Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Відеосистема ПК_01

.pdf
Скачиваний:
22
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.72 Mб
Скачать

Конструктивні особливості відеокарт

За конструкцією відеокарти бувають:

-вбудовані в материнську плату, відеокарти;

-у вигляді карти розширення (з інтерфейсом

PCI-Express версії 1.0, 2.0, 2.1. тощо.);

-зовнішні відеокарти (з інтерфейсом USB).

Відеокарта з активною системою охолодження,

займає 2 слота

USB-відеокарта

Конструктивні особливості відеокарт

Для живлення потужних відеокарт використовується додатковий роз'єм. Відкрите забезпечуються різними системами охолодження: активними і пасивними. При цьому система охолодження може займати сусідній слот, що потрібно враховувати при створенні компактних систем.

Додатковий роз'єм живлення відеокарти

2. Характеристики відеовиходів

Сучасні відеокарти забезпечують роботу декількох пристроїв відображення інформації. Для цього вони оснащуються декількома відеовиходами. Основними типами відеовиходів є:

1. VGA (Mini-D-Sub) - передає аналоговий сигнал, що містить інформацію про квіти (RGB) і вертикальної і горизонтальної синхронізації, по VGA-кабелю на монітор, де сигнал знову оцифровується.

VGA-кабель та VGA-роз’єм

2. DVI - цифровий відеоінтерфейс, передавальний за трьома каналам потоки відео і додаткових даних, з пропускною спроможністю до 3,4 Гбіт / с на канал. Відсутність перетворення цифрової-аналоговий-цифровий сигнал дозволяє передавати зображення з кращими характеристиками, ніж у VGA-інтерфейсу.

Види DVI:

DVI-A - тільки аналогова передача. DVI-I - аналогова і цифрова передача. DVI-D - тільки цифрова передача.

DVI-

кабель

2 DVI-раз’єми

Існує перехідник, призначений для підключення VGAкабелю до DVIроз'єму. Також існує перехідник для підключення DVIкабелю до VGAроз'єму.

4. S-Video (Separate Video) - інтерфейс для передачі відео на аналогові пристрої (телевізор). Існують 4-ох (найпоширеніший) і 7-і пінові роз'єми. У інтерфейсу S-Video окремо за різними кабелях передається сигнал яскравості і сигнал кольоровості.

5. HDMI (мультимедійний інтерфейс високої чіткості) - цифровий інтерфейс із швидкістю передачі в межах від 4,9 до 15,8 Гбіт / с., що дозволяє передавати відео з більш високою роздільною здатністю, ніж DVI-інтерфейс. Також HDMI забезпечує передачу звуку. Існує декілька версій даного інтерфейсу (1.0., 1.1., 1.2., 1.2а, 1.3., 1.4., 1.4а, 1.4b) і кілька типів роз'ємів: Type A (19 pin) - найпоширеніший, Type B (29 pin ), miniHDMI (Type C), micro-HDMI (Type D).

Інтерфейс HDMI представляє подальший розвиток інтерфейсу DVI-D і повністю з ним сумісний. Тому існують перехідники DVI-HDMI.

6. Цифровий інтерфейс DisplayPort підтримує передачу відео і аудіо з більш високою швидкістю передачі. Існують дві версії інтерфейсу (1.1. - 10,8 Гбіт / с і 1.2. - 21,6 Гбіт / с)

ікілька різновидів роз'єму: DisplayPort і mini DisplayPort.

Даний інтерфейс містить допоміжний канал, який дозволяє управляти пристроєм, на яке передається відео

іаудіо. Інтерфейс DisplayPort сумісний через перехідники з інтерфейсами DVI, HDMI і VGA

Роз'єм і кабель DisplayPort

Перехідник DisplayPort-HDMI

Режими NVidia SLI и AMD (ATI) CrossFire

Дані режими дозволяють використовувати потужності декількох відеокарт для обробки тривимірного зображення. Кожна з відеокарт, використовуючи певний алгоритм, формує свою частину зображення. Потім частини складаються і на монітор видається підсумкове зображення.

Для підключення відеокарт у даному режими використовуються спеціальні перехідники

перехідник

Включеня двух NVidia видеокарт у режимі SLI