Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л3.Ч2.Напр.роз.кузовів.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
2.81 Mб
Скачать

Восьмидесяті роки (1980-1989)

На восьмидесяті роки XX століття припала чергова революція в дизайні і формоутворенні кузовів легкових автомобілів. Тепер основним формотворним чинником стають закони аеродинаміки.

Потрібно відмітити, що дизайнери вже задовго до настання восьмидесятих років експериментували з новими формами кузовів, так що вже до кінця попереднього десятиліття було ясно, що незграбні обводи автомобілів тих років незабаром поступляться місцем більше обтічним і продуманим з аеродинамічної точки зору. Це дозволило б поліпшити швидкісні характеристики автомобілів і істотно знизити витрату палива - останнє в ті роки було особливо актуальне зважаючи на бензинову кризу кінця сімдесятих.

Проте комерційний ризик непродуманого виводу на ринок моделі з таким радикальним дизайнерським рішенням був був дуже великий - публіка тих років, що звикла до незграбних форм, могла його просто не зрозуміти і не прийняти.

AMC Pacer (1975-1980 років) був одним з перших прикладів нового, "аеродинамічного" стайлинга, але масовою публікою прийнятий не був.

Власне кажучи, саме це сталося з революційним для свого часу американським автомобілем AMC Pacer 1975 року. Окрім що сильно виділялося на тлі бритвено-гострих граней, характерних для американських автомобілів тих років, "льодяникового" округлого дизайну, він мав гранично широкий (1 963 мм) для машини завдовжки 4 364 мм кузов клиновидної в плані форми типу "Трехдверный хетчбэк" без виступаючих водостічних жолобків, з продуманою системою безпеки при зіткненнях і величезною площею скління. За цими показниками він був близький до сучасних автомобілів цього класу, таким як Toyota Auris або Peugeot 308. Проте, американська публіка тих років в цілому негативно відреагувала на такий нетрадиційний підхід, визнавши автомобіль просто потворним. "Пэйсер" явно з'явився набагато раніше за свій час.

Проте, початок нового десятиліття надав дизайнерам і виробничникам сміливості, і вже на самому початку восьмидесятих по обидві сторони Атлантики були представлені автомобілі, стиль яких на багато років вперед визначить напрям розвитку автодизайну.

"Форд" усю другу половину сімдесятих років експериментував з "аеродинамічним" стайлингом. Ряд досвідчених автомобілів - Ford Probe I (1979 рік), Probe II (1980) і Probe III (1981) - допоміг визначити напрям подальших розробок ("Probe" - англ. "зонд").

Результатом цих дослідження стало поява в 1982 році європейської моделі Ford Sierra практично копіюючою "Проуб III" з точки зору зовнішнього вигляду, а дещо пізніше (1985 рік) - більшого Ford Scorpio для ринку Європи і ще більшого передньопривідного Ford Taurus для Північної Америки.

Ford Cortina Mk IV (1976—1982

Ford Cortina Mk IV (1976-1982)

Ford Sierra mit Baustelle (1982—1993

Ford Sierra (1982-1993)

Щоб побачити усю революційну новизну "Сієрри" і її нащадків, досить порівняти її з попередньою модель - Ford Taunus TC/ Ford Cortina, що випускалася з 1976 року. Рубані, такі, що нагадують класичні "Жигулі" сімейства 2105-2107, обводи трьохоб'ємного кузова цієї моделі дуже різко контрастують з "замиленими" формами "Сієрри" і її кузовом типу "аеродинамічний клин" з низьким похилим капотом, що плавно переходить в передній інтегральний бампер, і коротким високим багажником зі вбудованим спойлером. Для тих років такий дизайн виглядав дуже сміливо і незвично, настільки, що багато покупців спочатку знаходили його як мінімум складним для сприйняття, що гальмувало продажі. Проте з часом, у міру того, як нові віяння в дизайні поширювалися все ширше і ширше, "Сієрра" почала виглядати усе більш "нормально".

Volvo780. Некоторые фирмы, например «Вольво», на протяжении всех восьмидесятых годов продолжали использовать в дизайне рубленые формы, взяв он завоёвывашего в те годы всё большую популярность нового стиля лишь отдельные элементы — например, интегрированные в крышу кузова не выступающие водосточные желобки

Деякі фірми, наприклад "Вольво", упродовж усіх восьмидесятих років продовжували використовувати в дизайні рубані форми, узявши він завоевывашего в ті роки все більшу популярність нового стилю лише окремі елементи - наприклад, інтегровані в дах кузови не виступаючі водостічні жолобки.

