Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
187.9 Кб
Скачать

Переход от одного металла к другому (более ценному), например, от меди к серебру, а от серебра к золоту

Переход от биметаллизма к монометаллизму,

А от монометаллизма к бумажно-кредитной системе

або

Можна визначити, що перехід від мідних грошей до срібних, а потім золотим здійснюється вже в древньому Римі. А грошові реформи, спрямовані на впровадження біметалічної грошової системи з наступним переходом до монометаллизму, характерні, в основному для США.

Прикладом другого виду грошової реформи може служити прийнятий у 1695 р. у Великобританії Закон, відповідно до якого, усі старі монети, що утратили ваговий зміст, треба було здати для перекарбування в повноцінні монети.

До грошових реформ третього виду, відноситься, наприклад, скасування порядку емісії грошей у США в 1913 р., коли право випуску банкнот одержали 12 Федеральних резервних банків. Порядок забезпечення банкнот був також змінений. Банкноти стали випускатися не під державні цінні папери, а під золото(40% забезпечення) і комерційні векселі (60%).

Четвертим видом грошових реформ є стабілізація грошового обігу: може здійснюватися різними методами, з яких найбільш типові:

Нуллификация–(англ. money nullification) объявление государством обесценившихся денег недействительными. Иногда представляет собой обмен старых денег на новые по курсу, который сводит операцию обмена к техническому инструменту. По сути является видом денежной реформы. Проводится в период стабилизации экономики после гиперинфляции, как правило, для восстановления доверия к национальной валюте.

Девальвация – (англ. devaluation) происходит от латинского: de – приставка, означающая понижение, valeo – имею стоимость. Означает снижение курса национальной валюты к международным валютным единицам; ранее –до отмены золотых паритетов в 1976 – 1978 г.г. – к золоту.

Объективной основой девальвации являетсякурсовой перекос – завышение официального курса валюты по сравнению с рыночной.

Ревальвация – (англ. revaluation) происходит от латинского: re – приставка, означающая обратное действие, valeo – имею стоимость. Означает повышение курса национальной валюты по отношению к иностранным валютам или к международным валютнымединицам (ранее к золоту).

Деноминация - (англ. denomination) изменение масштаба цен способом увеличения нарицательной стоимости денежных знаков. Обмен денежных знаков на новые, с одновременным пересчетом цен, тарифов, заработной платы.

Зазначеніметоди широко використовувалися в історії грошового обігу.

Нуліфікація була проведена у Франції в 1796-1797 р. при переході від асигнатов і грошових мандатів, що знецінилися (без їхнього викупу) до повноцінних металевих грошей; у 1924 році в Німеччині був проведений обмін: нова марка мінялася на 1 трлн. старих марок; після закінчення П-й світової війни була проведена нуліфікація в Югославії, Румунії, Греції, Угорщині.

Девальваціяздійснювалася в США в 1780 р., у Росії – у 1895 р.

Деномінація проводилася в Австрії в 1811 р., коли старі гульдени були виміняні на нові по співвідношенню 5:1. У 70-80 р.м. ХХ століття в країнах, що розвиваються, так само неодноразово проводилися грошові реформи у формі деномінації по співвідношенню 1000: 1: у Бразилії, Заїрі, Чилі, Уругваєві.

Найчастіше деномінація проводиться на завершальному етапі стабілізації економіки після періоду прискореної інфляції. У процесі деномінації обмін, як правило, проводиться без обмеження. Для більш плавного входження в оборот нових грошей уводиться період рівнобіжного ходіння грошей нового і старого зразків. Технічно обмін у сучасному суспільстві здійснюється у виді емісії готівки тільки нового зразка і поступового вилучення з обороту старих грошей.

П'ятим видом грошових реформ є створення нових грошових систем. Здійснюються такі реформи в період розпаду імперій і створення нових держав. До останнього виду грошової реформи варто віднести реформу, що була проведена в Україні в 1996 р.

Соседние файлы в папке Деньги и кредит 3 курс 2008 г. (каф. банк. дела)