Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
~WRL3743.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
95.98 Кб
Скачать

Розділ 3. Загальні засади державної реєстрації та постановки на облік суб’єктів господарювання

3.1. Державна реєстрація суб’єктів господарювання: загальні положення

Державна реєстрація суб’єктів господарювання – це засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Порядок проведення державної реєстрації суб’єктів господарювання включає, зокрема:

  • перевірку комплектності документів, які подаються державному реєстратору, та повноти відомостей, що вказані в реєстраційній картці;

  • перевірку документів, які подаються державному реєстратору, на відсутність підстав для відмови у проведенні державної реєстрації;

  • внесення відомостей про юридичну особу або фізичну особу - підприємця до Єдиного державного реєстру;

  • оформлення і видачу виписки з Єдиного державного реєстру.

При цьому слід зазначити, існування свідоцтва про державну реєстрацію в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців фактично було скасовано. При цьому, документом для ідентифікації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців під час провадження господарської діяльності, що містить відомості про них, відповідно до положень закону є виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.

Виписку пропонується видавати безкоштовно і на не обмежений термін. Обґрунтуванням прийняття таких змін є спрощення і здешевлення початку ведення бізнесу в Україні шляхом впровадження принципу здійснення діяльності фізичних осіб-підприємців без свідоцтва про державну реєстрацію.

Але заміна свідоцтва про державну реєстрацію випискою з державного реєстру не спрощує і не здешевлює ведення бізнесу, оскільки, за фактом один документ просто замінений іншим, що надає більш широку інформацію про суб'єкта господарювання.

Свідоцтво не тільки підтверджує факт внесення відомостей до ЄДРПОУ, але і сам факт надання особі статусу юридичної особи чи фізичної особи-підприємця. Тобто, по суті, факт існування як суб'єкта підприємницької діяльності. Виписка ж підтверджує тільки факт наявності відомостей про юридичну особу чи фізичну особу-підприємця за станом на певну дату, був встановлений граничний термін її дії - 30 днів. Вона не відображає зміни, які можуть статися з моменту її видачі до моменту, коли буде потрібно її використання. До того ж, таких виписок може бути отримано необмежену кількість разів. Те, що тепер термін дії виписки не буде обмежений - проблему не вирішить, оскільки все одно не можна буде бути впевненим у тому, що контрагент, надаючи виписку тримісячної давності, досі існує.

Крім того, виписку з ЄДРПОУ куди простіше підробити, ніж свідоцтво про державну реєстрацію, оскільки вона, на відміну від свідоцтва, не є документом суворої звітності, не містить ані облікової серії, ані номера.

Тобто, заміна свідоцтва не спрощує діяльність суб’єкта господарювання, а навпаки викликає більше проблем.

У виписці з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців з 17 грудня 2012 року зазначатимуться такі відомості:

найменування юридичної особи або відокремленого підрозділу юридичної особи, або ім'я фізичної особи - підприємця;

  • ідентифікаційний код юридичної особи або відокремленого підрозділу юридичної особи чи реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку в паспорті);

  • місцезнаходження юридичної особи або відокремленого підрозділу юридичної особи, або місце проживання фізичної особи - підприємця;

  • прізвище, ім'я та по батькові осіб, які мають право вчиняти юридичні дії від імені юридичної особи або від імені фізичної особи - підприємця без довіреності, у тому числі підписувати договори, їх реєстраційні номери облікових карток платників податків;

  • наявність обмежень щодо представництва від імені юридичної особи або фізичної особи - підприємця;

  • відомості, отримані в порядку взаємного обміну інформацією з відомчих реєстрів органів статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України: дата та номер запису про взяття та зняття з обліку, назва та ідентифікаційні коди органів статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, у яких юридична особа або відокремлений підрозділ юридичної особи чи фізична особа - підприємець перебуває на обліку; дані про основний вид діяльності; дані Пенсійного фонду України про реєстраційний номер платника єдиного внеску, клас професійного ризику виробництва платника єдиного внеску за основним видом його економічної діяльності; у разі зміни місцезнаходження юридичної особи або відокремленого підрозділу юридичної особи чи місця проживання фізичної особи - підприємця - термін, до якого фізична особа - підприємець перебуває на обліку в органі державної податкової служби за місцем попередньої реєстрації;

  • дата та номер запису в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців;

  • дата видачі виписки.

