Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
57.33 Кб
Скачать

10)Місце залізничного транспорту в транспортній системі України.

Залізни́чний тра́нспорт в Украї́ні — залізничний транспорт загального користування, підпорядкований Державній адміністрації залізничного транспорту України, та залізничні під'їзні колії різних форм власності, які не належать до залізничного транспорту загального користування. Залізничному транспорту належить провідна роль у транспортній системі України.

За довжиною мережі залізниць Україна посідає третє місце в Європі (21,7 тисяч кілометрів залізниць).

Найважливішими залізничними магістралями України є: Київ -. Найбільшими залізничними вузлами з розвиненим станційним господарством є Київ, Львів, Харків, Дніпропетровськ, Фастів, Дебальцеве, Ковель, Жмеринка, Сміла, Лозова, Знам'янка, Козятин, Шепетівка та ін. На цих магістралях крім звичайних пасажирських, курсують і Фірмові пасажирські потяги.

Управління процесом перевезень і виробничо-господарською діяльністю залізничного транспорту здійснює Державна адміністрація залізничного транспорту України (Укрзалізниця), до сфери управління якої належить шість залізниць: Південно-Західна (з управлінням у Києві), Львівська, Південна (управління у Харкові), Донецька, Придніпровська (управління у Дніпропетровську) й Одеська.

Станом на листопад 2009[1]:

До складу залізниць України входять 1340 залізничних станцій, 129 пасажирських вокзалів, 57 локомотивних і 48 вагонних депо.

На залізничному транспорті працює понад 390 тис. осіб, що становить близько 2 % усього працездатного населення країни.

За підсумками 2009 року питома вага залізничного транспорту в загальному вантажообороті всіх видів транспорту становила близько 52 %, а в пасажирообороті — 37 %[2].

11)Специфіка вантажів, що перевозяться залізницею.

Залізничний транспорт – універсальний вид транспорту, який знаходиться в експлуатації цілий рік, має велику провізну і пропускну здатність. Для нього характерні: значна вантажопідйомність та пасажиромісткість ТЗ, швидкість пересування, високий ступінь надійності і регулярність перевезень.

У структурі залізничного транспорту переважають вантажні перевезення. Номенклатура перевезених по залізниці вантажів налічує кілька тисяч найменувань, але провідне місце займають 8 груп масових вантажів:

1. Кам'яне вугілля і кокс;

2. Нафта і нафтопродукти;

3. Чорні метали;

4. Лісоматеріали;

5. Хлібні злаки;

6. Різна руда;

7. Будівельні матеріали;

8. Мінеральні добрива.

У структурі перевезень пасажирів переважають перевезення у приміському сполученні.

12)Історія виникнення і розвитку залізниць.

Попередниками залізниці були так звані колійні дороги, по яких вози (вагонетки) переміщалися з допомогою людей або тварин. Вони використовувалися на рудниках і шахтах Європи ще в XVI столітті.

Колія влаштовувалася у вигляді жолобів в камені, колод, брусів. Для запобігання поверхні дощок від зношування їх покривали залізними смугами, що і стало поштовхом для створення металевих рейок. У 1764р. були застосовані чисто металеві рейки на руднику в Алтаї інженером К.Д. Фроловим для транспортування руди. Він же намагався для пересування вагонеток використовувати водяне колесо з канатним приводом. У XVIII ст. існувало чимало рейкових доріг, але пропускна і провізна спроможність їх була незначна, тому що рушійною силою були тварини.

Перший паротяг для залізниці створив англієць Тревісік в 1804р.: везли 5 вагонів з вантажем і 60 робочих, V = 8км / год.

В 1812р. англієць Бленкінсоп побудував паротяг, який мав тягове зубчасте колесо, яке чіплялось своїми зубцями за зубці шляхової рейки.

В 1813р. англієць Брунтон побудував оригінальний паротяг, який розвивав тягу за рахунок упору в землю довгих шарнірних важелів ("паротяг з ногами") потужність 5 кінських сил, V = 4км / год.

Всі ці паротяги були ненадійні і тихохідні.

У 1829р. англієць Стефансон побудував паротяг "Ракету", який мав трубчастий котел, що забезпечує інтенсивне пароутворення. У 1830р. "Ракета" на залізниці між Ліверпулем і Манчестером показала швидкість 21км / год, а трохи пізніше 45км / год. з потягом 17т.

Слідом за Англією невеликі ділянки залізниці побудували Франція (1832г), Бельгія (1835), Німеччина (1835). У нас перша залізниця була офіційно відкрита в 1832 р. 30 жовтня між Петербургом і Царським Селом. Ця дорога не мала економічного значення, а була призначена для розважальних поїздок Петербурзької знаті.

Для цієї залізниці перші вагони були закуплені в Англії. Рух спочатку здійснювалося кіньми, але потім паротягом, теж з Англії, хоча вже у1833р. уральський механік Михайло Черепанов разом з сином побудував на Нижньотагільскому заводі Демидових "Сухопутний пароплав", який рухався по чавунних рейках зі V = 13-16 км / год, перевозив 3,5 т вантажу.