Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vsi_temi.docx
Скачиваний:
54
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
8.05 Mб
Скачать

Тема 2 Реклама, стимулювання збуту та пропаганда. Види, мова та стиль реклами

  1. Завдання і значення реклами

Реклама – це вид діяльності або виготовлена продукція, метою якої є реалізація збутових та інших завдань промислових, сервісних підприємств, громадських організацій, шляхом поширення оплаченої ними інформації, сформованої в такий спосіб, щоб надати посилений вплив на масову чи індивідуальну свідомість, викликаючи задану реакцію обраної споживчої аудиторії.

Також зустрічається інше визначення: «Реклама – це друковане, рукописне, усне чи графічне інформування про особу, товари, послуги чи громадський рух, відкрито йде від рекламодавця і оплачений ними з метою збільшення збуту, розширення клієнтури, отримання голосів чи публічного схвалення.»

У нашій практиці, на відміну від західної, поняття реклами ширше. До неї відносять виставкові заходи, комерційні семінари, упаковку, друковану продукцію, поширення сувенірів й інші засоби стимулювання торгової діяльності.

Рекламна діяльність буває:

  • міжнародна – сучасна діяльність фірм промислово розвинутих країн, орієнтована до іноземних ринків з урахуванням їх особливостей;

  • зовнішньоекономічна – діяльність вітчизняних підприємств і закупівельних організацій на закордонних ринках;

  • внутрішня – діяльність вітчизняних підприємств і закупівельних організацій, що обслуговують внутрішній ринок.

Розглянемо сутність рекламного процесу, його базову технологію. Принципова схема рекламного процесу складається з чотирьох ланок і виглядає так:

Рекламодавець – це юридична чи фізична особа, що є замовником реклами у рекламній агенції і оплачує її.

Основні функції рекламодавця:

  • визначення товарів, зокрема експортних, що потребують реклами;

  • визначення особливостей рекламування цих товарів;

  • формування плану створення рекламної продукції і проведення рекламних заходів;

  • допомога виконавцям у підготовці вихідних матеріалів;

  • технічні консультації, затвердження макетів, рекламних матеріалів.

Рекламне агентство, окрім вище перерахованих робіт, виконуваних з рекламодавцями, здійснює творчі й виконавчі функції, пов’язані із створенням рекламних матеріалів, виготовляє оригінали реклами, проводить комплексні рекламні кампанії й окремі рекламні заходи, взаємодіє з іншими рекламними й видавничими фірмами, зокрема закордонними, здійснює зв’язок із засобами поширення реклами, контролює проходження і якість виконання замовлень.

Засіб поширення реклами – це канал інформації, через який рекламне повідомлення проходить до споживача.

Споживач – це те, на що спрямоване рекламне звернення з метою спонукати його зробити певну дію, у якій зацікавлений рекламодавець.

  1. Організація реклами

Коли людина наважується щось купити, у неї, як правило, вже є певні уявлення про предмет покупки. Ці уявлення формуються за допомогою рекламних та інших наочних засобів.

Види рекламних матеріалів залежать від виду товарів і послуг. Чим більш повним буде арсенал рекламних матеріалів, тим легше буде реалізувати товари та послуги.

Цілі рекламних матеріалів. З чого ж почати здійснення рекламної програми? Перш за все з визначення кола потенційних покупців і на цій основі - розробки рекламних цілей.

Наведемо основні цілі рекламних матеріалів:

  • Залучення уваги. Рекламні листки і проспекти можна вкладати в поштові скриньки або поширювати в місцях проведення різних громадських заходів, щоб зацікавити потенційних покупців.

  • Представлення вигод для покупця від придбання товару. Для завоювання довіри у покупців продавець у процесі презентації товару може використовувати рекламні проспекти, інформаційні листки або брошури для пояснення вигоди, особливостей і переваг товару.

  • Надання можливості додаткового вивчення. Якщо покупець не готовий купити товар на місці, рекомендується вручити йому проспект і бланк замовлення, що буде служити нагадуванням про товар і про можливість його придбання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]