Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Diplom_Dudko.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
425.5 Кб
Скачать

2 Описання роботи стенду

2.1. Призначення виробу

Генератор низької частоти призначений для зняття амплітудо-частотної і динамічної характеристики різноманітних електронних пристроїв для визначення технічних показників, випробовування і налагодження низькочастотних приладів. Може бути використаний, як джерело живлення низької частоти для живлення різноманітних вимірюваних схем, модуляції коливань високочастотних генераторів, а також для перевірки динамічного стану логічних елементів приладів цифрової техніки.

Генератор також призначений для використання при проведенні лабораторних робіт з вивчення генераторів по предметах, які викладаються на відділення 5.05080202 «Виробництво електронних та електричних засобів автоматизації» [3].

2.2. Характеристики виробу

Низькочастотний генератор має наступні характеристики:

- діапазони частот, Гц,

на під діапазони:

  1. 20-200 Гц;

  2. 200-2000 Гц;

  3. 2000-20000 Гц;

- вихідна напруга на навантаженні 3 кОм - 3 вольти;

- коефіцієнт нелінійних спотворень вихідного сигналу не більше ніж – 0,08 (на частоті 1000 Гц – 0,03);

- напруга живлення від мережі змінного струму 220 В, частотою 501 Гц;

- споживана потужність 5 Вт, не більше.

2.3. Склад виробу і призначення його частин

Генератор живиться від мережі через вбудоване джерело живлення. Підсилювач, на якому виконаний генератор, зібраний на операційному підсилювачі А1. Міст Віна утворюють резистори R1-R3 і конденсаториC1-C6.Здвоєний змінний резисторR1 служить для плавної установки частоти. ПеремикачемS1 перемикаються конденсатори моста Віна, і таким чином перемикаються діапазони установки частоти.

Ланцюг стабілізації вихідної напруги утворено стабілітроном VD1 і чотирма перемикаючими його полярність діодами, зібраними на транзисторній збірці А2. Звичай можна використовувати і окремі діоди, але діоди навіть однієї партії можуть істотно відрізнятися, що спричинить збільшення спотворень.

Можна використовувати діодну збірку з діодами, зробленими на одному кристалі, тому, що тоді параметри діодів будуть однаковими. Стабілітрон, комутований транзисторною збіркою, входить до складу операційного підсилювача і регулює її глибину, не дозволяючи обмежуватися синусоїдальному сигналу. До складу операційного підсилювача також входять резистори R5, R4 і конденсаторC7.РезисторомR4 можна встановлювати глибину (рівень вихідної напруги низької частоти). РезисторомR6 регулюють рівень вихідного сигналу низької частоти.

У генераторі можна використовувати операційні підсилювачі КР140УД7, КР140УД708, КР140УД6, КР140УД608. Стабілітрон КС139 можна замінити на КС133А, діоди КД105 – будь-якими малопотужними випрямними діодами. Трансформатор живлення будь-який на 9-11 вольт. Змінні резистори бажано використовувати з лінійним законом регулювання( СП-4 групи “A”). За відсутності транзисторної збірки можна використовувати діоди КД103, включивши їх замість збірки транзисторів ( катод замість емітера, анод – замість з’єднаних колектора і бази). Налагодження полягає в підстроюванні R4 так, щоб при верхньому положенні R7, отримати вихідну напругу 3 вольта. Граідуровку шкали R1 можна виконати з використанням частотоміра.

2.4. Будова та робота стенду

Стенд живиться від мережі змінного струму 220 В. Після включення стенду в мережу кнопку SA1 переводимо в положення“Включено”, надходження напруги на друковану плату фіксує світіння кнопкиSA1. Змінний резистор R4 встановлює рівень вихідної напруги низької частоти. РезисторомR6 регулюють рівень вихідного сигналу низької частоти. ПеремикачSA2 переключає конденсатори, для зміни рівня генерації

2.5. Маркування

Виріб має табличку, що вміщує такі данні:

  • назва виробу;

  • вхідна напруга;

  • струм живлення;

  • рік виготовлення;

  • маса.

Також виріб має маркування на верхній частині корпусу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]