До другої половини восьмидесятих в європейському автомобілебудуванні така форма стала швидше правилом, ніж виключенням. Деякі фірми, наприклад Volvo, і навіть визнані майстри дизайну ніби Джорджетто Джуджаро, на своїх нових моделях продовжували і в ті роки працювати з характерними для попереднього десятиліття гранованими формами, узявши від нового стилю лише окремі елементи, але з часом новий спосіб формоутворення все ж переміг всюди.

1991 Ford Taurus GL sedan

Ford Taurus першого покоління.

Так само не відразу був прийнятий і дизайн американського Ford Taurus, проте ближче до кінця десятиліття і в Північній Америці такі форми стали завойовувати все більшу популярність, хоча і менш швидкими темпами, чим по іншу сторону Атлантики.

Audi 100 III

Audi 100 C3.

Ще одним піонером "аеродинамічного" дизайну була німецька фірма Audi, в тому ж 1982 року модель Audi 100, що представила, C3

На прикладі цього автомобіля легко відмітити усі основні характерні атрибути нового стилю : клиновидний кузов з "зализаними" обводами і опуклими боковинами; відсутність виступаючих водостічних жолобків (замість них з'являються інтегровані в дах у вигляді подовжніх борозенок) і виражених рельєфних декоративних деталей; великі вклеєні лобове і заднє стекла; бічні стекла урівень з рамками і боковиною; великі блок-фары складної форми; похилий, плавно переходячий в передній бампер капот; невеликі, сильно завалені назад грати радіатора; великі інтегровані пластмасові бампера; основний повітрозабірник системи охолодження в передньому бампері; високий багажник з прямовисною задньою стінкою; вбудований спойлер-відсікач під переднім бампером; глухі плоскі "аеродинамічні" ковпаки коліс; каплевидні, вбудовані в рамки стекол передніх дверей дзеркала заднього виду.

Згодом в схожому ключі була оформлена і молодша модель компанії - Audi 80 (B3, 1987 рік).

Аналогічний стиль став по суті загальноприйнятим упродовж восьмидесятих років, і до кінця десятиліття в тому або іншому вигляді домінував серед нових моделей практично усіх провідних автомобілебудівних компаній світу. У цю епоху відмінність дизайну в Європі і Америці стає вже не такою актуальною. До кінця восьмидесятих років американські автомобілі відрізнялися від європейських особливостями комплектації, конструкції і розмірами, але їх дизайн вже не різнився в тій мірі, яка була характерна для шестидесятих і, тим більше, сімдесятих років.

Ці заходи дозволили істотно поліпшити аеродинаміку серійних автомобілів. Тепер коээффициент аеродинамічного опору Сх досягав у них величин близько 0,3-0,35, проти 0,4 і більше у автомобілів попередніх поколінь (наприклад, ВАЗ-2106: 0,42). Це позитивно позначилося на аеродинаміці, а значить - на швидкісних характеристиках автомобілів, економічності, рівні акустичного комфорту.

Сучасний етап (1990 - наші дні)

У дев'яності роки відбувається подальший розвиток знайденої у восьмидесяті роки теми форми кузова.

Автомобілі самого початку дев'яностих років по суті мало відрізнялися від стилю кінця попереднього десятиліття. Основними відмінностями стають масове поширення бамперів, забарвлених під колір кузова, - замість використовуваних раніше чорних або сірих, а також мода на вужчу головну оптику.

Hyundai Elantra Sedan модели 1995 года очень хорошо демонстрирует тенденции в автодизайне середины девяностых

Hyundai Lantra моделі 1995 року дуже добре демонструє тенденції в автодизайні середини дев'яностих.

Ford Taurus sedan 3-го поколения (1995—1999), одно из наиболее радикальных воплощений т. н. «биодизайна».

Ford Taurus 3-го покоління (1995-1999), одно з найбільш радикальних втілень т. н. "біодизайну".

Середина дев'яностих років характеризується поширенням так званого "біодизайну", що імітує характерні для живої природи обтічні форми. Тенденції, що існували раніше, до обтічності доводяться до крайності, і автомобілі набувають дуже округлої, "зализаної" форми, схожої на окатанную гальку.

