Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсач1-_2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
464.9 Кб
Скачать

ЗМІСТ

Вступ………………………………………………………………………………..

На цьому аркуші не можна видаляти увесь текст, бо рамка зчезне!!!!!!!!!!!!!!

Вступ

Транспортні засоби відіграють відповідальну роль у транспортному комплексі України, регулярно обслуговуючи підприємств, організацій, сільські господарства, а також населення країни. Одночасно транспортні засоби є основним споживачем ресурсів, що витрачають транспортним | комплексом: палив нафтового походження, трудових ресурсів і приблизно і половина капіталовкладень.

Ефективність транспорту можна збільшити прискоренням і впровадженням передової техніки й технології, поліпшенням умов праці й побуту персоналу, підвищенням його кваліфікацію, зміцненням матеріально- технічної й ремонтної бази. Необхідно одночасно підвищувати безпека руху й знижувати негативний вплив транспорту на навколишнє середовище.

Однієї з найважливіших проблем, які стоять перед автомобільним і транспортом, є підвищення експлуатаційної надійності автомобілів. Рішення цієї проблеми, з одного боку, забезпечується автомобільною промисловістю і за рахунок випуску більше надійних автомобілів, з іншого боку - удосконалюванням методів технічної експлуатації автомобілів. Це вимагає створення необхідної виробничої бази для підтримки рухомого складу в ; справному стані, широкого застосування прогресивних і ресурсозберігаючих технологічних процесів технічної експлуатації і ремонту, ефективних засобів механізації, роботизації й автоматизації виробничих процесів, підвищення кваліфікації персоналу, розширення будівництва й поліпшення якості доріг .

Вимоги до надійності транспортних засобів підвищуються у зв'язку з ростом швидкостей й інтенсивності руху, потужності, вантажопідйомності й місткості автомобілів.

Постійне збільшення числа експлуатованих автомобілів веде до забруднення навколишнього середовища шкідливими для здоров'я людини компонентами газів, що відробили, і експлуатаційних матеріалів, а також |продуктами зношування й не утилізованими після виробітку ресурсу вузлами й деталями. На наземні транспортні засоби доводиться до 40 % викиду шкідливих речовин в атмосферу. При цьому несправності системи живлення або запалювання автомобіля з карбюраторним двигуном викликають збільшення змісту шкідливих компонентів у газах, що відробили, в 2-7 разів. До того ж несправні або старі автомобілі перевищують рівень припустимого шуму на 15-20%. Нарешті, несправні автомобілі є джерелом 5-8 % дорожньо- транспортних випадків.

Підвищення продуктивності, комфортабельності, економічності автомобілів найчастіше пов'язане з установкою додаткових агрегатів, механізмів, комп'ютерних систем або їхнім ускладненням, що викликає збільшення трудових і матеріальних витрат при технічному обслуговуванні й ремонті.

Транспортні засоби є найбільшим споживачем паливно-енергетичних ресурсів, ощадливе використання яких залежить від якості роботи систем живлення, електроустаткування, ходової частини й інших механізмів й агрегатів автомобіля, а також кваліфікації персоналу. Важливою проблемою, розв'язуваної автомобільним транспортом й, зокрема, технічною

експлуатацією, є застосування альтернативних видів палива й насамперед стислого природного (метан) і зрідженого нафтового газу (пропан-бутан).

Ріст парку автомобілів, шо супроводжується його старінням, викликає додаткові витрати на підтримку в справному стані автомобілів, що мають великий пробіг з початку експлуатації.

Деяке відставання виробничої бази автомобільного транспорту від росту парку, недостатнє оснащення її засобами механізації виробничих процесів. порівняно мані розміри (потужність) комплексних автотранспортних підприємств (АТП), особливо відомчих, негативно впливають на технічний стан автомобілів, збільшують потребу в ресурсах і ! сповільнюють ріст продуктивності праці ремонтного персоналу.

Для рішення цих завдань необхідне вивчення закономірностей зміни технічного стану автомобіля (агрегату, вузла, механізму) під впливом різних факторів у процесі його експлуатації. Знання цих закономірностей необхідно для розробки й ефективного застосування науково обгрунтованих методів і нормативів підтримки автомобілів у технічно справному стані, тобто І керування їхньою працездатністю. Ці методи базуються на використанні і математичної статистики, теорії ймовірностей, теорії надійності, діагностики й інших дисциплін, на вмілому застосуванні комп'ютерної техніки.

Важливим елементом рішення проблеми керування технічним станом автомобілів є вдосконалювання технологічних процесів й організації виробництва технічної експлуатації й ремонту автомобілів, що включає раціоналізацію структури інженерно-технічної служби, методів прийняття інженерних рішень, технологічних прийомів, устаткування постів і робочих місць.

Організація матеріально-технічного постачання й науково обґрунтованого нормування містить у собі перевезення (одержання), зберігання, роздачу, нормування витрати експлуатаційних і ремонтних матеріалів, запасних частин, агрегатів і заходу щодо їхньої економії, що забезпечують зменшення витрат на зміст парку ТС.

Важливим завданням є також раціональна організація технічної експлуатації автомобілів в особливих умовах: при роботі й зберіганні в умовах низьких температур, експлуатації в гірській місцевості й у відриві від виробничо-технічної бази (на збиранні врожаю, при освоєнні нових регіонів і т.п.).

Інтенсифікація виробництва ТО й ремонту, ресурсозбереження на основі застосування досягнень науково-технічного прогресу підвищує роль людського фактора, тобто професійної й суспільно-політичної підготовки персоналу інженерно-технічної служби й насамперед інженерів-механіків і керівників підприємств.