Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Регіональна економіка / Економчн райони. Посбник.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
848.38 Кб
Скачать

Джерело: [27]

Галузями промислової спеціалізації є машинобудування та металообробка, легка та харчова промисловість, а також лісова, деревообробна та целюлозно-паперова галузь, будівельна індустрія – в усіх областях за виключенням Чернігівської. Крім перелічених, галузями спеціалізації є: в Рівненській області – електроенергетика, хімічна та нафтохімічна промисловість, у Волинській та у Чернігівській - паливна. Ці галузі визначають спеціалізацію Полісся в межрегіональному поділі праці.

В машинобудуванні особливо виділяється виробництво електротехнічних виробів (Луцький завод електроапаратури, приладобудування, Рівненський завод приладобудування, високовольтної апаратури, торговельного устаткування). Радіо-, електроприлади та електроустаткування виробляють також у Житомирі, Коростишеві, Чернігіві.

Луцький автомобільний завод виробляє легкові автомоблі підвищенної прохідності. Розвивається сільськогосподарське машинобудування (Ніжин, Прилуки, Новоград-Волинський). Функціонують заводи з виробництва машин для тваринництва та кормовиробництва («Ковельсільмаш», «Розищефермаш»), автокормовози для тваринницьких ферм, транспортні причепи (Квасилів). Підриємства району виробляють хімічне устаткування (Бердичів, Бахмач, Коростень), верстати (Бердичів, Житомир), шляхові машини і комунальне устаткування (Коростень), запчастини для тракторів (Малин), автозапчастини (Житомир, Чернігів). Працюють численні ремонтні підприємства, в тому числі Дубнівський ливарно-механічний завод. Район посідає помітне місце в країні щодо машинобудування та металообробки. У Чернігові ведеться складання сучасних «Волг» чотирьох модифікацій автосімейства «Соболь» (серед них - «Швидка допомога»), вантажівки «Газель».

Хімічна промисловість представлена Рівненським виробничим об'єднанням «Азот» (азотні та фосфорні туки, сірчана кислота, синтетичний аміак). Хімічні волокна виробляють у Житомирі, Чернігові. Крім того, працюють заводи побутової хімії (Рівне, Луцьк, Ніжин).

Лісова, деревообробна та лісохімічна промисловість. Лісопромисловий комплекс представлений: Костопільським домобудівним заводом, Оржівським, Смизьким та Клеваньським деревообробними комбінатами, меблевими фабриками у Рівному, Житомирі, Костонолі, Дубно, Острозі, Радиславі, Сарнах, Ніжині, Прилуках, Чернігові, Щорсі. Виробництво паперу налагоджено у Житомирі, Коростишеві, Малині, картону - у Чернігові. Лісохімічна промисловість розвинена у Коростені. Виробляють скипидар, живицю, вітамінне борошно.

Промисловість будівельних матеріалів, особливо виробництво цементу і шиферу у м. Здолбунів, залізобетонних виробів і конструкцій, цегли в Луцьку, Рівному, Сарнах, Нововолинську, Бердичеві, Ніжені. У Луцьку діє картонно-рубероїдний завод, що виготовляє м'яку покрівлю, гідроізоляційні матеріали. Широко представлена обробка природного каменю - базальту, граніту у Костопільському, Сарненському та Рокитнівському районах Рівненської області, поблизу Володарсько-Волинського, Коростишева, Коростеня, Малина, Овруча, мармуру - біля Радомишля. Виділяється вапняково-силікатний завод у Новій Любомирці, завод базальтових і теплоізоляційних матеріалів у Костополі. Склоробні заводи збудовані у Костополі (кришталеві вироби), Ракитному та інших містах. Діє Житомирська дзеркальна фабрика. Баранівський фарфоровий завод - найбільше підприємство фарфоро-фаянсової промисловості України.

Легка промисловість - одна з провідних галузей Поліського району, особливо текстильна (меланжева фабрика діє в Луцьку, льнокомбінати в Житомирі і Рівному, фабрика нетканних матеріалів у Рівному, льнозаводи в Березному, Володимирці, Сарнах, Новгород-Сіверському). Серед підприємств бавовняної промисловості можна виділити бавовняно-ткацькі фабрики у Новгород-Сіверському, Острозі, ткацькі фабрики у Коростишеві і Радомишлі, панчішну фабрику у Житомирі. Вовняна промисловість - одна з найстаріших галузей текстильної промисловості. У Чернігові діє фабрика первинної обробки вовни, а також камвольно-суконний комбінат. Поширена швейна, шкіряно-взуттева промисловість, в тому числі виробництво штучної шкіри у Нововолинську, Ковелі, Прилуках, Чернігові.

Найважливішою галузю є харчова промисловість: цукрова, м'ясна, плодоконсервна, маслосироробна і молочна. Найпотужнішою галузю харчової промисловості є цукрова. Найбільші підприємства розміщені в сировинних районах, тобто в лісостеповій частині. Єдиний в Україні солодовий завод працює у Бердичеві. Потужні підприємства м'ясної промисловості зосереджено у Бахмачі, Бердичеві, Прилуках, Луцьку, Нововолинську, Ковелі, Рівному. Молочні підприємства поширені на всій території району. Працюють заводи - крохмало-патоковий у Володимірці, спиртовий - у 3ірному; пивоваренні - в Луцьку, Рівному, Острозі, Квасилові, мінеральних вод - в Острозі, Березному, Степані; кондитерські - в Луцьку, Рівному, Житомирі. У Прилуках працюють ефіроолійний комбінат і тютюнова фабрика.

