Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЗВ / 03. Термодинаміка.docx
Скачиваний:
57
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
818.55 Кб
Скачать

21. Оборотні процеси. Поняття ентропії. Властивості ентропії

Оборотні процеси

У природі існують оборотні і необоротні процеси. До оборотних процесів відносять механічний рух тіл у вакуумі при відсутності сил опору. Усі інші процеси природи - необоротні.

* Оборотній процес – це процес, при якому можливе повернення системи в початковий стан без будь – яких перетворень у навколишньому середовищі. Наприклад, прямий напрям: камінь кидають вгору з початковою швидкістю v0, під час польоту кінетична енергія каменя Wк переходить в потенціальну Wп.

Зворотній напрям - камінь, піднявшись на висоту h, падає вниз. При падінні потенціальна енергія каменя Wп переходить у кінетичну Wк..

Визначення.Необоротній процес - це процес, при якому неможливе повернення системи в початковий стан без перетворень у навколишньому середовищі.

Необоротній процес може протікати тільки в прямому напрямі.

Наприклад, прямий напрям, камінь кидають униз. Під час падіння потенціальна енергія каменя Wп переходить у його внутрішню енергію U, тобто камінь нагрівається.

Зворотній напрям - камінь охолонув і від цього підстрибнув на висоту h. Такого процесу у природі не існує.

Необоротність теплових процесів пов’язана не з природою молекул, а з їхньою кількістю. Оскільки у теплових процесах бере участь величезна кількість молекул, то вони необоротні. Як приклад розглянемо дві посудини з перегородками в лівій частині яких знаходиться газ (Рис. 21.1). В першій посудині усього три молекули, а в другій 1025. Якщо в посудинах ліквідувати перегородки і спробувати дочекатися доки всі молекули займуть початкове положення. То для посудини з трьома молекулами це цілком можливо. Що до іншої посудини то молекули ніколи не зможуть самостійно зібратися в лівій частині посудини.

Поняття ентропії

1. Поняття ентропії введено в 1865 р Р. Клаузиусом. термодинамічна функція, що характеризує міру невпорядкованості термодинамічної системи, тобто неоднорідність розташування і руху її частинок.

2. Визначення. Ентропія це функція, диференціал якої дорівнює відношенню кількості теплоти отриманого системою (або забраного від системи) в даному процесі, до абсолютної температурі.

3. Це скалярна величина

4.

5. [S] = Дж/К

Властивості ентропії

1. Ентропія є екстенсивною величиною (залежить від маси і об'єму системи), тому сумарна ентропія двох систем S=S1+S2,

2. Ентропія є функцією стану системи. Якщо обидва стани рівноважні то зміна ентропії не залежить від способу переходу з кінцевого стану у початковий.

3. У самочинних процесах, які протікають в ізольованій системі, ентропія зростає (ΔS>0). Ця властивість є основою другого закону термодинаміки.

4. Для оборотних процесів зміна ентропії ΔS = 0.

5. Ентропія системи, що виконує необоротний процес, зростає: ΔS> 0

Таким чином:

Зміна ентропії

Процес

ΔS=0

Оборотний, може протікати у прямому і в зворотному напрямках.

ΔS>0

Необоротний, самостійно протікає тільки в одному напрямку.

ΔS<0

Не може протікати самостійно, необхідне підведення енергії ззовні.