Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРИЧОРНОМОРСКИЙ РАЙОН.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
448.55 Кб
Скачать

Висновок

Херсонська область знаходиться в межах Причорноморської низовини, на всій її території переважають степові ландшафти, помірно-континентальний посушливий клімат. Область розташована в степовій зоні, на нижній течії р. Дніпра. Південні райони Херсонської області омивають води Чорного та Азовського морів, берегова лінія розчленована, тут є значна кількість заток і кіс-островів. На території області багато річок, у тому числі р. Дніпро (плавнева зона якого з великими просторами болотистих островів, рясно порізаних складною мережею рукавів, проток, єриків і озер) та р. Інгулець (найзвивистіша річка рівнинній частині Європи). У межах області розташована значна кількість озер різного походження; є також солоні і грязьові. Також є джерела мінеральних і геотермальних вод. Таким чином, багаті природні умови і ресурси Херсонського регіону, в поєднанням з відбуваються тут несприятливими природними та антропогенними процесами зумовили з одного боку різноманітні туристично-рекреаційні ресурси, з іншого - актуалізують проблему їх раціонального використання та охорони. Херсонська область має досить унікальні і важливі природно-заповідні об'єкти та території різного ієрархічного рівня, які і формують її природно-антропогенні туристсько-рекреаційні ресурси регіону. 

До природно-заповідного фонду Херсонської області належать природні території та об'єкти (біосферні заповідники, національні природні парки, заказники) і штучно створені об'єкти (ботанічні сади, дендрологічні і зоологічні парки, пам'ятки садово-паркового мистецтва ).

У Херсонській області знаходиться два біосферних заповідника, що мають світове значення Чорноморський та " Асканія-Нова" їм. Ф.С. Фальц-Фейна. В них під охороною знаходяться території, що дійшли до нас у своєму первозданному вигляді. Такі території сьогодні важливі для всього людства, адже людина своєю діяльністю знищила безповоротно вже багато природних територій, тому саме зараз важливо зберегти ті крупинки, що лишились.

Крім того, Херсонщина має багату, неповторну історію. На її землі, протягом багатьох століть змінилося багато народів, які залишили після себе не мало пам’яток. Це і Скіфські кургани, і залишки грецьких колоній-міст, і колишні слов’янські поселення, і пам’ятки Запорізької (Кам’янської) Січі та Кримське ханство, Османська Туреччина та Російська імперія. Саме тому Херсонська область наділена великими історико-культурними ресурсами для розвитку пізнавального туризму.

Херсонщина має унікальні не тільки для України, але й для усього світу мінеральні ресурси. Наприклад, озеро Сиваш і Арабатська стрілка Генічеського району не просто насичені гідромінералами, які сприятливо впливають на здоров'я людини, це — унікальний природний комплекс. Таких місць на планеті всього чотири: Великі Солоні озера в США, Мертве озеро на Близькому Сході, затока Кара-Богаз-Гол у Каспійському морі і Сиваш із Арабаткою.

У області розвинене сільське господарство та промисловість. Херсонська область займає вигідне географічне положення і знаходиться на перетині транзитних транспортних коридорів. Все це дозволяє Херсонській області відігравати важливу роль у встановленні міжнародних і міжрегіональних транспортних зв'язків. Крім того, Херсонщина має розвинену матеріально-технічну базу. Все це є сприятливими та перспективними факторами для розвитку туризму в області.

Миколаївська область більшою своєю частиною розташована на Причорноморській низовині, переходячи на півночі в Придніпровську і Подільську височини. Клімат помірно-континентальний з м'якою зимою і жарким сухим літом.Протікають по території області річки утворюють неймовірної краси пейзажі. Особливу привабливість південній частині області надають лимани, що нагадують морські затоки.

Край має багату історію, що почалася з часів пізнього палеоліту, близько 20 тис. років тому. На території області збереглися численні культові споруди 18-20 ст, різні монументи. З часу стародавніх греків до наших днів збереглися залишки рабовласницького міста-держави Ольвії. В області знаходиться один природний заповідник , частина біосферного, регіональні ландшафтні та інші цікаві природні об'єкти.

Перлиною українського Причорномор'я по праву вважається місто Одеса. Одеська область багата на історико-культурні ресурси, серед яких найвідоміші м. Білгород-Дністровський, історичний центр Одеси, а також с. Стара Некрасівка, в якій розміщений культурний об’єкт «Пункт геодезичної дуги Струве «Старонекрасівка»», який входить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Природні ресурси також не поступаються різноманітністю. Одещина пропонує безліч заказників, пам’яток природи, пам’ятників садово-паркового мистецтва, а також представлені ландшафтні парки та заповідні урочища. Особливу популярність має Дунайський біосферний заповідник, який рішенням ЮНЕСКО від 2 лютого 1999 року отримав міжнародний сертифікат біосферного резервату.

Область славиться своїми курортами різних лікувальних направленостей: бальнеологічні, грязеві, бальнеогрязеві та кліматичні. Курорти Одещини були визначені Постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 1996 року.

Одеський регіон пропонує декілька різноманітних видів туризму, отже відвідувати Одещину можуть туристи з різними уподобаннями.