Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAKTIKA_4_KURS.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
2.21 Mб
Скачать

1.6 Діяльність компанії

Діяльність Укргідропроекту - однією з провідних проектних організацій України тісно пов'язана зі складністьної історією розвитку країни

і охоплює майже всі сфери

використання водних ресурів(гідроенергетику, водопостачання, водний транспорт,

складування рідких відходів виробництв, а також сферу

боротьби з шкідливим впливом

вод).

Така багатопрофільна орієнтація, функціональне і конструктивне різномаїття об'єктів продуктує величезну різновидність споруд та обладнання. Зазначені особливості визначають унікальність цих об'єктів і створюють значні складності в організації їх

розробки.

Цільова призначеність гідротехнічних споруд - утримувати великі запаси води, ховає в собі значну потенційну загрозу, що обумовлює необхідність створення досить складних систем

забезпечення їх безпеки.

Але цим не вичерпуються своєрідність гідротехніки. Вода - одна з величних і норовливих стихій природи, приборкання якої в усі часи вимагало шанобливого, серйозного ставлення до неї. На тлі наведених міркувань можна уявити, якими якостями повинні володіти фахівці, зайняті в цій сфері, в першу чергу, проектувальники, спочатку визначають її майбутню реальність.

Наслідки проектної роботи такі значущі для людини і природи, що вона може бути доручена тільки особам, які мають масштабними знаннями, необхідними моральними чеснотами і користуються винятковим довірою суспільства. Укргідропроект завжди займав активну позицію в обгрунтуванні перспектив вітчизняної гідротехніки, в їх просуванні і реалізації.

Віддаючи належне традиції і примножуючи її, в сучасних умовах виникає абсолютно очевидна необхідність значно активізувати таку роботу спільно з іншими організаціями, зайнятими в цій сфері. У сучасній гідроенергетиці України є досить багато серйозних проблем, пов'язаних з дуже низькими темпами її розвитку. В першу чергу, це наявність незавершених, протягом майже тридцяти років, унікальних за своїми масштабами і технічним рішенням споруд Дністровської ГАЕС та Ташлицької, що створює серйозну загрозу їх багаторічному "заморожування" засобів, які могли вже давно кілька разів окупитися.

Потенційні гідроенергоресурси України становлять близько 42 млрд. кВт год; в рік, з яких економічно ефективні 17- 20 млрд. кВт год, з них вже використано близько 11 млрд. кВт год на рік.

Експлуатується Київська ГАЕС потужністю 236 МВт, два агрегати Ташлицької ГАЕС (302 МВт) і один агрегат Дністровської ГАЕС. Всього - 5646 МВт. при середньорічній виробленні електроенергії близько 10 млрд. кВт год, що не перевищує 9% і 6% відповідних загальних показників об'єднаної енергосистеми.

Дністровська ГЕС, пропуск паводку

Енергетична стратегія України до 2030 р передбачає, практично, подвоєння гідроенергетичних потужностей, в основному, за рахунок гідроаккумулірованія. Тому на порядок денний, в першу чергу, постають питання завершення будівництва найбільших Дністровської, Ташлицької ГАЕС та продовження будівництва Канівської ГАЕС загальною потужністю більше 4 млн. кВт, продовження реконструкції ГЕС Дніпровського та Дністровського каскадів, а також спорудження нових ГЕС на річках Тисі й Верхньому Дністрі (близько 1200 МВт) і реконструкції малих ГЕС. Вартість цієї програми орієнтовно оцінюється в 7,5 млрд. дол. США.

Крім прямого освоєння гідроенергоресурсів, необхідно буде розрахувати, на проектний супровід експлуатації, реконструкції споруд, обладнання, а також приведення їх у відповідність з мінливими нормативними вимогами

До цього часу нам необхідно закріпити ся в "стійких зонах" міжнародного гід енергетичного ринку, включаючи також і освоєння інших спеціалізацій, невластивих нашій сучасній практиці.

На стику століть, пройшовши через серйозні випробування в умовах економічної нестабільні, інститут Укргідропроект отримав стійке визнання, як "надійного партнера" ​​у міжнародних організацій і фірм учасників світового гідроенергетичного ринку від Мексики і Бразилії до В'єтнаму і Китаю, а також Іраку і Афганістану.

 Ще до розпаду СРСР (в 1990-91 роках) ми провели ряд результативних контактів з китайськими і в'єтнамськими енергетичними компаніями, які дали можливість успішно, особливо у В'єтнамі, закріпитися на ринку проектних послуг і, практично, зберегти колектив інституту та його професійні якості.

Дніпровська ГЕС

Останнім часом Укргідропроект активно бере участь в реалізації гідроенергетичних програм Російської Федерації, Білорусії, Грузії. Однак, нам часто не вдавалося встановити взаємоприйнятні відносини з місцевими проектними організаціями. На наш погляд, в сучасних умовах може бути використаний принцип міжнародного поділу праці, коли кожна проектна організація виконує не повний обсяг проектно-вишукувальних робіт, а лише ті, обумовлені, закріплені за нею, які вона може виконувати краще за інших.

Дніпродзержинська ГЕС

У складних умовах післякризового зниження суспільного виробництва, виходячи з необхідності диверсифікації напрямків діяльності та проведення заходів по забезпеченню стійкості підприємства від рейдерських зазіхань, в 2010-2011 роках на МІ була проведена реорганізація ЙОГО З утворенням крім ПАТ "Ургідропроект", ще трьох юридичних осіб в статусі товариств з обмеженою відповідальністю: "Гідротехпроект", "Укратоменергопроект" і "Міжвідомчий центр інженерних вишукувань". Управління таким проектно-вишукувальним комплексом (об'єднанням) здійснюється одним керуючим органом, який проводить єдину організаційну, технічну, фінансову політику відповідно до виробленої системою цінностей і усталеними традиціями.

Така "перебудова", хоча і викликала певні організаційні труднощі, але була необхідною в умовах, що склалися, та зміцнила, на нашу думку, стійкість підприємства в обстановці непередбачуваності сучасного ринку проектних послуг.

Укргідропроект до свого 85-річчя підготував і видав свою "писану" історію. У ній зримо відображений великий і багатогранний внесок поколінь проектувальників інституту в історію розвитку країни.

Але історія - не тільки події, спогади, а й "живий" досвід, перевірений в реальних умовах і має тому неоціненну важливість для майбутніх поколінь. "Історія - наука майбутнього" (К. Кушнер).

Незважаючи на складності пережитого періоду, ми з оптимізмом дивимося вперед. Своє майбутнє ми повинні створювати самі.

. Київська ГЕС. Вид на Київське море

Проектування

  • Гідроенергетичні і водогосподарські об'єкти

  • Судопропускної споруди (шлюзи)

  • Схеми комплексного використання і охорони водних ресурсів

  • Споруди водопостачання й каналізації

  • Регулювання русел річок і захисні споруди від підтоплення

  • Вітрові електричні станції

  • Хвостосховища

  • Електропостачання, автоматизація і зв'язок об'єктів проектування

  • Об'єкти промислового і цивільного будівництва

  • Інженерна підготовка території, організація будівництва

  • Огляд діяльності

Інженерні винаходи

  • інженерно-геологічні

гідрогеологічні

  • топографо-геодезичні

  • гідрологічні, гідрометричні

  • Технічна допомога та консультаційні послуги

  • Інжинірингові послуги

  • Авторський нагляд за будівництвом

  • Технічна координація опрацювання та постачання технологічного обладнання

  • Участь у розробках програм, схем, стратегій, нормативних документів

  • Системи безпеки

  • Екологія

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]