Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2010_Тести_Практикум_Культурологія.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Одеський державний економічний університет

П р а к т и к у м

з дисципліни „Культурологія”

для студентів I курсу

всіх форм навчання всіх спеціальностей

Одеса ОДЕУ 2010

Міністерство освіти і науки України

Одеський державний економічний університет

Практикум

з дисципліни „Культурологія”

для студентів І курсу

всіх форм навчання всіх спеціальностей

Затверджено на засіданні кафедри філософії та культурології.

Протокол №13

від 02.06.10 р.

Одеса ОДЕУ 2010

Практикум з дисципліни „Культурологія” для студентів І курсу всіх форм навчання всіх спеціальностей (Відповідальні за випуск Л.О. Сандюк, Н.В.Щубелка – Одеса: ОДЕУ, ротапринт, 2010 р. - с. )

Укладачі:

Л.О. Сандюк, канд. філос. наук, доцент

С.П. Симоненко, канд. філос. наук, доцент

О.В. Сулим, канд. філос. наук, доцент

М.Ф. Шмиголь, канд. філос. наук, доцент

Н.В. Щубелка, канд. філос. наук, доцент

Ю.С. Юшкевич, ст. викладач

Відповідальні за випуск:

Л.О. Сандюк, канд. філос. наук, доцент

Н.В. Щубелка, канд. філос. наук, доцент

Рецензенти: Г.К. Парієнко, д-р іст. наук, професор (зовнішній рецензент)

Є.О. Акимович, канд. філос. наук, доцент

О.Л. Просолович, канд. філос. наук, викладач

Коректор: А.О. Ковальова

Передмова

Тестові технології контролю знань виявили свою ефективність і продемонстрували, що за їх допомогою можна оперативно визначити рівень знань студентів, уникнувши при цьому суб’єктивності їх оцінки. Але ці риси методу тестування проявляються лише за умови ретельного підходу до підбору тестового матеріалу та урізноманітнення форм тестів.

Практикум з курсу „Культурологія” для студентів І курсу всіх форм навчання розроблений членами кафедри філософії та культурології відповідно до навчальної програми і являє собою спробу створити тестовий комплекс, який би дозволив виявити як рівень знань студентів, так і їх аналітичні та творчі можливості. Він містить значну кількість тестів з усіх тем курсу, що охоплюють теоретичні та методологічні проблеми культурології, історичні етапи розвитку світової культури, а також релігійні вірування та художню практику кожного відповідного періоду.

Зміст і форма тестів різноманітні, вони скомпоновані залежно від своєї складності на чотири рівні. Перший рівень – найпростіший; це тести закритого типу, що мають варіанти відповідей, серед яких необхідно вибрати один правильний. Виконання цих тестових завдань потребує від студентів знайомства з іменами, термінами, поняттями курсу, хоча й без глибокого проникнення в їх зміст.

Усі інші рівні – другий, третій, четвертий – включають тести відкритого типу, що відрізняються різним ступенем складності. Тести другого рівня використовуються для виявлення знань термінів, понять, категорій; у цих тестах слід вписати пропущене слово або словосполучення; це своєрідний глосарій, і правильні відповіді потребують ґрунтовного знання змісту основних категорій курсу. Третій рівень є ще більш складним: вирішення цих завдань потребують встановлення відповідності між рядами у вигляді комбінації цифр і літер, відтворення правильної послідовності або ж продовження логічного ряду; виконуючи ці завдання, студент демонструє знання структури матеріалу, логічних зв’язків між його частинами. Нарешті, четвертий рівень розрахований на найбільш підготовлених студентів. Ознайомившись з фрагментами творів видатних культурологів, необхідно відповісти на запропоновані проблемні питання, що передбачає досконале знання першоджерел до тем курсу та вміння їх інтерпретувати. Крім того, частина з наведених тестових завдань потребує заповнення запропонованих таблиць, здійснення порівняння та систематизації матеріалу в межах відповідної культурологічної проблематики. Вирішення завдань четвертого рівня найбільш сприяють виявленню творчого потенціалу студентів.

Таким чином, підготовлений Практикум дає можливість ефективно контролювати поточну і підсумкову роботу студентів з вивчення матеріалу дисципліни, а також виявляти їх творчий потенціал у ході засвоєння курсу.