Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
28.12.2015_6 ГД_ст_Заляцкая(1).docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
51.34 Кб
Скачать

1.5.Аналіз аналогів театральної айдентики та стратегія позиціювання

Критерии отбора «аналогов» ЧЕГО?

Для того щоб краще зробити аналізпроектноїситуації та правильно сформулювативимоги до проектного об’єкта у подальшомубув проведений аналіз дизайну айдентики та рекламно-поліграфічного комплексуінших театрів. Конкурентними товарами були обрані всі рекламні носії, які були створенні раніше для театрів та театральних об’єднань, такі як, наприклад, логотипи, афіші, листівки, буклети, журнали, інформаційні стенди, сайти та інше, тобто прямі аналоги. ЧЕГО?

Збір аналогів ЧЕГО?

був здійснений на підставі потреб представників цільової аудиторії. До аналогів увійшли як вітчизняні, так і зарубіжні приклади дизайн-пропозицій. Також, крім прямих аналогів було зібрано ряд непрямих, які представляють собою об’єкти графічного дизайну для різних арт-об’єднань, кінотеатрів та різних галерей.

Беручи до уваги запити потенційних споживачів, сформульовані критерії дизайн-пропозицій зібраного матеріалу, роблячи акцент на прямих аналогах.

Прямі аналоги розглядалися за такими критеріями:

  1. Графічна мова (10 балів). Різні аудиторії вимагають різних

індивідуальних підходів у рішенні графічного дизайну айдентики та рекламної поліграфії. За допомогою візуальних образів дизайн повинен звертатися до людських інтересів, потреб, знань, традицій та духовності. [Косів В. Графічний дизайн як візуальнамова]

2. Стилістична єдність проекту (10 балів). Наявність постійних елементів фірмового стилю (товарний знак, логотип, фірмові кольори, шрифт, характерні носії і композиційно-пластичні рішення, модульна сітка), що дозволяють споживачу чіткіше запам’ятати ідею і краще усвідомити основну думку реклами, запобігти монотонності інформації й одночасно забезпечити раціональну повторюваність рекламної інформації. [Сьомкін В. В. Дизайн. Тенденції та напрямки розвитку].

3. Наявність концепції (10 балів). Оскільки створенняфірмового стилю компаніїпочинається з розробкиідеології,візуальної концепції, для того, щоб елементибренду несуперечилилоготипу і фірмового стилю загалом та відповідали єдинійконцепції.

4. Оригінальність і креативність графічного оформлення (10 балів). Сукупність пошуку та втілення в певній мірі оригінальності подачі інформації, яка привабить увагу споживача.

5. Доступність та зрозумілість інформації (10 балів).

6. Кольорова гама(10 балів). Сприйняття кольору залежить від психологічного стану людини. Колір володіє емоційною виразністю, може створювати враження легкості або навпаки, тяжіння, святковості або зневіри, печалі або радості. Існують загальні закономірності сприйняття кольору, за даними психологів, людина наділяє кожний колір певними якостями. Враховуючи це в дизайні, можна керувати увагою споживача. [Дрю Д. Управлениецветом]

7. Естетична привабливість(10 балів). Головною ціллю дизайну є надання об’єктам проектування естетичних якостей та оптимізація їх взаємодії з людиною та суспільством.[Соколюк Л. Д. Естетичні властивості дизайн-об’єктів та формування індивідуального стилю].

Нижче проаналізуємо найбільш наочні приклади відповідно до заданих критеріїв.

10 – маловато, лучше 20, тогда 10+- 2 – зона средних значений

Аналог №1. 1. Елементи фірмового стилю Харківського національного академічного театру опери і балету ім. Лисенко (ХНАТОБ) (Додаток 2, рис. 2.1)

  1. Графічна мова досить примітивна. Логотип складається з поєднання

акцидентного, в основі якого лежить простий шрифт із зарубками, та стилізована літера «т», у вигляді колон та театральної завіси. Логотип трохи примітивний і має не зовсім сучасний вигляд, тому за даним критерієм набирає лише 3 бали.

2. Відсутність стилістичної єдності між логотипом, сайтом та поліграфічною продукцією дає право поставити найнижчу оцінку – 0 балів.

3. У проекті відсутня концепція як така, лише невелика спроба натякнути на те що театр є найстарішимвітчизняниммузичним театром, спадкоємцем кращих традиційукраїнської, російської тасвітової культури, шліхом використання таких елементів, як вензелі, та стилізована літера «Т» в логотипі, на цьому завершився весь концептуальний задум, тому 0 балів.

