Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
islam / ислам 4 курс 8 семестр.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
445.95 Кб
Скачать

Тема 9. Іслам у сучасному світі:

Реформація ісламу ХІХ – початку ХХ ст. Модернізм в ісламі, основні модерніські течії ХІХ ст. (Індія, Египет, Османська імперія). Зміни в юридичній системі. Реформи Кемаля Ататюрка, їх вплив на іслам. Політичні рухи за незалежність початку ХХ ст. Поява ісламського фундаменталізму: основні течії.

Іслам після ІІ Світової війни. Революція в Ірані 1978-1979 рр., її вплив на ісламський світ. Ісламський “ренесанс” останньої чверті ХХ ст. Причини активізації політичного ісламу, основні його напрямки. Активізація ісламського фундаменталізму. Фундаменталізм та модернізм в сучасному ісламі, його трансформація та модернізація. Демографічні тенденції. Культурно-історичні субреґіони ісламського світу.

Ісламська модель розвитку – ісламський “проект”. Ісламська економіка. Ісламські банки, особливості роботи банківської сфери. Реформи сімейного права. Панісламізм, як ідея посилення ісламського фактору у економічному, політичному та духовному житті. Ісламський соціалізм. Ідея “всесвітнього” халіфату. Ісламський націоналізм. Ісламські організації. “Ісламська конференція” (1962 р.), Всесвітній ісламський конгрес (1962 р.) та ін. Неурядові організації: Ісламський фронт рятування (Алжир), “Нахда” (Туніс), “Хамас” (Палестина), брати-мусульмани Сирії та Єгипту та ін. Сучасний ісламський екстремізм та його роль. “Ісламський” тероризм. Аль-Каїда. Ісламський ренесанс в Іраку (2004 р.): боротьба шиїтів та сунітів.

Іслам на пострадянському просторі. Чеченська проблема в ісламському вимірі. Ісламізація пострадянських країн Середньої (Центральної) Азії та Закавказзя.

Іслам в Україні. Мусульманські громади України (Крим, Донецьк). Кримськотатарська проблема в ісламському вимірі. Меджліс кримськотатарського народу. Духовні управління мусульман в Україні. Організації та партії мусульман України.

Критерії оцінювання знань студентів за кредитно - модульною системою:

а) робота на лекції (відвідування, активність роботи,

ведення зошитів, написання конспектів) до 25 балів

б) робота на семінарському занятті до 10 балів

Відповідь на семінарському занятті 0-10 балів

  • Запитання на семінарському занятті до 2 балів

  • Рецензування відповіді на семінарському занятті до 5 балів

  • Доповнення на семінарському занятті 1-5 балів

в) самостійна робота до 20 балів

  • Реферат 0-5 балів

  • Колоквіум 0-20 балів

  • реферування монографії до 15 балів

  • відповіді на тестові завдання до 5 балів

г) модульна контрольна робота до 10 балів

д) інші види робіт (наукова робота, творчі завдання,

участь в олімпіаді та круглих столах, реферування) до 20 балів

е) екзамен до 25 балів

Ведення конспекту лекцій оцінюється за наступними критеріями: повнота, охайність, грамотність. Передбачається що студент активно працює на лекційному занятті, надає відповіді на питання викладача. Наявність усіх компонентів лекцій, які відповідають вимогам, може бути оцінено від 18 до 25 балів; неохайне оформлення – від 11 до 17 балів; за відсутності конспекту окремих лекцій або недостатньо повне відображення лекційного матеріалу у конспекті – від 0 до 10 балів.

Відповідь на семінарському занятті оцінюється за наступними критеріями:

8-10 балів – студент у повному обсязі опрацював програмовий матеріал (основну і додаткову літературу, джерела), має глибокі й міцні знання, упевнено оперує набутими знаннями, виявляє розуміння історичних процесів, робить аргументовані висновки, може вільно висловлювати власні судження і переконливо їх аргументувати, може аналізувати історичну інформацію, здатний презентувати власне розуміння, оцінку історичних явищ, має досить міцні навички роботи з історичною картою.

6-7 балів – студент вільно володіє навчальним матеріалом (опрацював основну і деяку частину додаткової літератури і джерел), узагальнює окремі факти і формулює нескладні висновки, обґрунтовує свої висновки конкретними фактами, взятими з підручників, посібників історичних документів; може дати порівняльну характеристику історичних явищ, визначення понять, самостійно встановлює причинно-наслідкові зв’язки; узагальнювати та застосовувати набуті знання.

4-5 балів – студент загалом самостійно відтворює програмовий матеріал (на рівні підручника), може дати стислу характеристику питання, загалом правильно розуміє історичні терміни, але у викладеному матеріалі є істотні прогалини, виклад не самостійний (переказ підручника), є певні неточності як у матеріалі, так і у висновках, аргументація слабка.

2-3 бали – студент за допомогою викладача намагається відтворити матеріал, але відповідь неповна, в ній налічується багато неточностей, головний зміст матеріалу не розкрито

0-1 бал – студент має лише приблизне уявлення про питання, що розглядається на занятті, може сказати два - три речення по суті питання, назвати деякі дати, головний зміст матеріалу не розкрито.

Самостійна робота передбачає опрацювання проблем, винесених на самостійне опрацювання і може виконуватися у формі рефератів, реферування монографій, виконання індивідуальних завдань, опрацьовування тестових завданнь, складання колоквіуму. В залежності від форми роботи та якості виконання оцінюється від 0 до 10 балів.

За виконання модульної контрольної роботи студенти можуть отримати максимально 10 балів. Неповна відповідь на запитання, в якій налічується багато неточностей, не достатнє володіння науковим апаратом оцінюється від 0 до 4 балів; відповідь, яка позбавлена серйозних неточностей, але має окремі недоліки, оцінюється від 5 до 7 балів. Повна відповідь оцінюється від 8 до 10 балів.

Складання заліку. Якщо студент отримав протягом навчальних модулів незадовільну оцінку (35-59 балів), то він може скласти залік (з дозволу деканату).

№ п/п

Тема

Кількість годин

Лекції

Практи

чні

Самостійні

Модуль І

1

Виникнення ісламу.

2

2

2

2

Арабський халіфат та поширення ісламу

4

-

1

3

Коран та Сунна.

2

4

2

4

Основні положення ісламу. Культова практика та обрядовість.

4

-

4

Загальна кількість

12

6

9

Модуль ІІ

5

Ісламське право (шаріат).

4

-

1

Основні течії ісламу

2

4

1

7

Ісламська культура та священні тексти ісламу

-

-

5

8

Регіональні особливості ісламу . Іслам та індуїзм.

-

-

2

9

Іслам у сучасному світі

2

4

2

Загальна кількість

8

8

11

Разом

20

14

20

СТРУКТУРА ЗАЛІКОВОГО КРЕДИТУ КУРСУ (ОРІЄНТОВНА)