Таким чином, виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців міститиме відомості як про юридичну особу, так й про її відокремлений підрозділ.

Також звертаємо увагу на зміну строків видачі виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, державним реєстратором видаються (надсилаються поштовим відправленням з описом вкладення) заявникам відповідні документи та виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємцівне пізніше наступного робочого дня після отримання від органів статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України даних про взяття на облік юридичної особи або фізичної особи - підприємця.

Дані про взяття на облік будуть передаватися до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців з відомчих реєстрів органів статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України автоматично (програмними засобами ведення відповідних реєстрів) у день взяття на облік у порядку, встановленому спеціально уповноваженим органом з питань державної реєстрації та центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики.[26]

Відповідно до статті 5 ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців», державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців проводиться державним реєстратором виключно у виконавчому комітеті міської ради міста обласного значення або у районній, районній у містах Києві та Севастополі державній адміністрації за місцезнаходженням юридичної особи або за місцем проживання фізичної особи - підприємця.

Також існують вимоги до оформлення документів, які подаються державному реєстратору:

1. Документи подаються (надсилаються рекомендованим листом) державному реєстратору, повинні бути викладені державною мовою.

2. Реєстраційна картка заповнюється машинодруком або від руки друкованими літерами.

3. Установчі документи (установчий акт, статут або засновницький договір, положення) юридичної особи повинні містити відомості, передбачені законом. Відповідальність за відповідність установчих документів законодавству несуть засновники (учасники) юридичної особи.

Спеціально уповноважений орган з питань державної реєстрації має здійснювати [4, 7]:

  • державний нагляд за дотриманням законодавства у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців;

  • затверджує нормативно-правові акти щодо формування та ведення Єдиного державного реєстру;

  • організовує навчальну підготовку та підвищення кваліфікації державних реєстраторів, погоджує кандидатури на зайняття посади державного реєстратора;

За проведення державної реєстрації справляється реєстраційний збір у такому розмірі:

  • десять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - за проведення державної реєстрації юридичної особи;

  • два неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - за проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця;

  • три неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - за проведення державної реєстрації благодійної організації.

Кошти, одержані як реєстраційний збір, зараховуються до державного бюджету.

Скасовуються вимоги щодо обов'язкового подання суб'єктами господарювання органам державної влади та нотаріусам паперових виписок, витягів з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та запроваджується отримання органами державної влади, нотаріусами відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців через офіційний сайт головного органу у системі центральних органів виконавчої влади з питань реалізації державної політики у сфері державної реєстрації або шляхом доступу до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців у порядку, встановленому Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців".

Законом вносяться зміни в законодавчі акти України, якими передбачено обов’язкове подання виписок (витягів) з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, зокрема скасована вимога подання суб'єктами підприємницької діяльності виписок (витягів) з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців для одержання документів дозвільного характеру, ліцензій та перевірки цивільної правоздатності та дієздатності юридичної особи нотаріусами при вчиненні нотаріальних дій.

Також законом скасована вимога щодо подання юридичною особою Національному банку України копії свідоцтва про державну реєстрацію для отримання банківської ліцензії.

Вищезазначені зміни полегшать започаткування суб'єктами господарювання підприємницької діяльності та дозволять зменшити черги до державного реєстратора юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців за отриманням виписок (витягів) з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців. [25]

Як свідчить статистика ( мал.1) в цьому році було створено більше суб’єктів господарювання, ніж в минулому році – одним із чинників є зміни до ЗУ «Про реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», які дещо спростили початок їх діяльності.

Мал.1. Реєстраційні дані щодо суб’єктів господарської діяльності в Україні

Отже, державна реєстрація суб’єктів господарювання – це засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]