Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
67
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Іі заняття

  1. Грошова система, її основні елементи і типи.

  2. Закон грошового обігу.

  3. Методи стабілізації грошового обігу.

Основні терміни і поняття

Грошова система, грошова одиниця, види грошових знаків, ринкова грошова система, неринкова грошова система, відкрита грошова система, закрита грошова система, грошова система металевого обігу, грошова система паперово-кредитного грошового обігу, біметалізм, система паралельної валюти, система подвійної валюти, система «кульгаючої» валюти, монометалізм, золотомонетний стандарт, золотозливковий (золотодевізний) стандарт, золотодоларовий стандарт, класичні паперові гроші, казначейський білет, класичні кредитні гроші, чек, іменний чек, ордерний чек, пред’явницький чек, банкнота, вексель, простий вексель, переказний вексель, кредитна картка, електронні (цифрові) гроші, квазігроші, грошовий обіг, готівка, безготівкові розрахунки, закон грошового обігу, нуліфікація, деномінація, ревалоризація, реставрація, девальвація, ревальвація, дефляція.

Питання для обговорення

  1. Чим класичні паперові гроші відрізняються від кредитних? Що спільного?

  2. Яка різниця між казначейськими білетами і банкнотами? Що спільного?

  3. Чим визначається потреба країни в грошах?

  4. Які фактори впливають на швидкість обігу грошей?

  5. Чим зумовлена нестабільність паперово-кредитного грошового обігу?

  6. Чому в ситуації економічної нестабільності чи економічної розрухи відбувається часткове чи повне повернення до системи товарних грошей?

  7. В Україні в 90-х роках ХХ століття частка готівки в загальній грошовій масі складала 70-80%. Поясніть, із чим це пов’язано?

  8. Чому не існує єдиної світової грошової одиниці?

Задачі

1. Задача.

Визначте кількість грошей, необхідних для обігу, якщо відомо, що сума цін товарів, що реалізуються – 10000 млн. гр. од., сума цін товарів, що продані в кредит, – 800 млн. гр. од., сума платежів, за якими настав термін оплати, – 200 млн. гр. од., сума взаємних розрахунків – 3000 млн. гр. од.., а швидкість обертання грошей – 4.

2. Задача.

Що можна сказати про кількість грошей, необхідних для обертання, якщо швидкість обертання грошей збільшилася на 20%, обсяг виробництва зменшився на 10%, а індекс цін склав 1,4?

3. Задача.

Кількість грошей в країні не змінилася, а швидкість грошового обігу збільшилася на 40%. Що відбудеться з цінами в країні, якщо обсяг виробництва зріс на 20%?

4. Задача.

Кількість грошей в країні збільшилася на 7%, рівень цін зріс на 5%, обсяг продукції, що випускається, збільшився на 4%. Використовуючи рівняння обміну та індексний метод, обчисліть, як зміниться швидкість обігу грошей.

5. Задача.

Використовуючи закон грошового обігу, виражений формулою Фішера, проведіть розрахунки і визначте, скільки грошей необхідно для обігу, якщо в країні вироблено товарів у кількості 200 тис. одиниць, ціна одиниці товару складає 14 гр. од.., а одна грошова одиниця бере участь у 5 товарних операціях на рік. Що відбудеться з цінами, якщо кількість оборотів грошової одиниці збільшиться до 6 оборотів на рік? Що відбудеться з цінами, якщо при тих самих обсягах виробництва грошова маса збільшиться до 600 тис. гр. од.? Що відбудеться з цінами в країні, якщо при грошовій масі 560 тис. гр. од. обсяг виробництва впаде на 25%?

Соседние файлы в папке Attachments_svetlana_polkovn@mail.ru_2015-09-07_00-46-05