Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
57.33 Кб
Скачать

13)Технічне забезпечення залізничного транспорту.

Технічне оснащення залізничного транспорту складають: постійні пристрої і рухомий склад.

Постійні пристрої:

- Залізничний шлях;

- Штучні споруди;

- Станції та інші роздільні пункти із спорудами та пристроями електроенергії та зв'язку;

- Депо;

- Спеціальні засоби регулювання і забезпечення БД, управління експлуатаційної роботи.

Рухомий склад :

Локомативи ,мотор-вагонний(саморушны одиницы ),рухомий склад та вагони .

14)Техніко - економічні особливості роботи залізничного транспорту.

Аналізуючи техніко-економічні особливості пасажирського залізничного транспорту можна визначити його роль в системі туристичного обслуговування. Пасажирський залізничний транспорт:

здійснює масові туристичні перевезення на середні і дальні відстані;

виконує транспортне обслуговування всіх видів і форм туризму на протязі всього календарного року;

комплексно задовольняє транспортні і туристичні потреби під час подорожування туристів;

забезпечує організацію і проведення тривалих туристичних подорожей за прямими і круговими маршрутами, в тому числі і в комбінації з іншими видами пасажирських засобів перевезення.

В цілому можна стверджувати, що пасажирський залізничний транспорт гарантує регулярність і системність транспортних зв’язків, але в той же час він пов’язаний за часом і за місцем з основними елементами своєї стаціонарної технічної бази.



15)Організація перевезень на залізничного транспорті.

Залізниця є основною організаційною ланкою на залізничному

транспорті. Створення, реорганізація, ліквідація та визначення

територіальних меж залізниць, призначення і звільнення їх

керівників здійснюються рішеннями Кабінету Міністрів України за

поданням центрального органу виконавчої влади в галузі транспорту.

Управління залізницями та іншими підприємствами залізничного

транспорту, що належать до загальнодержавної власності,

здійснюється органом управління залізничним транспортом -

Державною адміністрацією залізничного транспорту України (далі -

Укрзалізниця), підпорядкованим центральному органу виконавчої

влади в галузі транспорту. Управління залізницями та іншими підприємствами залізничного

транспорту, що належать до загальнодержавної власності,

здійснюється органом управління залізничним транспортом -

Державною адміністрацією залізничного транспорту України (далі -

Укрзалізниця), підпорядкованим центральному органу виконавчої

влади в галузі транспорту.

16)Основні документи і показники роботи залізничного транспорту.

Основні показники роботи залізничного транспорту можна розділити на загальні для всіх видів транспорту та специфічні. До загальних показників відносяться: обсяг перевезень (відправлення) вантажів і пасажирів, вантажообіг і пасажиро-оборот, середня дальність перевезення 1 т вантажу і I пасажира, наведені тонно-кілометри (з коефіцієнтом приведення пасажиро-кілометрів і тонно-кілометрів, що дорівнює 2), густота перевезень у тонно-кілометрах на I км шляху.

До специфічних кількісними та якісними показниками роботи залізниць відносяться, зокрема, показники обсягу перевезень вантажів залізницею за видами повідомлень: ввезення, вивезення, транзит і місцеве повідомлення. Ввезення - це обсяг прибуття вантажів з інших доріг для вивантаження на даній дорозі. Вивіз - це обсяг відправлення вантажів, завантажених на даній дорозі призначенням на інші дороги. Транзитом називаються перевезення вантажів, станції відправлення та призначення яких розташовані за межами розглянутої дороги і які слідують через станції цієї дороги. Місцевий повідомлення включає в себе обсяг перевезень вантажів, занурених і відправлених призначенням на станції однієї і тієї ж дороги.Крім цих об'ємних показників, на залізницях визначають і узагальнені показники прийому, здачі, відправлення і прибуття вантажів. Прийом вантажів з інших доріг дорівнює сумі ввезення та транзиту, а здача вантажів на інші дороги дорівнює сумі вивезення і транзиту. Відправлення вантажів по дорозі дорівнює сумі вивезення та місцевого сполучення, а прибуття (вивантаження) - сумі ввезення та місцевого сполучення.

Первинними документами з обліку вантажних перевезень на залізничному транспорті є: дорожня відомість; по вантажах міжнародного сполучення - передавальна відомість; по вантажах, прийнятим від новобудов - здавальний список. Основна маса вантажних відправлень оформляється дорожньою відомістю.

Накладна- являє собою юридичний документ, що відображає укладення договору на перевезення. На її основі визначаються умови перевезення, проводяться розрахунки. При завершенні перевезення накладна разом з вантажем видається одержувачу на підтвердження його права на вантаж.

Дорожна відомість- є одним з основних перевізних документів. Корінець дорожньої відомості залишається на станції відправлення, дорожня відомість випливає з вантажем до станції призначення. Наявність двох аналогічних документів - дорожньої відомості і її корінця - дозволяє статистикою врахувати кожну відправку двічі: по моменту відправлення і по моменту прибуття, т. е. по початковому і кінцевому моментам перевезень. У процесі перевезення можуть відбутися зміни в маршруті і відстані перевезення, які відображаються в інформації по моменту прибуття, т. е. в дорожній відомості