Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЗВ / 05. Струм у газах.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
5.08 Mб
Скачать

52. Іскровий розряд (явище)

1. Знайомство з явищем. Прикладом іскрового розряду являється блискавка. Використовують іскровий розряд у двигунах внутрішнього згоряння для запалювання суміші бензину з повітрям, у медицині для припікання запалених ділянок шкіри, п’єзо–запальнички, тощо.

2. Визначення. Іскровий розряд – це нестійкий самостійний розряд у газах, що швидко припиняється після електричного пробою газу.

3. Умови протікання розряду: а) Розряд виникає тоді, коли напруженість електричного поля досягне пробивного для даного газу значення Епр. б) Епр залежить від тиску газу, так для повітря при нормальному тиску вона складає біля 3∙105 В/м. в) Сила струму у блискавках може досягати 105 А. г)Температура в іскровому каналі може досягати 104 К.

5. Математичний опис. ……..

6. Пояснення явища. Основними процесами утворення вільних носіїв зарядів, при іскровому розряді, є ударна іонізація газу.

Перед виникненням іскри у газі утворюється сильно іонізований канал. Канал утворюється наступним чином. Напруженість поля настільки велика, що вилетівши за рахунок будь-якого процесу електрон, набуває на шляху вільного пробігу енергії, достатньої для іонізації газу. Утворюється канал з вільних електронів і іонів газу. По утвореному каналу проходить електричний розряд (рис. 70). Цей розряд дуже розігріває повітря у каналі. Повітря швидко розширюється, утворюючи ударні і звукові хвилі. Тому удари блискавки супроводжуються розкатами грому.

53. Коронний розряд ( явище)

1. Знайомство з явищем. Прикладом коронного розряду є електричне сяйво що утворюється на щоглах кораблів, гілках дерев, шпилів будівель у сиру погоду перед грозою. На високовольтних лініях передач з гострих частин дротів стікає електричний заряд, утворюючі втрати струму. Це явище використовують в очищувальних електричних фільтрах і у газорозрядних дозиметрах.

2. Визначення. Коронний розряд – це самостійний розряд у газах, який утворюється на загострених предметах в наслідок часткової іонізації газу. І має вигляд китиці. (Рис. 71).

3. Умови протікання розряду: а) Розряд виникає тоді, коли напруженість електричного поля досягне пробивного для даного газу значення (Епр). Епр залежить від тиску газу, так для повітря при нормальному тиску вона складає біля 3∙105 В/м. б) Розряд утворюється біля предметів, що мають велику кривизну поверхні: шпилів, голок і т.д.

4. Математичний опис. ……..

5. Пояснення явища. Основними процесами утворення вільних носіїв зарядів при коронному розряді є ударна іонізація газу.

При коронному розряді іонізація електронним ударом відбувається тільки поблизу одного з електродів, на ділянці з великою напруженістю електричного поля.