4. В проекті немає нічого оригінального, стандартні та банальні графічні рішення, досить звичайні афіші, в яких використовується фотографія і текст. Отримує 2 бали.

5. З точки зору доступності та зрозумілості, сайт театру цілком відповідає стандартним нормам, інформація доступна та зрозуміла, хоча афіші могли б бути більш цікавими, тому 5 балів.

6. Кольорова гама. На активному червоному фоні ярко виражений золотій знак і такі ж самі літери – назва театру. В графічному оформленні дизайн логотипу та поліграфіїперенасичен яскравими кольорами, але в дизайні сайту це виглядає доречним, тому 3 бали.

7. Дизайн айдентики та рекламної поліграфії не викликають позитивне естетичне враження, такого роду афіші не будуть запам’ятовуватись у глядачів -0 балів.

Аналог №2. 2. Фірмового стилю московського драматичного театру «Гоголь-центр» (Додаток 2, рис. 2.1)

1.Розкриття особливостей театру, через графічну мову. Яскравий логотип з чіткими лініями, які відсилають до російського авангарду і школи «Баухаус», щоб підкреслити, що «Гоголь-центр» - місце синтезу мистецтв, про який мріяли на початку XX століття. При цьому літери в логотипі читаються і як відірвані від тексту візуальні образи – 8 балів.

2. З точки зору стилістичного оформлення рекламні матеріали театру (сайт, афіші, квитки та інше) оформленні в єдиному ключі – 8 балів.

3. Концептуальна складова виграє за рахунок незвичайного та яскравого логотипу, дизайн айдентики та рекламної поліграфії мають позитивне естетичне враження, тому 6 балів.

4. Плакати не відрізняються новизною і оригінальністю у підході, а ле з іншого боку глядач відразу може ідентифікувати їх приналежність до «Гоголь-центру» за рахунок використання логотипу, фірмового червоного кольору, високоякісних фотографій та чіткий шаблон у використанні усіх, вище перерахованих елементів, тому6 балів.

5. Уся інформація про театр представлена на сайті у доступній формі, опубліковані рецензії на прем’єрні вистави, інформація про театр та всю його театральну трупу, також на сайті можна легко знайти спектакль та купити на нього квиток – 9 балів.

6. Кольорове рішення. Воно є досить простим та зрозумілим. Основні кольори червоний та білий, в афішах використовуються чорно-білі фотографіі – 7 балів.

7. Строгість і лаконічність, але у той же час яскрава графічна мова дає право поставити 7 балів за естетичну привабливість проекту.

Аналог №3. Фірмовий стиль Пермськогоакадемічного театру опери та балету імені П. І. Чайковського (Додаток 2, рис. 2.1)

У 2012 році в Пермі представили нову айдентику місцевого театру опери та балету, який вважається одним з кращих в Росії. Основою логотипу (рис.4) стала буква «О», розірвана на дві частини, які, за словами авторів брендингу, відсилають до діалектичної взаємодії різних опозицій: опери та балету, академічного та сучасного бачення, Європи та Азії. Логотип обігрує рамкові функції букви: зображення на афіші поміщається не всередину неї, навпаки - фотографією «заливається» одна з її частин.

Цей фірмовий знак може співіснувати з логотипом в безлічі геометричних поєднань, проте залишається гранично впізнаваним в будь-якому з варіантів фірмової групи. Крім того, один із сегментів літери «О» може містити в собі фотографічне зображення або різноманітні орнаменти.

На блоках з листівками і афішами логотип вбудовується в кадр з вистави, візуально стаючи одним з героїв вистави. Цей прийом, а також необхідність підкреслювати особливим кольором щомісячні афіші привели до розробки порівняно великого корпусу фірмових кольорів та їх поєднань, що дозволяють максимально урізноманітнити фірмовий стиль залежно від характеру того чи іншого проекту театру.

1. Графічне оформлення айдентики та рекламно-інформаційної поліграфії відповідає тематиці оперного театру. Дуже динамічний логотип, в основі якого використовується літера «о», що дає зрозуміти що це театр опери і балету. Графічна мова розроблена в дусі сучасних тенденцій, тому отримує вищу оцінку – 10 балів.

2. Гармонійно підібрані всі елементи дизайну, що складають єдиний неповторний стиль. – 9 балів.

