Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
187.9 Кб
Скачать

5.3. Грошові реформи

Реформа від лат. означає «перетворення». У більш широкому понятті реформа – це перетворення, зміна чого-небудь. Реформи можуть бути корінних або частковими, стосуватися або не стосуватися основ суспільного ладу, мати прогресивний або реакційний характер.

Грошова реформа – це повна або часткова зміна грошової системи з метою її побудови і зміцнення. На практиці грошова реформа є основним інструментом в ослабленні інфляції і ліквідації її найбільш важких наслідків.

Денежная реформа – это преобразование денежной системы, проводимое государством с целью упорядочения и укрепления денежного обращения, сопровождающееся выпуском в обращение новых денежных знаков и принудительным изъятием

старых

Як правило, грошові реформи здійснюються при зміні типу виробництва або суспільно-економічної формації (золотий стандарт перемінився кредитними грішми), а також у період відновлення економіки, зруйнованої внаслідок різних причин (революцій, воєн).

Полные

или частичные

Конфис-кационные и неконфиска-ционные

Мягкие

и

жесткие

Повна грошова реформа– це створення нової грошової системи. Проводиться при утворенні нових держав або створенні національної грошової системи у випадку об'єднання грошових систем декількох країн (наприклад, створення єдиної грошової системи країн Європейського союзу).

Часткова грошова реформа- це упорядкування існуючої грошової системи з метою стабілізації грошового обігу. При проведенні часткової грошової реформи міняються окремі елементи грошової системи: порядок емісії, грошові знаки, назва грошової одиниці.

Конфискационные грошові реформи– реформа, що змінює (як правило що зменшує) купівельну спроможність грошей.

Неконфискационные грошові реформи– реформа без зміни купівельної спроможності грошей.

Грошові реформи бувають “м'які” і “тверді” у залежності від ступеня девальвації або ревальвації.

«Мягкая» реформа допускает поэтапную реализацию изменений. Например, постепенный переход к новой валюте. Самая мягкая денежная реформа: деноминация

Жесткая” реформа осуществляется мгновенно.

Самая жесткая денежная реформа: нуллификация

У широкому понятті грошові реформи означають перехід від однієї грошової системи до іншої; у вузькому – часткову зміну елементів грошової системи.

Реформи здійснюються різними методами в залежності від існуючої політичної системи, положення окремих класів, стану економіки країн. Грошові реформи супроводжуються вилученням зі звертання усіх або частини знецінених паперових знаків і заміни їхніми новими грішми (як у наявної, так і в безготівковій формі); зміною валютного курсу; перебудовою грошової системи з уведенням нового емісійного законодавства. А в період використання золота як монетарного металу (до 1973 р.) грошовою реформою було і зміну золотого змісту грошей.

В історії грошового обігу відомі наступні механізми грошових реформ.

  1. Перехід від одного грошового товару до іншого, від одного типу грошової системи до іншої.

  2. Виключення неповноцінних, знецінених або нерозмінних грошових знаків зі звертання і заміна їх повноцінними, розмінними знаками.

  3. Уведення нового емісійного законодавства.

  4. Стабілізація валюти або часткові заходи щодо упорядкування грошового обігу.

  5. Утворення нової грошової системи в зв'язку з державною перебудовою.

Прикладом першого виду змін у грошовій системі може служити перехід від одних грошових одиниць до інших.

Соседние файлы в папке Деньги и кредит 3 курс 2008 г. (каф. банк. дела)