Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
57.33 Кб
Скачать

19) Специфіка вантажів, що перевозяться повітряним транспортом.

Повітряним транспортом перевозять найрізноманітніші вантажі. Головна особливість цього виду транспорту полягає в тому, що ним користуються для доставки вантажів головним чином у разі екстреної необхідності, а не на регулярній основі. Таким чином, основні вантажі, що перевозяться повітряним транспортом, - або дорогі, або швидкопсувні товари, коли високі транспортні витрати виправдані. Потенційними об'єктами вантажних авіаперевезень є також такі традиційні для логістичних операцій продукти, як складальні деталі і компоненти, товари, продавані за поштовими каталогами.

  1. Технічне оснащення повітряного транспорту.

Технічне оснащення повітряного транспорту включає в себе: літальні апарати, аеропорти, повітряні лінії (траси), авіаремонтні заводи.

Парк літальних апаратів: складається з апаратів як легших, так і важчих за повітря: дирижаблі, кулі-зонди (для наукових досліджень), повітряні кулі.

Літак - апарат важчий за повітря, політ якого стає можливим завдяки взаємодії сили тяги двигунів і виникає під впливом підйомної сили крила.

Кожен літак складається з фюзеляжу, тягових двигунів, шасі та комплексу агрегатів і приладів для забезпечення функціонування всіх систем літака і управління ними.

Фюзеляж - корпус літака (гелікоптера).

Двигуни - поршневі (ПВД), трубогвинтові (ТВД), турбореактивні (ТРД). кількість на літаку від 1-го до 4-х.

Шасі - ноги літака - для зльоту і посадки, пересування по землі.

Хвостове оперення - для додання літаку стійкості і керованості.

Крило - частина літака, яка створює підйомну силу, забезпечує стійкість і керованість в польоті

21)Техніко-економічні особливості роботи повітряного транспорту.

Вся територія СНД як і вся земна куля поділені на повітряні зони. Кожна з них має свій центр управління, де працюють диспетчери УПС, керівники польотами. Летаючі по трасі літаки, вони передають один одному за допомогою радіо як повітряну естафету.

Служба УПС відповідає за польоти літаків по повітряних трасах, за них "привід" в район аеропорту, за захід на посадку і приземлення, за регулювання руху літаків по аеродрому.

У найбільш завантажених районах (Москва, Ленінград, Київ) "щільність" польотів сягає більше 100 польотів на годину "пік".

Існує автоматизована система керування повітряним рухом "Старт". На екрані локатора, поруч з точкою, що зображає літак укладаються необхідні дані так званий "формуляр супроводу": номер літака, порт призначення, висота польоту, стрілка показує знижується літак або піднімається.

Крім того є ще "формуляр очікування". Це нерухомий напис, що виникає на екрані хвилин на десять до зльоту. Він містить такі відомості, як час вильоту, адреса проходження і ешелон (висоту) польоту. З моменту зльоту формуляр очікування, система автоматично замінює на формуляр супроводу.

На літаках встановлені так звані відповідачі, які автоматично видають системі необхідні відомості.

Після зльоту йде набір висоти. Здійснюється він, як правило, по "сходах", поступово. Ось на цих переходах людей багатьох заколихує.

Система "Старт" допомагає диспетчеру уникнути сходинок, т.к. йде плавний набір висоти без затримок на різних висотах.