Агропромисловий комплекс. Провідну роль в економіці району традиційно відіграє сільське господарство та інші галузі агропромислового комплексу. В Поліссі розвинена порівняно потужна харчова та переробна промисловість. Профілюючими галузями АПК району є м'ясо-молочна, борошномельна, консервна, цукрова, масложирова, спиртова, кондитерська, тютюнова та інші. Значне експортне значения мають крохмальна, комбікормова, виноробна, плодоовочева галузі, виробництво горілчаних та безалкогольних напоїв.

В структурі АПК Полісся домінують сільське господарство та харчова промисловість. Враховуючи специфіку природно-кліматичних умов району, сільське господарство Полісся спеціалізується на скотарстві м’ясо-молочного напрямку, свинарстві, вирощуванні цукрових буряків, картоплі, льону, зерна, окремих зернобобових, плодів, овочів та ягід; розвинуто птахівництво. Навколо великих міст сільське господарство має, в основному, приміське значення. В структурі посівних площ сільськогосподарських культур Полісся, домінують зернові культури.

Основні площі зернових культур (озима пшениця, жито, ячмінь, просо) і цукрових буряків зосереджені у південній лісостеповій частині економічного району, а в північній переважають картоплярство та льонарство. На півдні району поширені хмілярство, овочівництво, садівництво і ягідництво. Зміцнюється приватний сектор і зростає його реальний вклад у виробництво сільськогосподарської продукції. Уже понад 60% молока і м'яса і понад 90% картоплі та овочів виробляється у приватному секторі.

1.3. Науково-технічний потенціал. ХХІ століття є часом переходу до високотехнологічного інформаційного суспільства, у якому якість дослідницького потенціалу, рівень науково-дослідної роботи набувають вирішального значення для економічного і соціального поступу країни. Протягом останніх років значно активізувалося наукове співробітництво із зарубіжними ВНЗ, науковими міжнародними фондами та організаціями.

1.4. Трудовий потенціал. Чисельність постійного населення в Поліському економічному районі на 1.01.2007 р. склала 4661,4 тис. осіб, щільність населения – 47,3 осіб/км2.Майже 54% населения проживає у містах і селищах міського типу, що значно менше, ніж в цілому по Україні. Помітну різницю між Поліссям та Україною в цілому становлять ознаки національного складу (рівномірне співвідношення чисельності основних национальностей – українців та росіян по всім областям району найбільш помітне, ніж у країні в цілому), міграційні процеси, динаміка чисельності населення. Природний потенціал населення району також має характерні риси та загальні для України тенденції. 3 другої половини 90-х років почалося абсолютне скорочення населення Полісся. Причиною цього явища стало зменшення народжуваності (особливо низький показник в Житомирській області.

Кількість зайнятого населения складае майже 41% від загальної кількості населення району. В структурі зайнятості третина працевлаштованого населення зайняті в галузях АПК. Частка зайнятих у промисловості в результаті зростання безробіття скорочується значнішими темпами, ніж в сільському господарстві. Рівень безробіття перевищує загальноукраїнський показник. Найвищим є рівень безробіття у Волинській та Чернігівській областях, де він складає більше 4 %.

1.5. Просторо-економічний потенціал. Враховуючи сприятливе географічне положення та виходячи із господарської спеціалізації, Поліський економічний район має досить розвинуті економічні зв’язки з багатьма країнами. У районі зосереджено значний експортний потенціал і помітна кількість імпортоорієнтованих підприємств. Підприємства, які імпортують товари та послуги з-за меж України у Поліссі складають 6% усіх підприємств України. У загальному числі об'єктів підприємницької діяльності, що здійснюють експорт товаров і послуг з України, поліські підприємства складають 8,7%.

В цілому зовнішьоекономічну діяльність району можна вважати недостатньо розвинутою, незважаючи на значні резерви експортного потенціалу, в тому числі в галузі транспортного обслуговування, промисловості будівельних матеріалів, АПК, паливно-енергетичному та лісовому комплексі.

Також економічні зв'язки з зарубіжними країнами здійснюються у вигляді інвестицій. На Полісський економічний район припадає 5,9% усіх отриманих Україною іноземних інвестицій. Район налагодив ділові стосунки з 70 країнами світу.

1.6. Розвиток інфраструктури. Розташування району з точки зору розміщення транспортних комунікацій вигідно відрізняє Полісся від інших регіонів країни. Через його територію проходять важливі транспортні коридори міжнародного значення напрямків Росія-Україна-Польща та Україна-Білорусь. Головним водним шляхом району є р. Десна. Судноплавні ділянки мають р. Стир та р. Горинь, Кіївське водосховище.

Основний вид транспорту залізничний. Середня густота колій - 30 км на 1000 км2. Автомобільні шляхи мають значну густоту, особливо у південій частині економічного району. Головні магістралі (залізничні та автомобільні) зв'язують основні промислові центри району з Києвом, Львовом, зарубіжними країнами (Білоруссю, Польшею, Росією). Через територію району прокладено газомагістралі Івацевичі-Долина з відгалуженням на Рівне та Костопіль, Дашава - Київ- Брянск - Москва, Уренгой - Помари -Ужгород, частково нафтопровід «Дружба» (Острог Радивилів). Судноплавство здійснюється по річках Стир, Горинь, Десна, Дніпро. Набільшими аеропортами е Чернігівський, Житомирський, Луцький і Рівненський.