Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мартинюк.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
59.01 Кб
Скачать

1.1 Класифікація аерофотоапаратов

Класифікація аерофотоаппаратов можлива за різними ознаками. Залежно від способу експонування аерофотоплівки розрізняють кадрові, щілинні та панорамні аерофотоаппарати. Як видно з попереднього, у кадрових аерофотоапарата експонування аерофотоплівки відбувається переривчасто, окремими кадрами вздовж довжини аерофотоплівки; при цьому напрямок оптичної осі не змінюється відносно площини предметів. У щілинних аерофотоапарата експонування відбувається безперервно по всій довжині аерофотоплівки; при цьому напрямок оптичної осі також не змінюється відносно площини предметів. У панорамних аерофотоапарата оптична вісь безперервно змінює свій напрямок. p align="justify"> Залежно від величини кута поля зору і фокусної відстані аерофотооб'ектівов розрізняють вузькокутової (довгофокусні), нормальнокутні (нормальні), ширококутні (короткофокусні) і надширококутним (сверхкороткофокусние) аерофотоаппарати. За ступенем автоматизації розрізняють аерофотоаппарати автоматичні і напівавтоматичні і т.д.

Найбільший інтерес має класифікація аерофотоаппаратов за призначенням. У цьому випадку всі аерофотоаппарати прийнято ділити на два великі класи: топографічні аерофотоаппарати і аерофотоаппарати нетопографіческого призначення. Топографічні аерофотоаппарати призначені для отримання ортоскопіческіх аерознімків земної поверхні, поверхні Місяця та інших небесних тіл з метою їх картографування. Використання аерознімків, отриманих топографічними аерофотоаппаратамі, для складання топографічних карт зумовлює вимоги до їх конструкції і характеристикам.

Топографічні аерофотоаппарати забезпечують отримання аерознімків, що володіють високими як вимірювальними, так і образотворчими властивостями. Так як фотограмметричні методи, застосовувані в даний час при складанні топографічних карт по аерознімків, засновані на передумові, що Аерознімок є центральною проекцією точок місцевості на площину, то конструкція топографічних аерофотоаппаратов повинна забезпечувати отримання ортоскопіческіх аерознімків. Тому топографічні аерофотоаппарати є кадровими, в них не застосовуються шторно-щілинні аерофотозатвори. Для забезпечення високих вимірювальних і образотворчих властивостей одержуваних аерознімків топографічні аерофотоаппарати забезпечуються ортоскопіческімі аерофотооб'ектівамі з доброю контрастно-частотної характеристикою; конструкція цих аерофотоаппаратов забезпечує високоточне вирівнювання аерофотоплівки в площину при експонуванні, можливість отримання аерознімків із заданим поздовжнім перекриттям. Неодмінна умова, виконання якої передбачається в топографічних аерофотоапарата, - незмінюваність елементів внутрішнього орієнтування аерофотокамери і залишкової дисторсії, а також сталість інших характеристик аерофотоаппаратов в будь-яких умовах їхньої експлуатації: на малих і великих висотах, при низьких і високих швидкостях польоту, при використанні пілотованих і безпілотних літальних апаратів.

Так як рішення вимірювальних завдань по аерознімків вимагає точного знання елементів внутрішнього орієнтування аерофотокамери і дисторсії зображення, то топографічні аерофотоаппарати періодично калібруються. Крім того, в топографічних аерофотоапарата додаткова інформація реєструється найбільш повно аерофотоапарата не топографічного призначення застосовуються для отримання аерознімків з метою їх топографічного, геологічного, ландшафтного та інших видів дешифрування, тобто розпізнавання та визначення якісної і кількісної характеристик зображених на них об'єктів. У цьому випадку рішення вимірювальних завдань по аерознімків обмежується ухвалою цифрових характеристик отдешіфрірованних об'єктів (глибини ярів, висоти дерев та ін). На цій підставі вимоги до ортоскопі і аерознімків, одержуваних цими аерофотоапаратами, значно знижуються. Загальною властивістю топографічних і нетопографіческіх аерофотоаппаратов є однаково високі вимоги до образотворчим властивостям одержуваних аерознімків. Для збільшення дозволу на місцевості, поліпшення дешифрируємості аерознімків, що залежить не тільки від їх образотворчих властивостей, але і від масштабу аерознімків, останні з метою детального дешифрування отримують в більшому масштабі, тому аерофотоаппарати не топографічного призначення для отримання великомасштабних аерознімків забезпечуються більш довгофокусними об'єктивами, ніж топографічні.

Топографічні аерофотоаппарати для забезпечення більш високої економічної ефективності аерофототопографічеськимі методу створення карт мають, як правило, ширококутні, а в ряді випадків навіть надширококутним об'єктиви. Нормальнокутові об'єктиви використовуються рідше. Як видно, топографічні та нетопографіческіе аерофотоаппарати доповнюють один одного, тому аерофотознімальних комплекс включає ті й інші аерофотоаппарати. При аерофотозніманню в картографічних цілях фотографування виконується, як правило, одночасно топографічним і нетопографіними довгофокусними аерофотоапаратами. У цьому випадку перший вважається основним, а другий - додатковим. Аерознімки, отримані топографічним аерофотоапаратом, використовуються для фотограмметричних робіт, а аерознімки, отримані нетопографічним довгофокусним аерофотоапаратом, - для топографічного дешифрування. До аерофотоапарата нетопографіческого призначення відноситься також невелика група аерофотоаппаратов, застосовуваних для оглядової або рекогносцирувальної аерофотозйомки. Це, як правило, надширококутним аерофотоаппарати, часто малоформатні.