3. Концепцію проекту видно в цікавому підході розділити літеру «о» навпіл, що символізує поєднання опери і балету в одній будівлі, або поєднання традицій з новим вектором розвитку. Цей фірмовий знак може співіснувати з логотипом в безлічі геометричних поєднаннях, проте залишається впізнаваним в будь-якому з варіантів фірмової групи. Крім того, один із сегментів літери «О» може містити в собі фотографічне зображення або різноманітні орнаменти.– 10 балів.

4. У проекті є оригінальна ідея і виразна графічна мова, що дає можливість ідентифікувати театр серед безлічі інших– 9 балів.

5. Інформація про театр представлена в доступній та зрозумілій формі – 8 балів.

6. Кольорове рішення. Воно є досить різнобарвне. Тут використовується багато кольорів, таких як фіолетовий, жовтий, рожевий, але основними є чорний та фіолетовий– 9 балів.

7. Проект в цілому є естетично привабливим. Гармонійне поєднання фотографій у шрифтових написах. Дизайн айдентики та поліграфії в цілому створюють приємне враження– 9 балів.

Аналог №4. Театральний журнал «Театр». Москва. Росія. (Додаток 2, рис. 2.1). Цей журнал є найстарішимз нині існуючихросійськихжурналів просценічне мистецтво.Вінпочав виходитив середині30-х років. Зараз дизайн журнал розробляє Наталія Агапова.

1. Графічна мова журналу та подача інформації є досить цікавими. Обкладинки гарно обіграні типографікою та фоторгафіями– 7 балів.

2. В усіх розворотах журналу проглядається стилістична єдність – 6 балів.

3. Кожна обкладинка номеру журналу має свою концепцію, що відповідає тематиці номеру – 6 балів.

4. Оригінальність журналу виграє тільки за рахунок обкладинки, яка має цікавий та привабливий зовнішній вигляд, а всередині журнал досить звичайний та скучний – громіздка верстка, відсутність оригінальних елементів – 4 балів.

5. У журналі «Театр» опубліковані критичні рецензії на прем’єрні вистави, цікаві інтерв’ відомих театралів, статті про історію різних театрів, про твори сучасної драматургії, тому журнал є досить інформаційно насиченим і отримує оцінку 8 балів.

6. Всі обкладинки мають на дуже широку колірну палітру, лише текст, та назву журналу виділяють якимось кольором. Всередині журнал має чорно-білі фотографії та фіолетові заголовки, що викликає досить приємне враження – 6 балів.

7. Журнал є досить естетично привабливим. Обкладинки викликають бажання розгорнути та ознайомитись з його змістом – 6 балів.

Аналог №5. Фірмовий стиль московського театру «Практика». (Додаток 2, рис. 2.1).

«Практика» - московський театр, створений як експериментальний центр нової драми в 2005 році. Вистави тут - це насамперед текст, за допомогою якого театр комунікує з глядачем. Продукт «Практики» відрізняється від інших театрів, і візуальний стиль повідомляє про це.

1. Етимологічно слово «практика» - це усвідомлена дія. І сама графема літери «П» - це, по суті, квадрат. Усередині назви закладена одиниця модульної сітки, яка потім перетворилася в рамку, все це тиражується на афіші та інші носії. Тому використана графічна добре підібрана для розкриття та передачі театру – 9 балів.

2. З точки зору стилістичного оформлення рекламні матеріали для театру (сайт, квитки, афіші, бланки та інше) оформленні в єдиному візуальному стилі– 8 балів.

3. Весь стиль вийшов нейтральним і модульним, на його основі робиться візуальний супровід для спектаклей. В самій назві театру закладена потрібна семантика, яка проявляється в логотипі– 8 балів.

4. Обране графічне рішення, є оригінальним та сучасним, хоча плакати театру не відрізняються новизною і оригінальністю – 5 балів.

5. Інформація подається чітко і доступно, легко можна знайти спектакль та купити на нього квиток – 6 балів.

6. Кольорове рішення з одного боку одноманітне, так як в в логотипі використані тільки чорні кольори, а з іншого досить різнобарвне, адже в театральній документації присутні майже всі кольори веселки– 6 балів.

7. Обране графічне рішення є дуже лаконічним і більше акцентоване на незвичному конструктивному рішенні, чим оригінальності графічної мови.Дизайн айдентики та поліграфії в цілому створюють приємне враження. Оцінка – 8 балів.

