Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
453.12 Кб
Скачать

2.1 Основні засоби.

Стан і використання основних засобів - один з найважливіших аспектів аналітичної роботи, оскільки саме вони є матеріальним втіленням науково-технічного прогресу - головного чинника підвищення ефективності виробництва.

Об'єкти основних засобів складають основу будь-якого виробництва, в процесі якого створюється продукція, виявляються послуги і виконуються роботи. Основні засоби займають основну питому вагу в загальній сумі основного капіталу господарюючого суб'єкта. Від їх кількості, вартості, якісного стану, ефективності використання багато в чому залежать кінцеві результати діяльності господарюючого суб'єкта.

При визначенні стану основних засобів на досліджуваному нами підприємстві, були використані розрахунки:

  • Коефіціент постійного активу

;

  • Коефіцієнт реальної вартості майна

Основною метою аналізу основних засобів є визначення шляхів підвищення ефективності їх використання.

Завданнями аналізу основних засобів є:

- встановлення забезпеченості підприємства і його структурних підрозділів основними засобами;

- відповідність величини складу і технічного рівня фондів потреби в них;

- вивчення складу і динаміки основних засобів, темпів оновлення активної частини;

- визначення міри використання основних засобів;

- встановлення повноти застосування парку машин і устаткування і його комплексності;

- визначення впливу використання основних фондів на об'єм продукції і інші економічні показники роботи господарюючого суб'єкта;

- виявлення резервів зростання фондовіддачі, збільшення об'єму продукції і прибутку за рахунок поліпшення використання основних засобів.

Повнота і достовірність результатів аналізу основних засобів залежать від якості, змісту економічної інформації, використовуваної в аналізі.

2.2 Обсяги виробництва

Аналіз звичайно починають з оцінки того, як виконано план виробництва в

цілому по підприємству і в розрізі його основних виробничих одиниць, які були рівні виконання по місяцях і кварталах звітного періоду, визначають причини можливих невдач і винних у цьому осіб.

Аналізуючи динаміку обсягів виробництва, треба обов’язково визначити, які фактори спричинили таку тенденцію розвитку й відокремити ті, що діяли на народногосподарському рівні, тобто були зовнішніми. Обсяг виробництва можна збільшити, використовуючи більш коштовні матеріали і відповідно піднімати ціну виробів, або, навпаки, збільшувати у складі рецептур дешеві компоненти, а зекономлені дефіцитні спрямовувати на додатковий випуск продукції. Всі заходи щодо розвитку спеціалізації та кооперації також помітно впливають на обсяги виробництва.

Під час аналізу можна розраховувати середньорічні темпи зміни виробництва () або приросту (D). Використовують для розрахунку формулу середньогеометричної:

.

Аналізуючи динаміку обсягів виробництва, треба обов’язково визначити, які фактори спричинили саме таку тенденцію розвитку, й відокремити ті з них, що діяли на державному рівні, тобто не залежали від підприємства. Проте внутрішні фактори заслуговують на особливу увагу. Обсяг виробництва можна збільшити, використовуючи дорожчі матеріали і відповідно піднімаючи ціну виробів, або, навпаки, збільшувати в складі рецептур дешевші компоненти, а зекономлені дефіцитні спрямовувати на додатковий випуск продукції. Усі заходи щодо розвитку спеціалізації та кооперації також помітно впливають на обсяги виробництва.