Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОСІБНИК №2 до ДБН В.2.3-42007.docx
Скачиваний:
97
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
343.14 Кб
Скачать

3 Терміни та визначення понять

 

У цьому стандарті використано терміни, установлені згідно з Законом України «Про автомобільні дороги»: автомобільна дорога загального користування; Законом України «Про архітектурну діяльність»: технічний нагляд; ДБН А.2.2-4: авторський нагляд; ДСТУ 3021: безперервний контроль, візуальний контроль, вибірковий контроль, вид контролю, вимірювальний контроль, виробничий контроль, вхідний контроль,  інспекційний контроль, контроль якості продукції, операційний контроль,  періодичний контроль, приймальний контроль; ДСТУ ISO 9000: невідповідність.

3.1 Критична невідповідність

Невідповідність, при наявності якої конструктивний елемент споруди є функціонально непридатним.

3.2 Значна невідповідність

Невідповідність, при наявності якої будуть значно знижені окремі показники того чи іншого конструктивного елементу та суттєво погіршаться експлуатаційні характеристики.

4 Організація проведення контролю якості

 

Метою проведення контролю якості є встановлення відповідності дорожньо-будівельних матеріалів, виробів, конструкцій, сировини і дорожньо-будівельних робіт вимогам нормативних, технологічних і проектних документів, та недопущення відхилень від них, підвищення оперативності та ефективності усунення дефектів і недоліків, а також запобігання їх виникненню у подальшому.

Організація контролю якості будівництва, реконструкції та ремонтів автомобільних доріг здійснюється згідно розділу 8 ДБН А.3.1-5 та ДБН В.2.3-4. Контроль якості складається з трьох обов`язкових видів: вхідного, операційного (технологічного) і приймального. Крім того, за дорученням замовника або вищестоящої організації проводиться інспекційний контроль.

Функції контролю якості покладаються на підрядника (вхідний, операційний) та замовника (приймальний, інспекційний) і складаються з вимірювань, експертиз, випробувань чи оцінювання характеристик об’єкта і порівняння одержаних результатів з установленими вимогами нормативних або проектних документів для визначення того, чи досягнуто відповідність кожної з цих характеристик. Діяльність з контролю якості здійснюється для управління процесом будівництва, реконструкції або ремонту автомобільних доріг, або приймання їх до експлуатації.

Всі дорожньо-будівельні матеріали і окремі готові елементи дорожніх конструкцій, що підлягають обов’язковій сертифікації, повинні пройти вхідний контроль згідно ГОСТ 24297 або мати сертифікати відповідності згідно     ДСТУ 3413 та ДСТУ 3498.

Вхідний, операційний та приймальний контроль якості проводять згідно ДБН А.3.1-5.

Під час приймального контролю методи випробувань і вимірювань повинні відповідати вимогам відповідних розділів ДБН В.2.3-4, що регламентують виконання операційного контролю. Обсяг вимірів і випробувань повинен бути вибірковим, але не менше 20% обсягу вимірів і випробувань під час операційного контролю.

 

4.1 Основні вимоги до організації робіт із забезпечення якості

 

4.1.1 Будівельні організації повинні забезпечувати потрібну якість і надійність об’єктів шляхом здійснення комплексу технічних, економічних і організаційних заходів з ефективного управління якістю на всіх стадіях створення будівельної продукції, які повинні включати сукупність методів і засобів, що спрямовані на забезпечення відповідності якості будівельних робіт вимогам нормативних документів та затвердженої проектної документації.

4.1.2 Контроль якості робіт та закінченої будівельної продукції здійснюють атестовані служби контролю якості, оснащені технічними засобами, які входять до складу будівельних організацій, служби замовника, або залучаються зі сторони.

4.1.3 Контроль якості будівельних робіт також здійснюється:

-      замовником або, за його дорученням, іншими організаціями у порядку технічного нагляду;

-      проектними організаціями в порядку авторського нагляду;

-      територіальними органами державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ);

-      іншими органами державного нагляду та контролю, що діють на основі спеціальних положень.

4.1.4 Приймання в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів здійснюється в установленому законодавством  порядку згідно з постановою КМУ № 461 від 13 квітня 2011 р. «Порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів».