Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
islam / ислам 4 курс 8 семестр.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
445.95 Кб
Скачать

46

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ

ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ Т.Г.ШЕВЧЕНКА

Історичний факультет

Кафедра всесвітньої історії

Кондратьєв і.В. Історія релігій сходу: іслам

навчально – методичний посібник

(інформаційний пакет матеріалів

для організації навчання за кредитно - модульною системою

для студентів історичних факультетів вищих навчальних закладів

ІІІ – IV рівнів акредитації)

Чернігів 2008

УДК 297

К 64

Кондратьєв І.В.

К 64

Історія релігій Сходу: Іслам: навчально-методичний посібник (інформаційний пакет матеріалів для організації навчання за кредитно - модульною системою для студентів історичних факультетів вищих навчальних закладів ІІІ – IV рівнів акредитації). – Чернігів, Чернігівський державний педагогічний університет імені Т.Г.Шевченка, 2008. – 44 с.

УДК 297

Рецензенти: д.і.н., проф. Дятлов В.О.

д.і.н., проф. Ячменіхін К.М.

Відповідальний редактор: к.і.н., доц. Коваленко О.Б.

Друкується за рішенням кафедри всесвітньої історії Чернігівського державного педагогічного університету імені Т.Г.Шевченка (протокол №1 від 29 серпня 2007 р.).

© Кондратьєв І.В., 2008

ЗМІСТ

АНОТАЦІЯ 4

СТРУКТУРА ПРОГРАМИ НАВЧАЛЬНОГО КУРСУ 5

СЛОВНИК 6

ЗМІСТ КУРСУ

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ І 7

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ ІІ 9

КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ 10

ТЕМИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

МОДУЛЬ І 13

ПИТАННЯ ДО МОДУЛЬНОГО КОНТРОЛЮ 20

ТЕМИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

МОДУЛЬ ІІ 21

ПИТАННЯ ДО МОДУЛЬНОГО КОНТРОЛЮ 32

СТРУКТУРА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ 33

РОЗПОДІЛ БАЛІВ ЗА РЕЙТИНГОВОЮ СИСТЕМОЮ 33

ШКАЛА ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ 33

ДЖЕРЕЛА ТА ЛІТЕРАТУРА ДО ЛЕКЦІЙНОГО КУРСУ 34

РЕКОМЕНДОВАНІ РЕСУРСИ МЕРЕЖІ ІНТЕРНЕТ 40

ПИТАННЯ ДО ЕКЗАМЕНУ 41

Анотація

Предмет “Історія релігій Сходу: іслам” є частиною вузівського курсу “Історії релігій Сходу” і вивчає історію цієї світової релігії від її появи й по сьогодення. Курс розрахований на студентів історичних факультетів спеціальності “історія, суспільствознавство, історія релігії” вищих навчальних закладів, які навчаються за освітньо - кваліфікаційними програмами підготовки бакалавра та спеціаліста. Він побудований згідно вимог кредитно – модульної системи організації навчального процесу у вищих навчальних закладах та узгоджений з орієнтовною структурою змісту навчального курсу, рекомендованою Європейською Кредитно – Трансферною Системою (ECTS).

Курс “Історія релігій Сходу: іслам” вивчається на ІV курсі (8 семестр) і передбачає 20 лекційних, 14 семінарських та 20 годин самостійної роботи. Формою підсумкового контролю якості знань, навичок, вмінь студентів є екзамен.

Хронологічно курс охоплює період від появи ісламу до сьогодення. Програма складена з урахуванням наявної структури вищої історичної освіти, й передбачає використання міжпредметних зв’язків з існуючими курсами всесвітньої історії. Метою викладання курсу є ознайомлення студентів зі специфікою розвитку ісламу, його напрямками та течіями, визначення провідних ідей та духовних цінностей, їх впливу на суспільні та політичні процеси.

Зміст курсу включає знання фактів, історичних концепцій, теорій, ідей, вміння узагальнювати історичні події. Важливим елементом програми є формування у студентів відповідного досвіду творчої діяльності, виховання толерантності та розуміння специфіки історико-культурного розвитку. Від студента вимагається вміння аналізувати характер релігійних процесів, виділяти основні логічні лінії у розвитку релігії, за допомогою першоджерел досліджувати історико-релігійний процес, сформувати власну позицію щодо актуальних проблем сьогодення, які виникають на релігійній основі.

Курс передбачає два модулі. Зміст першого модулю складає матеріал тем: “Виникнення ісламу”, “Арабський халіфат та поширення ісламу”, вивчення Корану та Сунни, основних положень ісламу, культової практики та обрядовості.

Зміст другого модулю передбачає вивчення історії ісламського права (шаріату), основних течій ісламу, ісламської культури та священних текстів, регіональних особливостей ісламу, у тому числі взаємодії ісламу та індуїзму. Значна увага приділена ролі та значенню ісламу в сучасному світі.