Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінал_1 / Оніпченко / Загальна частина.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.63 Mб
Скачать

1.3.Система розробки.

У даному проекті передбачається одночасна відпрацювання двох пластів : m40 і m5 .

Передбачаємо для цих пластів стовпову систему розробки. Основними факторами , які вплинули на вибір цієї системи розробки є велика глибина ведення робіт , слабкі вміщують породи , відсутність лісових та інших матеріалів для підтримки штреків позаду очисного вибою. Складні гірничо -геологічні умови відпрацювання також не дозволяють практично застосувати суцільну або комбіновану систему розробки.

У ухилом частинах шахтних полів пластів m40 і m51в кут падіння дорівнює і більше 100 , тому застосовуємо варіант системи розробки з виїмкою по простяганню .

Польова підготовка виїмкових стовпів і підсвіженням вихідного струменя скрутна , так як вимагає великих витрат і часу. На це сьогодні може піти далеко не кожна шахта . Тому в даному проекті ми відмовляємося від цієї системи розробки і приймаємо стовпову систему розробки.

Обрана за економічним критерієм довжина лави склала 150 м. Довжину виїмкових стовпів приймаємо до кордонів шахтного поля і великих гірничо- геологічних порушень до 1200 м.

Ухилитися частина шахтного поля пласта m40 гір . 450 м обмежуватиметься забалансовими за потужністю запасами , а для пласта m51в цього ж горизонту - технічної кордоном , проведеної за Изогипс - 650 м.

Таблиця 1.1

Характеристика системи розробки на пласті, що прийнятий до проектування

Назва системи

Параметри системи

Підготовчі виробки дільниці

Висота поверху або ширина стовпа, м

Довжина виємочного поля, м

Довжина лави, м

Наявність і розмір ціликів

Назва

Довжина, м

Переріз

Матеріал кріплення

форма

площа, м2

Стовбова

265

1030

265

60

конвеєрний, вентиляційний

штреки .

1030

арочна

АП-11.2

10.4

метал

2. Геологія родовища.

Структурна будова гірського масиву

Оцінювана площа в геоструктурному відношенні розташована в південно -західній частині Кальміус - Торецька улоговини і відноситься до родовищ закритого типу. У структурному відношенні вона займає тектонічний блок , обмежений Добропільського подвигом на південному сході та Добропільському скиданням на півночі.

Простягання кам'яновугільних порід на зазначеній площі північно-західне з озіметром 3200 , Падіння північно-східне з кутами падіння 6-120 . Поблизу тектонічних порушень кути падіння порід досягають 450 .

Порівняно спокійне залягання гірських порід ускладнюється низкою розривних тектонічних порушень. Найбільш суттєвими з них є: Добропільський насування , Добропільський , Карлівський і Кутузовський скиди , скидання " А" , взброси № 1 .

Крім зазначених тектонічних порушень , простежених розвідувальними свердловинами і гірничими виробками , слід зазначити мелкоамплітудних порушення з амплітудами 0,10-0,60 , які виявлені в процесі проходження гірничих виробок.

Кути падіння сместителей переважно 60-850 . Незважаючи на малі амплітуди , порушення нерідко супроводжуються значними зонами ослаблених порід , які ускладнюють ведення очисних робіт , призводять до додаткових втрат вугілля.

У висновку можна сказати , що тектонічна будова ділянки порівняно просте . Найбільші порушення - Добропільський надвоє і Добропільський скидання є межами шахтних полів. Карповский скидання , що перетинає оцінювану площу по діагоналі , буде викликати деякі труднощі в плануванні гірничих робіт , особливо в південно -східній частині шахти " Добропільська" .

• Гідрогеологія

Шахтні води за хімічним складом є хлоридно- сульфатні , магнієво- натрієві з мінералізацією 2,9 - 4,0 г / л. Води відрізняються сильною агресивністю до бетону і сталевих конструкцій ..

        Приплив води по пласту m50 56 м3 / ч , по пласту m40 152 м3 / ч. Виділення води відбувається в основному з порід покрівлі пластів m50 і m40 з піщанику у вигляді струменів і капежа , а також з порід грунту пласта m50 представлених водоносним пісковиком. Приплив води в лаві становить у середньому 3-10 м3 / ч , збільшуючись при посадці основної покрівлі до 60-80 м3 / ч. і більше. За гідрогеологічним умовам шахта віднесена до II групі складності.

• Межі та розміри шахтного поля.

Шахтні поля пластів m51В і m40 є однаковими , а пластів L3 і L21 - незначно відрізняється. Відстані заміряні по довжині і по ширині від ствола № 1 до кордонів шахтного поля. На південному заході поля обмежені виходами пластів на земну поверхню , а на північному сході - ізогіпс - 650м , де знаходиться ділянка для шахти "Добропільська -Капітальна" . На сході шахтні поля пластів обмежені Добропільського надвигом і там знаходиться поле шахти " Білицька" . На заході їх обмежують технічні кордону шахти " Алмазна " , які по пластах L3 і L21 мають не прямі обриси .

Відстань з північного сходу на південний захід по пластах m51В і m40 одно 4250 , а від виходів пластів до ствола № 1 - відповідно 500м і 700м . Довжина шахтних полів по виходах пластів дорівнює 3500м , а по технічних меж з падіння - 4200м . По пласту L3 такі значення: 5100м і 4800м .

З 1985 року шахті встановлена ​​продуктивна потужність 1020 тис. тонн на рік.

Стійка робота шахти з 1981 по 1984 рік забезпечувалася введенням в експлуатацію пласта m51В на горизонті 200 метрів з відпрацюванням лав в бремсберговой частини поля. З переходом лав в уклонное поле і відпрацювання їх у " Карповського " ​​скидання привела до зниження навантаження на очисні вибої по пласту m51В , а отже , до зниження навантаження на очисні вибої по пласту m51В , а отже , і до зниження обсягу видобутку по шахті. З 1993 року почалася розробка пласта m40 .

Так як в 1997 році було видобуто 1043 тис. тонн гірської маси , то приймаємо річну потужність шахти 1000 тис. тонн.

За газовості шахта віднесена до надкатегорійних і небезпечною по вибуховості вугільного пилу. За час її роботи гірських ударів і раптових викидів вугілля і газу не спостерігалося. Розробляються пласти не схильні до самозаймання . Багатогазовість шахти : абсолютна 30,53 м3/хв . ; відносна 45,32 м3/хв на тонну добового видобутку .