Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінал_1 / Оніпченко / Загальна частина.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.63 Mб
Скачать

1.6 Підземний транспорт

На шахті здійснюється наступна схема транспорту ( вугілля , породи, допоміжних матеріалів і людей) :

- Транспортування вугілля : застосовується повна конвейеризация від забоїв до завантажувального пристрою скіпового підйому ствола № 1 гор.300 м;

- Доставка матеріалів і устаткування: локомотивним транспортам по горизонтальних виробках ;

   - Відкатка породи - конвеєрний і локомотивний транспорт;

- Перевезення людей у горизонтальних виробках - локомотивами у складах людських карет ( вагонеток ) ;

- По похилих виробках - одноконцевой канатної вікаткою .

Суттєвим недоліком у роботі транспорту на шахті є застосування і транспортування по дільничним гірничих виробках конвеєрів типу 1Л - 80 і СП- 202 , що збільшує трудомісткість робіт по скороченню конвеєрного става .

Для даних умов найбільш краще застосування телескопічних стрічкових конвеєрів ЛТ- 80 зі скребковим перевантажувачем і телескопічності до 50 м. Даний захід дозволить суттєво зменшити кількість Перемонтаж при скороченні конвеєрного става і зменшити трудомісткість робіт .

Транспортування вугілля і гірської маси від очисних і підготовчих вибоїв спочатку здійснюємо скребковими конвеєрами СП- 202 і СР70 . Потім викопне перевантажуватиметься на стрічкові конвеєра. Їх встановлюємо на конвеєрних штреках лав і в підготовчих забоях , які проводяться для конвеєрних штреків для подальшої їх експлуатації. При залишилася довжині конвеєрних штреків менше 1000 м і сменяющимся вантажопотоці найбільш раціональними є конвеєр 2ЛТ - 80 з телескопічним перевантажувачем ПТК- 1 .

Так як максимальна довжина відкатки не більше 300м і кут нахилу виробки 50 приймаємо лебідку ЛВ- 25 .

Вугілля , що видається на поверхню з перекидних скіпів надходить у прийомні бункера , звідки пластинчастим живильником ПП- 1000 подається на грохот ГЦЛ - 1 .

З гуркоту вугілля класу + 100 мм потрапляє на породоотборную стрічку стрічкового конвеєра В- 1000 . Вугілля класу менш + 100 мм через сито гуркоту потрапляє на стрічковий конвеєр В- 1000 . Вугілля класу + 100 , після ручної вибірки потрапляє в дробарку ДДЗ - 6 , а з дробарки на стрічковий конвеєр. Далі вугілля транспортується дозувально- акумулюючі бункера.

Пропускна здатність технологічного комплексу поверхні обумовлюється пропускною здатністю гуркоту ГЦЛ - 1 і становить 5666 т / добу. або 1723 тис. тонн на рік.

Збагачувальна фабрика «Добропільська » переробляє як рядове вугілля шахти « Добропільська» , так і до 65 % привізного вугілля , що надходять з шахти « Алмазна » і « Новодонецька ».

Річна виробнича потужність ЦЗФ «Добропільська » складає 2142 тис. тонн , добова - 7000 т.

1.7 Вентиляція

На шахті " Добропільська" застосовується всмоктуючий спосіб провітрювання .

Вентиляторні установки розташовані на скиповом стволі № 1 , вентиляційному стволі № 4 і шурфі № 3 . Шурф № 3 в даний час не використовується для цілей вентиляції.

Фактичний витрата повітря через вентиляційні установки в даний час становить 14 500 м3/хв .

Вентиляторна установка скіпового ствола № 1 обладнана двома однотипними вентиляторами ВОКД - 2 , 4 з двигунами потужністю 100 кВт і 800 кВт . Провітрює вироблення руддвора гір . 300 м і частково руддвора гір . 200 м , вироблення пл. m51в і m40 .

Вентилятор працює з подачею 150 м3 / с і розвиває напір 330 мм вод.ст. , що відповідає куту установки лопаток 430 за індивідуальною аеродинамічній характеристиці , ККД -68 %. Запас подачі складає 4 м3 / с , напору 23 мм вод. ст.

Підсосі в канал складають 68 м3 / с , що перевищує нормативні в 3,1 рази. Втрати в депресії в каналі - 46 мм вод. ст. або 13,9 % депресії вентилятора.

Вентиляційна установка ствола № 4 обладнана двома однотипними вентиляторами ВЦД - 31 , 5 з двигунами потужністю 1250 кВт кожний.

Контроль концентрації метану здійснюється переносними приладами епізодичної дії , переносними автоматичними приладами ( вбудованими в машини) і стаціонарними автоматичними приладами.

В якості переносних приладів епізодичної дії використовуються шахтні інтерферометри , а автоматичних аналізаторів метану - СШ- 2 і СММ - 1 . Важливими елементами цих аналізаторів є системи світлової та звукової сигналізації при вимірі концентрації метану  2 %. Особливістю аналізатора СММ -1 є подача переривчастого сигналу при небезпечній концентрації метану і перехід його на суцільний сигнал при подальшому підвищенні концентрації , що дозволяє на відстані визначити тенденцію до зміни концентрації метану.

Комбайновий метан - реле ТМРК - 3 забезпечує безперервний контроль концентрації метану в місцях роботи очисних і прохідницьких комбайнів , на електровозах та ін машинах і механізмах. При концентрації метану 2 % метан - реле подає звуковий і світловий сигнали і видає команду на відключення електроенергії.

Як засіб автоматичного контролю концентрації метану використовуємо автоматичну універсальну апаратуру АМТ - 3 , основними елементами якої є датчики , що володіють уніфікованим виходом сигналів. Цей полуфіксірованний вихід сигналів дозволяє передавати інформацію по каналах будь загальношахтної системи і використовувати її для вироблення управляючих впливів на органи регулювання.