Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВБН В.2.3-218-186-2004.docx
Скачиваний:
233
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.79 Mб
Скачать

5.5 Особливості проектування дренажу доріг, що підлягають реконструкції

 

5.5.1 При проектуванні реконструкції дороги дренажні споруди треба призначати з урахуванням стану старої дороги і її дренажної системи, а також прийнятих технічних рішень щодо перебудови – підсилення дорожнього одягу, підсилення з поширенням, повна перебудова.

Якщо нову дренажну систему проектують у межах поширення проїжджої частини і узбіччя, то для підсилення фільтрації води в старому підстиляючому шарі необхідно новий дренуючий шар влаштовувати з поглибленням по відношенню до низу старого (рисунок 5.4).

5.5.2 На ділянках, де дренуючий шар під частиною дорожнього одягу влаштований тільки на ширину проїжджої частини, доцільна конструкція нового дренажу, в якій для відводу води слугує піщаний шар, що укладений на всю ширину узбіччя.

5.5.3 На ділянках, де в існуючому дорожньому одязі немає піщаного шару (або пісок замулився так, що втратив фільтруючі властивості), новий дреную-чий шар потрібно влаштовувати в межах поширеної проїжджої частини тротуа-рів або смуги укріплення та узбіччя з деяким заглибленням відносно низу старого одягу (але не менше за 5 – 7 см), якщо для забезпечення необхідної міцності частини одягу, що поширюється, не потрібно більш товстого шару піску.

5.5.4 На ділянках повної перебудови доріг і значного підвищення існую-чих позначок земляного полотна заходи щодо забезпечення осушення активної зони та нового одягу суттєво не відрізняються від прийнятих при новому будів-ництві.

5.5.5 У виїмках і на ділянках з нульовими відмітками при несприятливих ґрунтово-гідрологічних умовах, що призводять до значного надходження води в основу проїжджої частини, для швидкого відводу води з дренуючого шару може бути застосований поздовжній дренаж з трубчастими поперечними випус-ками.

5.5.6 Принципи розрахунку дренуючого шару вулиць та міських доріг, які реконструюються, такі самі, як і при новому будівництві. Необхідно забезпечи-ти тимчасове розміщення води на початку весни і своєчасний її відвід у дре-нуючому матеріалі в кінці розмерзання дренуючої конструкції.

5.5.7 При значних поздовжніх ухилах необхідно передбачати заходи щодо запобігання руху води в дренуючому шарі під ухил.

 

 

Додатки до ВБН В.2.3-218-186-2004

*) Шар 13 влаштовується у випадку, коли не задовольняються умови щодо морозостійкості.

*)*)Шар 13 влаштовується у випадку, коли не задовольняються умови щодо морозостійкості.