Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НЭ / Shpory_NE_GOS_pechat.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
521.73 Кб
Скачать

45.Як розрахувати кінцеві доходи населення та що вони характеризують?

Реальні доходи населення визначаються шляхом вирахування з номінальних доходів сум, сплачених населенням у вигляді податків, інших обов'язкових платежів та оплати послуг. При цьому враховується індекс цін у звітному або прогнозованому періоді (рівень інфляції). Кінцеві доходи являють собою частину реальних доходів населення, яка використовується безпосередньо на придбання матеріальних благ та послуг. Кінцеві доходи населення можуть розраховуватися за такою схемою: 1. Грошові доходи – всього у т.ч.: - заробітна плата; - доходи від власності; - надходження від фінансової системи; - пенсії та допомоги; - стипендії; - інші доходи. 2. Натуральні доходи від особистого підсобного господарства, фермерських господарств, підприємств і організацій. 3. Матеріальні витрати установ, які безкоштовно обслуговують населення. 4. Усього номінальних доходів населення (п.1 + п.2 + п.З). 5. Обов'язкові платежі та внески. 6. Добровільні платежі та внески. 7. Оплата послуг. 8. Приріст заощаджень. 9. Скорочення заборгованості населення за товари, куплені в кредит. 10. Усього кінцевих доходів у цінах відповідних років (п.4 - п.5 - п.6 - п.7 - п.8 - п.9). 11. Індекс цін і тарифів.

12. Кінцеві доходи у порівнянних цінах і тарифах. усього, в тому числі: на душу населення. 13. Індекс зростання (падіння) доходів.

46.На які категорії поділяються доходи, отримані населенням країни, що вони собою являють?

Усі доходи, отримані населенням країни, поділяються на три категорії: • номінальні доходи, • реальні доходи, • ті, що реально використовуються або кінцеві доходи. Під номінальними доходами розуміють ту частину ВВП, ВНП або НД на яку населення має право в результаті здійснення будь-яких видів діяльності, що приносить доход або отримання доходів у виді державних трансфертів (пенсії, допомоги, стипендії), соціальних трансфертів (виплати з фонду соціального страхування та ін.). Таким чином, номінальні доходи це частина національного доходу, який отримується населенням у вигляді: -натуральних доходів (від особистого підсобного господарства, фермерського господарства, від підприємств та організацій різних форм власності), -грошових доходів (одержуваних населенням від різних підприємств, організацій і установ з урахуванням податків), -непрямих доходів (одержуваних у процесі використання послуг, що надаються безкоштовно установами соціальної інфраструктури, які обслуговують населення. Реальні доходи населення визначаються шляхом вирахування з номінальних доходів сум, сплачених населенням у вигляді податків, інших обов'язкових платежів та оплати послуг. При цьому враховується індекс цін у звітному або прогнозованому періоді (рівень інфляції). Кінцеві доходи являють собою частину реальних доходів населення, яка використовується безпосередньо на придбання матеріальних благ та послуг.

47.Коли саме матиме місце державне замовлення на виконання робіт у капітальному будівництві?

Державне замовлення у капітальному будівництві – це договір, що укладається державою в особі уповноваженого міністерства (відомства) або адміністрації регіону з будівельною компанією (підрядником), або забудовником на виконання певного обсягу будівельно-монтажних робіт відповідної якості для введення в експлуатацію об’єкта будівництва. В економічній практиці він трансформується в економічний показник «державне замовлення на введення в дію об’єкта». Державне замовлення у будівництві встановлюється як на введення в дію виробничих так і невиробничих об’єктів. Державне замовлення на введення у дію об’єктів повинно бути обґрунтованим: а)з огляду на потребу суспільства у необхідності введення такого об’єкта; б)з огляду можливостей здійснення подібних заходів. Державне замовлення на виконання будівельних робіт та введення об’єкта в експлуатацію може мати місце лише в тому випадку, якщо виробничі можливості галузі не забезпечують потреби суспільства в той чи іншій продукції (послузі), а недержавні підприємницькі структури галузі не зацікавлені або не можуть забезпечити нарощування обсягу виробництва продукції (послуги) в розмірах, необхідних суспільству. За таких обставин виникає дефіцит продукції або послуги, обумовлений дефіцитом виробничих потужностей (основних фондів), який повинен бути усунений за допомогою збільшення виробничих потужностей (основних фондів) за рахунок державних коштів. Таким чином, першим етапом розрахунку є постановка питання: чи існує потреба в інвестуванні коштів у розвиток тієї чи іншої галузі. Відповідь буде позитивна, якщо при зіставленні необхідного обсягу виробництва продукції цієї галузі з можливим її виробництвом виявиться, що необхідний обсяг виробництва продукції більше можливого обсягу. Необхідний розмір інвестування повинен забезпечити приріст обсягу виробництва продукції. При обґрунтуванні можливостей державного замовлення на виконання робіт у капітальному будівництві та введення в дію об’єктів необхідно мати на увазі, що вони, в першу чергу, залежать від фінансових ресурсів у державному і в тому числі у місцевому бюджетах.

Розміщується державне замовлення, як правило, на конкурсних засадах з урахуванням економічної вигідності цих замовлень для будівельних підприємств та організацій.

Соседние файлы в папке НЭ