Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Регіональна економіка / Економчн райони. Посбник.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
848.38 Кб
Скачать

1.5. Трудовий та людський потенціал. Чисельність населення району складає 6437,3 тис. Осіб (13,9% населення країни). Щільність населення –

77 осіб/км2. Питома вага міського населення - 77,4%. Коефіцієнт смертності дітей у віці до 1 року - 11,2‰. Велику кількість населення району складають мігранти, але кількість вибуття населення перевищує масштаби його прибуття.

Трудові ресурси становить 3076 тис. осіб, що складає 62,3% до населення у віці 15-70 років. В районі спостерігається позитивна тенденція до зменшення кількості безробітного (табл. 7).

Таблиця 7

Розподіл постійного населення за основними віковими

групами у 2006 році

Області

Кількість населен

ня

У тому числі

Відсотків до всього

населення у віці

молодьза працездатний вік

у праце

здатному віці

старшеза працездатний вік

молодьза працездатний вік

у праце

здатному віці

старшеза працездатний вік

Дніпропетровська

3419604

497566

2084717

837321

14,6

60,9

24,5

Запорізька

1846136

264202

1127219

454715

14,3

61,1

24,6

Кіровоград

ська

1046668

165858

607638

273172

15,8

58,1

26,1

Джерело: [27]

Активізація економічної діяльності, реалізація заходів регіональних програм зайнятості населення дозволили поліпшити ситуацію на ринку праці.

1.6. Розвиток інфраструктури. Район включає усі види транспорту при провідній ролі залізничного. Це пов'язано з матеріаломісткістю виробництва і масовістю перевезень. За щільністю залізничних шляхів район поступається лише Донецькому економічному району. Важлива роль відводиться таким залізницям як Харків: Запоріжжя - Мелітополь - Крим, Кривий Ріг - Запоріжжя - Волноваха. Основні залізничні вузли району - Апостолове, П’ятихатки, Запоріжжя. Автомобільний транспорт має переважно внутрішньорайонне значення. Серед найважливіших автомагістралей виділяються Москва - Сімферополь, Запоріжжя - Новомосковськ. Автотранспорт зв'язує міста району з всіма регіонами України. Крім того практично всі населені пункти району зв'язані автомобільними шляхами.

Для міжрайонних зв'язків району важливе значення має р. Дніпро з портами у Запоріжжі, Дніпропетровську, Дніпродзержинську та Нікополі. Позитивним є також вихід Запорізької області до Азовського моря і наявність тут Бердянського порту. Крім того район з'єднаний авіалініями з усіма великими містами України та з великою кількістю інших країн світу. Трубопровідний транспорт забезпечує район нафтою, нафтопродуктами і газом.

Розвинуті усі види зв'язку. Район має розгалужену телефонну мережу. Активно розвиваються системи мобільного зв'язку, введені цифрові телефонні станції. Глобальна мережа "Інтернет" у режимі "он-лайн" використовується в усіх сферах господарського життя.

1.7. Інвестиційний потенціал. Розміри інвестування в першу чергу залежать від інвестиційної привабливості району. Щодо Придніпровського економічного району - слід відзначити його ресурсну забезпеченість, вигідне економіко-географічне положення, наявність висококваліфікованих трудових ресурсів. Крім того район має розвинену промислову та соціальну інфраструктуру.

Основними країнами–інвесторами є Кіпр, Німеччина, Об’єднане Королівство, Австрія, США.  Найбільші об’єми прямих інвестицій вкладені в промислові підприємства та підприємства оптової та роздрібної торгівлі.

1.8. Рекреаційно-туристичний потенціал. В районі нараховується близько 100 тис. га курортно-рекреаційних територій. Рекреаційний потенціал складають мінеральні бальнеологічні води, лікувальні грязі, морські, річкові пляжі, ліси рекреаційного призначення. Велику цінність має акваторія Азовського моря, де знаходяться лікувальні водно-морські та грязьові ресурси. Цінні лікувальні грязі є в районі Бердянська та Маріуполя.

Найвідомішими є культурно-архітектурні пам'ятки в Старих Кодаках, місця боїв козацьких військ з польською шляхтою під Жовтими Водами й у Князівських Байраках, історико-архітектурні пам'ятки в Дніпропетровську, скіфські кургани ІV ст. до н.е., місця розташування козацької Січі, музей прикладного мистецтва в Петриківці.

Суттєвим для району має стати більш повне і раціональне використання місцевих рекреаційних ресурсів - на узбережжі Азовського моря, біля Дніпра з його притоками, поблизу лісових масивів, біля джерел лікувальних вод і грязей.