Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod-vkazivki-do-napis-diplom-robit-Minich_5.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
331.26 Кб
Скачать

9. Збирання і обробка фактичного матеріалу

Дипломна робота має виконуватися з використанням наукових джерел та фактичного матеріалу, який відображає діяльність підприємства (сукупності підприємств), туристського регіону, що є об'єктом вивчення.

Джерелом інформації є планові і фактичні показники господарської діяльності, статистична та бухгалтерська звітність, накази, розпорядження, результати спостережень, опитувань тощо, які збирає студент під час переддипломної практики або за місцем роботи.

Особливе значення має правильне узагальнення накопиченого фактичного матеріалу, групування та обробка даних, на основі яких проводиться аналіз та обґрунтовуються власні пропозиції щодо удосконалення діяльності.

З метою підтримки набутих навичок роботи на ПЕОМ і вмінь з алгоритмізації та складання програм кожен студент при написанні дипломної роботи повинен використовувати комп'ютер.

10. Обсяг, зміст та структура дипломної роботи

Зміст дипломної роботи визначається її тематикою, при цьому необхідно виходити з переліку питань, що обговорені з науковим керівником і за якими зібрано матеріал під час проходження переддипломної практики (або за місцем роботи).

Дипломна робота містить:

  • титульний аркуш;

  • завдання;

  • реферат (анотацію);

  • зміст;

  • вступ;

  • основну частину;

  • висновки;

  • список використаних джерел;

  • додатки (при необхідності).

  1. Титульний аркуш (додаток 4).

  2. Завдання – оформлюється на стандартному бланку (додаток 3) і підписується студентом і керівником. Затверджує завідувач кафедри.

  3. Реферат (анотація) – коротка характеристика дипломної роботи, що містить перелік основних питань, які були викладені по кожному з розділів.

  4. Зміст містить найменування та номери початкових сторінок усіх розділів та підрозділів, зокрема, вступу, висновків до розділів, загальних висновків, списку використаних джерел, додатків.

10.5. Вступ розкриває сутність проблеми дипломного дослідження, підстави та вихідні дані для розробки теми, обґрунтування необхідності дослідження. У вступі відображають:

- актуальність теми (подається коротка характеристика стану проблеми, що досліджується, обґрунтовується доцільність розробки теми для розвитку туристичної індустрії в цілому або окремої її складової; як правило, наводять перелік провідних вітчизняних та закордонних учених, що вивчають проблему);

- мету і задачі роботи (мета, як правило, тісно переплітається з темою роботи; розв'язання задач дозволяє досліднику досягти мети);

- об'єкт дослідження (надається коротка характеристика підприємства туристичної сфери та проблеми, яка підлягає дослідженню),

- предмет (визначається той аспект діяльності підприємства, який підлягає вивченню в межах визначеного об'єкту);

- методи дослідження (подають перелік методів наукових досліджень, які були використані в роботі);

- теоретична та методологічна база дослідження (наводять узагальнений перелік джерел інформації, що покладені в основу дослідження);

- практичне значення одержаних результатів (зазначають, де і яким чином можуть бути використані результати дипломного дослідження; доцільно отримати довідку про впровадження результатів дослідження від підприємства на матеріалах якого виконувалася робота);

- структура роботи (наводять загальний обсяг роботи, структуру, кількість таблиць, рисунків та додатків).

Рекомендований обсяг вступу 2-4 сторінки.

10.6. Основна частина.

Основна частина дипломної роботи складається з розділів та підрозділів. Кожний розділ починають з нової сторінки. В кінці кожного розділу подають висновки із стислим викладенням наведених у розділі наукових і практичних результатів.

Рекомендується основну частину дипломної роботи поділити на три розділи: теоретико-методологічний, аналітичний та розробницько-впроваджувальний. У межах кожного розділу, як правило, виділяють 2-4 підрозділи, що мають відображати логічну послідовність дослідження та розробки власних пропозицій.

В першому розділі слід викласти сутність проблеми, яка досліджується, розглянути еволюцію підходів до вирішення, рівень розробки на сучасному етапі. Необхідно здійснити аналіз та узагальнення концепцій і наукових підходів, які існують у фаховій літературі, визначити дискусійні аспекти та невирішені питання. Доцільно також адаптувати методичні підходи до вирішення проблеми щодо потреб галузі.

Перший розділ є основою для розробки прикладних аспектів теми, яка обрана. Висновки до І розділу.

Рекомендований обсяг першого розділу 30-35 сторінок.

У другому розділі - аналітичному - необхідно здійснити технологічний, організаційний та економічний аналіз підприємства та умов його господарювання, визначити основні проблеми підприємства (туристичного регіону) та перспективи розвитку. Зокрема, детально аналізується той аспект діяльності підприємства, що становить проблему дослідження.

На основі вивчення, обробки та узагальнення аналітичних матеріалів необхідно виявити і відобразити у дипломній роботі вплив внутрішніх та зовнішніх чинників на ефективність господарської діяльності.

Базовий аналітичний матеріал, проміжні розрахунки (вибірково) та отримані кількісні результати мають бути подані в таблицях та рисунках в межах цього розділу або винесені в додатки. Висновки до ІІ розділу.

Рекомендований обсяг другого розділу 25-30 сторінок.

У третьому розділі, який має носити прикладний, розробницько-впроваджувальний характер, студент повинен розкрити зміст заходів, що пропонуються і спрямовані на вдосконалення технології, організації та управління підприємством в цілому, розробити рекомендації щодо вдосконалення того аспекту господарської діяльності, який становить предмет дослідження.

Рекомендації та пропозиції повинні мати наукове обґрунтування та виходити з результатів аналізу, здійсненого у попередньому розділі роботи. Доцільно визначити шляхи оптимізації системи ресурсного та інформаційно-аналітичного забезпечення управлінських рішень, які пропонуються.

Практичне значення пропозицій та рекомендацій має бути підтверджено техніко-економічними розрахунками та визначенням ефекту, який очікується від впровадження. Висновки до ІІІ розділу.

Рекомендований обсяг третього розділу 30-35 сторінок.

10.7. Загальні висновки.

У висновках необхідно послідовно, у тезисній формі, викласти узагальнені результати дослідження. Доцільно обґрунтувати їх достовірність, практичну цінність. подати рекомендації щодо впровадження.

Рекомендований обсяг 3-5 сторінок.

10.8. Список використаних джерел має містити всі інформаційні джерела, які були використані студентом в процесі дослідження в алфавітному порядку.

10.9. Додатки додаються великі таблиці та рисунки, які важко розмістити в основному тексті дипломної роботи, проміжні розрахунки, копії бухгалтерської (фінансової, статистичної) звітності підприємства, ілюстрації та цифрові дані допоміжного характеру.

На всі додатки мають бути зроблені обов'язкові посилання в основному тексті дипломної роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]