються ремонтом эл. апаратури.

Крім них виходять гірники підземні, котрі здійснюють доставку матеріалів для забезпечення добової проходки, складируя їхній у 30 м від вибою. У середині зміни передбачена регламентована перерва для відпочинку.

У зміну виходить ланка з 1 МГВМ і 7 прохідників. Машиніст керує комбайном, а один прохідник допомагає йому. Один прохідник робить подкидку гірської маси до навантажувального столу комбайна. Один обслуговує перевантажувач, зачищає упалі шматки породи. Інші два прохідники роблять підготовку матеріалів для безупинного виконання робіт із проведення виробки.

Після проходження виробки на одну раму (0,8м), комбайн зупиняють для зведення однієї рами аркового кріплення, із затягуванням тільки покрівлі. Даний процес виконується ланкою з 6 прохідників. Потім процес повторюється. Наприкінці зміни прохідники нарощують вент. трубопровід. Проводять і кріплять канавку, нарощують конвеєр.