Широке використання комп'ютерних технологій при проектуванні кузовів дозволило створювати поверхні куди складнішої форми, чим раніше, а використання промислових роботів нового покоління дозволило точно сполучати такі складні кузовні панелі при зборці.

BMW 2000 CS имел общую механику с базовым седаном модели «2000», но совершенно оригинальную внешность. Дизайн от ателье Karmann

Ті ж комп'ютери дозволили створювати і фари практично довільної форми, уперше відійшовши від двох добре відомих видів оптичних елементів - круглих і прямокутних або близьких до них за формою. Незважаючи на порівняно високу собівартість виготовлення, блок-фары складної форми відразу ж отримали велике поширення завдяки можливості за допомогою форми фар індивідуалізувати зовнішність автомобіля, зробити її характернішою. З'являються фари і задні ліхтарі найскладніших конфігурацій. Якщо до цього вони були розташовані як правило горизонтально, то починаючи з другої половини дев'яностих років набувають широкого поширення фари і задні ліхтарі, орієнтовані по діагоналі ("косоокі").Wiki cars 109. Продукция американской фирмы Chrysler хорошо демонстрировала характерную для середины и второй половины девяностых годов тенденцию к сливанию объёмов кузова в один

Продукція американської фірми Chrysler добре демонструвала характерну для середини і другої половини дев'яностих років тенденцію до зливання об'ємів кузова в один.

Спостерігається тенденція до поглинання центральним об'ємом пасажирського салону інших - капота і багажника, і в межі - перетворення кузова на практично монолітну, одиноб'ємну клиновидну округлу форму. Особливо близькі до цього були деякі моделі фірми Chrysler з компонуванням, що отримало фірмове позначення "Cab-Forward", - з винесеним вперед пасажирським салоном.

Проте, вже у кінці дев'яностих років стали з'являтися перші "паростки" сучасного стилю.

У 1996 році йде в серію Volkswagen Passat B5, кузов якого мав незвично велику для тих років висоту - 1458 мм. Це дозволило створити істотно просторіший салон, ніж у конкурентів, із зручною і вільнішою "високою" посадкою водія і пасажирів. Ця риса широко поширилася згодом.

Ford Ka front демонстрирует ранний вариант возинкшего во второй половине девяностых и получивший в наши дни массовое распространение «геометрического» стиля

Ford Ka демонструє ранній варіант возинкшего в другій половині дев'яностих і що отримав в наші дні масове поширення "геометричного" стилю.

У 1996 році з'являється Ford Ka з революційно новим для того часу принципом формоутворення. У нім уперше використовувався "геометричний" стиль New Edge - "Нова грань", з характерною для нього "комп'ютерною", "геометричною" формою кузова. У його зовнішності максимально використовувалися чисті геометричні фігури - трикутники, дуги кіл. Форма автомобіля визначалася гранями на перетинах цих фігур.

У 1998 році з'являються масовий Ford Focus і Ford Cougar, що використовують ті ж дизайнерські прийоми. Для Focus також була характерна висока посадка водія і пасажирів, що дозволила розмістити їх максимально зручно і створити просторий салон в порівняно компактному автомобілі. Пізніше на основі тих же стилістичних і компонувальних рішень була створена модель середнього класу Ford Mondeo III.

У 1999 році була представлена публіці модель Audi TT з раціональною "комп'ютерною" геометрією ліній кузова. Незабаром така ж геометрія була покладена в основу дизайну масових моделей фірми.

З того часу округлість в чистому вигляді змінюється поєднанням округлих і гранованих елементів форми. Тенденції до зливання трьох об'ємів в один зникають - сучасні седаны мають як правило дуже чітко обкреслені три об'єми.

Максимальне поширення цього стилю припало вже на наш час - 2000-і роки. Сьогодні він використовується більшістю виробників сучасних легкових автомобілів у світі.

У кінці 1990-х - початку 2000-х років пройшла хвиля "ностальгічного" дизайну, що відроджував риси автомобілів минулого - як правило, тридцятих - п'ятдесятих років. Типові представники цього напряму, особливо характерного для США, - Chrysler PT Cruiser і Ford Thunderbird останнього покоління 2002-2005 років. Згодом "ностальгічні" тенденції пішли на спад, але окремі елементи і тенденції, ніби щедрішого, ніж в попередню епоху використання хрому - залишилися.