Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
57.32 Кб
Скачать

Розділ II. Організація економічної служби на підприємстві Розділ III. Недоліки та пропозиції по удосконаленню організації економічної служби на підприємстві

Для підвищення економічної ефективності виробництва зернових і для його розвитку в БФГ «Мрія» було б доцільно:

- впроваджувати комплексну механізацію агротехніки;

- поліпшення використання і підвищення родючості землі на основі хімізації і меліорації земель, охорони від вітрової ерозії;

- покращувати якість продукції на основі кращих сортів культур, використовувати нові сорти, а також інтенсивні технології;

- впроваджувати нові форми організації праці, тобто зробити його більш раціональним (менші затрати праці);

- збільшувати капітальні вкладення та підвищувати їх окупність, підтримувати раціональну діяльність господарства;

Якщо виконувати всі вище перелічені заходи, можливе підвищення рівня рентабельності та розширення виробництва продукції зернових і не тільки.

Висновок

Під час проходження виробничої практики на БФГ "Сільськогосподарське підприємство "Мрія" я ознайомилася з основними факторами котрі впливають на роботу даного підприємства, формують ситуацію на ринку сільськогосподарської продукції а також цінові фактори продукції даної сфери.

I. На сьогодні за господарством закріплено 652 га землі. Загальна площа угідь збільшилась на протязі досліджуваного періоду на 163 га, у тому числі також зменшилась площа ріллі на 11 га. Ґрунти в господарстві переважно чорноземи південні. Агротехнічна однорідність агровиробничих груп ґрунтів виконувалась з урахуванням їх генетичних особливостей, механічного складу, забезпеченістю поживними речовинами та інших факторів, які обумовлюють необхідність диференційного впровадження підприємств по підвищенню продуктивності земель.

II. Спостерігається зростання доходу (виручка) від реалізації продукції в 2011 році становить 938,1 грн, в 2012році – 1227,2 грн, а в 2013 році становить 1958,7 грн, отже збільшення доходу на 1020,6 грн за три роки. Розмір чистого прибутку за 2013 рік становить 1022,7 грн.

III. Ріст показника доходу від реалізації продукції в динаміці за три роки, а саме за 2010, 2011,2012 роки обумовлений зростанням ціни на сільськогосподарські продукції та частковим зростанням врожайності сільськогосподарських культур. Оборотні виробничі запаси в 2013 році в порівняно з 2011 роком збільшились на 266,7% , а в порівняно з 2012 роком зменшились на 66,6%.

IV. Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги в динаміці в 2013 році в порівняно з 2011 роком збільшились на 1623%, а в порівняні з 2012 роком збільшились на 1890%.

V. Середньооблікова чисельність за три поточні роки змін не зазнала і складає 6 чоловік. За період що аналізується в динаміці в 2013 році в порівняно з 2011 роком інші операційні витрати збільшилися на 86,3%, а в порівняні з 2012 роком збільшилися на 56,9%.

Отже, дане підприємство має перспективи для подальшого розвитку виробництва зернових як за рахунок інтенсифікації виробництва, так і за рахунок розширення посівних площ. Але на мою думку необхідно приділити увагу на вирощування насіння олійних культур, адже для цього наявні сприятливі умови у господарстві.