Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова педагогіка.docx
Скачиваний:
112
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
87.38 Кб
Скачать

Висновки

Основною метою педагогічної діагностики є вивчення учнів класу, індивідуального розвитку кожного учня і їх групової взаємодії та взаємовідношень.

Вивчення окремих учнів і класу в цілому має бути спрямоване на розкриття причин їхньої поведінки та мотивів, функціональних затримок, труднощів психічного, трудового й етичного розвитку. Успіх виховної діяльності класного керівника багато в чому залежить від глибокого вивчення внутрішнього світу дітей, від розуміння мотивів їх поведінки. Класний керівник вивчає школярів не тільки на уроці, але й у процесі виховання: в позаурочний час, під час відвідування сім’ї учня, походів та екскурсій.

Педагогічна діагностика важлива, перш за все, не сама собою, а тим, що забезпечує зворотний зв'язок у педагогічному процесі. Вона необхідна для оптимальної організації педагогічного процесу. Для того, щоб здійснювати виховну роботу, класний керівник повинен добре знати учнів, стежити за їхнім розвитком, оточенням, бачити проблеми, що виникають у їх вихованні, підібрати методики, які будуть відповідати меті дослідження, особистості учня або колективу та забезпечувати ефективність і точність отриманих результатів.

Словник основних тернмінів

Анкетування – це методичний прийом, який використовується з метою отримання психологічної інформації з допомогою системи запитань

Діагностика класного керівника – це вивчення учнів класу, індивідуального розвитку кожного і їх групової взаємодії та відношень, це отримання відомостей про учнів, необхідних для організації виховної роботи з ними.

Класний керівник – це педагогічний працівник, який здійснює педагогічну діяльність з колективом учнів класу, навчальної групи професійно-технічного навчального закладу, окремими учнями, їх батьками, організацію і проведення позаурочної та культурно-масової роботи, сприяє взаємодії учасників навчально-виховного процесу в створенні належних умов для виконання завдань навчання і виховання, самореалізації та розвитку учнів (вихованців), їх соціального захисту.

Педагогічний працівник – особа з високими моральними якостями, яка має відповідну педагогічну освіту, належний рівень професійної підготовки, забезпечує результативність та якість своєї роботи, фізичний та психічний стан здоров'я якої дає змогу виконувати професійні обов'язки в навчальних закладах системи загальної середньої освіти.

Тестування – це метод, техніка вивчення і визначення складних властивостей та якостей особистості, які не піддаються безпосередньому спостереженню, на основі використання спеціально розроблених стандартних завдань (тестів), результати яких є показником розвитку певних психологічних якостей, властивостей особистості чи соціальних груп.

Формуючі методи – вивчення психологічних особливостей дітей у природних умовах навчально-виховного процесу шляхом активного формування тих психічних якостей, які передусім цікавлять вихователя

Список використаних джерел

  1. Видра О.Г. Соціальна психологія: Навчально-методичний посібник / О.Г. Видра. – Чернігів: ЧДПУ імені Т.Г. Шевченка, 2008. – 64 с.

  2. Гончаренко С.У. Український педагогічний словник. – К.: Либідь, 1997. – 376 с.

  3. Дербеньова А. Г. Педагогічна діагностика у класному керівництві / А. Г. Дербеньова. – Харків: Вид. група "Основа", 2007. – 176 с.

  4. Диагностика в работе классного руководителя // Воспитание школьников. – 2000. – №2. – С.7-23.

  5. Зайченко І. В. Педагогіка: Навчальний посібник для студентів вищих педагогічних закладів освіти / І. В. Зайченко. – Чернігів, 2003. – 528 с.

  6. Максименко С.Д. Теорія і практика психолого-педагогічного дослідження. – К.: НДПУ, 1990. – 265 с.

  7. Мартиненко С.М. Специфіка діагностичної діяльності вчителя початкової школи / С.М. Мартиненко // Педагогічна освіта: теорія і практика. Психологія. Педагогіка: зб. наук. пр./ редкол.: І.Д. Бех, З.Ф. Сіверс, Е.В. Бєлкіна та ін. – К.: КПМУ ім. Б.Д. Грінченка, 2006. – №5. – С. 92-98.

  8. Миронова Е.Е. Сборник психологических тестов / Е.Е. Миронова. – Мн.: Женский институт ЭНВИЛА, 2005. – Ч. I. – 155 с.

  9. Омельяненко В. Л. Теорія і методика виховання [Електронний ресурс] / В. Л. Омельяненко – Режим доступу до ресурсу: http://westudents.com.ua/knigi/357–teorya–metodika–vihovannya–omelyanenko–vl.html

  10. Орбан-Лембрик Л.Б. Соціальна психологія / [Електронний ресурс] / Орбан-Лембрик Л.Б. – Режим доступу: http://westudents.com.ua/glavy/81215-metod-testuvannya.html

  11. Пискун О.М. Методика виховної роботи: методичний посібник до виконання практичних робіт для студентів спеціальності 6.010103 «Технологічна освіта» / О.М. Пискун. – Чернігів: ЧНПУ, 2014. – 64 с.

  12. Положення про класного керівника навчального закладу системи загальної середньої освіти (Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства освіти і науки N 489 (z0791-06) від 29.06.2006) [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0659-00

  13. Практикум з педагогіки: Навчальний посібник / За заг. ред. О.А. Дубасенюк та А.В. Іванченка. – К., 1996. – С. 367 – 381.

  14. Скрипченко О.В. Вікова та педагогічна психологія: Навч. посіб. / О.В. Скрипченко, Л.В. Долинська, З.И. Огороднійчук та ін. 2-ге вид. – К.: Каравела, 2009. – 400 с.

  15. Словник психолого-педагогічних понять і термінів. – Режим доступу: http://ru.osvita.ua/school/method/psychology/1270/

  16. Фіцула М. М. Педагогіка: Навчальний посібник для студентів вищих педагогічних закладів освіти / М. М. Фіцула. – К: «Академія», 2002. – 528 с.