Аналог №6. Афіші португальської дизайн-студії AtelierMartino&Jana. (Додаток 2, рис. 2.1).AtelierMartino&Jana - португальськастудія дизайну, що займається типографікою, графічним дизайном іфотографією. Роботи цієїстудіїкористуються попитом в багатьохкраїнах, у різних рекламних компаніяхівсесвітньо відомихбрендах.

1.Графічна мова театральних плакатів дизайн-студії дуже різноманітна і цікава в більшості випадках це фотографії або колажі з фотографій разом із ціковоютипографікою– 7 балів.

2. У палатах проглядається стилістична єдність, хоча кожен плакат окремо не схожий на інший – 6 балів.

3. В кожному плакаті ми бачимо свою ідею і глибину, і кожен плакат змістовний і повноцінно осмислений – 9 балів.

4. За рахунок того, що в плакатах використовується колаж із фотографій, в міському середовищі вони виглядають дуже неординарно. Відбувається гра на контрасті – інформаційного повідомлення та цікавої картинки – 8 балів.

5. в плакатах використовуються звичайні шрифти, тому вони інформативні та читабельні – 7 балів.

6. Не можна сказати, що у плакатах простежується єдиний фірмовий колір, всі плакати різні і не мають єдиної колірної структури – 5 балів.

7. Цікава подача матеріалу і концептуальний задум дають можливість поставити проекту 9 балів.

Зведені дані аналізу аналогів приведені в таблиці 1.1.

Табл. 1.1

Зведені дані аналізу аналогів рекламно-інформаційних носіїв для театрів

аналогу

Критерії оцінки аналогів

1

2

3

4

5

6

7

1

2

3

4

5

6

7

8

1

3

0

0

2

5

3

0

2

8

8

6

6

9

7

7

3

10

9

10

9

8

9

9

4

7

6

6

4

8

6

6

5

9

8

8

5

6

6

8

6

7

6

9

8

7

5

9

7

Отже, після оцінки аналізу аналогів за заданими критеріями були виявлені основні недоліки в проектах, що аналізувались:

Аналог № 1. Фірмовий стиль ХНАТОБу гостро потребує стилістичної єдності в проектуванні рекламного комплексу для театру в цілому. Дивлячись на афіші, цільовий споживач не зверне увагу на неї, бо в них немає вираженої концепції та оригінальності.

Аналог № 2.Фірмовий стиль театру «Гоголь-центру» не відображає у собі історичну складову і афіши не відрізняються оригінальним підходом.

Аналог № 3.Наприкладі фірмового стилю Пермського театру ми можемо бачити концептуальний задум і стилістичну єдність, яка проглядається у всіх рекламних носіях, проте дане рішення могло б бути більш цікавим.

Аналог № 4.Журнал «Театр» має оригінальні обкладинки, але внутрішня складова досить примітивна і не має ніяких оригінальних деталей, а для цільової аудиторії проекту айдентики театру «Публіцист» є сучасний і неповторний дизайн, наявність концепції та оригінальність.

Аналог № 5. Наприкладі фірмового стилю театру «Практика» ми можемо бачити як на основі логотипу можна цікаво обіграти назву та ідею театру та розробили за допомогою нього весь візуальний супровід, але колірне рішення є досить скучним, а для цільового споживача рекламної продукції театру «Публіцист» це є дуже важливим аспектом.

Аналог № 6. Плакати дизайн-студії AtelierMartino&Jana дуже цікаві по виконанню і задуму, але не мають стилістичної єдності як такової, що для цільової аудиторії проекту айдентики театру «Публіцист» є вирішальним аспектом.

Таким чином, підсумком аналізу аналогів є наступне:

- наявність концепції є основним чинником в розробці фірмового стилю;

- стилістична єдність НЕ повинна бути присутня у всіх рекламних матеріалах;

- графічна мова НЕ повинна бути зрозумілою для сприйняття;

- подача інформації НЕ повинна бути креативною та оригінальною, для того, щоб НЕ привертати увагу споживача;

- в проекти презентабельність та естетична привабливість НЕ відіграють важливу роль.

Виходячи з даних таблиці, були зроблені висновки, знайдені найбільш слабкі та найбільш сильні сторони зібраних аналогів по створенню театральної айдентики в цілому. За допомогою даної таблиці було визначено переваги та уподобання, кращі графічні рішення, та підходи до створення айдентики та рекламного комплексу театру «Публіцист».Дані отримані під час аналізу аналогів, дозволяють визначити, які підходи до графічного рішення будуть найбільш цікавими, та доречними, на що краще звернути увагу під час створення фірмового стилю театру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]