Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
57.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
144.38 Кб
Скачать

32. межа адміністративно-територіальної одиниці – це сукупність умовних ліній, кожна з яких відділяє її територію від території суміжної адміністративно-територіальної одиниці, що послідовно з’єднуються у вузлових точках , а також співпадають або узгоджуються із межами адміністративно-територіальних одиниць вищого рівня. Впровадження організаційно-методичних підходів до визначення та фіксації меж адміністративно-територіальних одиниць в Україні варто розглядати як важливу передумову упорядкування територіальної організації нашої держави, нормального функціонування системи оподаткування, запровадження ефективної ведення Державного земельного кадастру та Реєстру речових прав на нерухоме майно. Створення геоінформаційної бази даних про межі адміністративно-територіальних одиниць із об’єктивними даними щодо їх соціально-економічного та природного стану дозволить створити потужний інструментарій державного управління та закласти основу для оптимізації територіальної організації України в процесі адміністративно-територіальної реформи.

33.Складання проектів щодо встановлення меж сільських на-селених пунктів здійснюється на підставі Технічних вказівок з цього питання, схвалених Науковою радою Українського нау-ково-дослідного і проектно-вишукувального інституту по зем-Розділ XVII

Проекти встановлення меж сільських населених пунктів складаються з метою забезпечення реалізації прав сільських Рад з регулювання земельних відносин на території сільських на-селених пунктів, що знаходяться у їх віданні.

Під час визначення території населеного пункту слід керу-ватись: Постановами Верховної Ради України, рішеннями відповідних Рад, Земельним кодексом України, згаданими тех-нічними вказівками та іншими діючими нормативно-технічни-ми документами з цих питань.

Проекти включають техніко-економічне обгрунтування розмірів сільських населених пунктів з урахуванням розробле-них проектів планування та забудови і перспектив розвитку землеволодіння та землекористування.

Проекти встановлення меж сільських населених пунктів розробляються на підставі завдання на проектування, яке скла-дається сільською Радою одночасно по всіх сільських населених пунктах, розташованих на території цієї сільської Ради. Проек-ти розглядаються і погоджуються сільською Радою, затверджу-ються районною (міською) Радою.

На основі затверджених проектів встановлюються межі сільських населених пунктів у натурі.

34. Розгляд і затвердження проектів формування територій сільських, селищних рад та меж населених пунктів

Методика складання проектів формування (зміни) меж територій реалізації земельних та економічних інтересів сільських, селищних і міських рад

Проекти формування меж територій реалізації земельних та економічних інтересів сільських, селищних і міських рад склада­ються з метою створення територіальних умов для самостійного розв язання територіальними громадами та їх органами всіх питань місцевого життя, враховуючи інтереси населення, що проживає на цих територіях, на підставі законодавства України та повної економічної самостійності.

Межі території сільських, селищних і міських рад установлю­ються одночасно в межах усієї області або адміністративного району, в адміністративному підпорядкуванні яких є рада.

Межування району на території сільських, селищних і міських рад проводиться, як правило, по межах землеволодінь і землекористувань та чітко виражених контурах або існуючих урочищах.

Межа території сільської, селищної або міської ради визначається з використанням техніко-економічного обґрунтування розвитку сіл, селищ, міст.

Територія сільської, селищної або міської ради формується із земель усіх без винятку землеволодінь і землекористувань. До її складу входять землі всіх категорій, незалежно від їх цільового призначення.

Проекти формування меж міст погоджують обласні ради, обласні державні адміністрації і затверджує Проект формування меж території сільських і селищних рад погоджують районні державні адміністрації, районні ради і затверджує обласна рада.

Роботи, пов'язані з формуванням меж території сільських, селищних і міських рад, виконують у такому порядку:

♦ підготовчі роботи;

♦ розроблення схем формування території сільських, селищних і міських рад у межах адміністративних районів;

♦ розроблення проектів формування меж території сільських, селищних і міський рад;

♦ погодження та затвердження проектів формування меж;

♦ виготовлення проектної документації;

♦ перенесення проектів у натуру (на місцевість).

35. Завдання та зміст внутрігосподарського землеустрою

Внутрігосподарський землеустрій проводять після того, як виконано такі етапи земельної реформи:

1. визначено територію земель сільської ради.

2. визначено межі сільських населених пунктів,

3. проведено роздержавлення земель - визначено землекористувачів, які одержали державні акти з зазначенням площі земель користуванні в розмірі окремих угідь, та складено план території землекористувань.

Крім того, повинно бути вирішено питання розвитку інженерної інфраструктури та економіки на цілий адміністративний район або на частину його, до якої належить об’єкт землеустрою. Офіційно об'єктом внутрішньогосподарського землеустрою є господарство, утворене внаслідок роздержавлення державного господарства (наприклад, радгоспу) або колишнього колгоспу (сільськогосподарської артілі).

Внутрішньогосподарський землеустрій сільськогосподарського підприємства проводять з метою створення організаційних умов для ефективного використання землі, одержання високих сталих врожаїв, утворення надійної кормової бази для розвитку тваринництва, раціонального використання сільськогосподарських машин, боротьби з ерозією ґрунтів та впливом суховій. Землеустрій повинен вирішувати питання розвитку всіх галузей сільськогосподарського виробництва.

Проект внутрігосподарського землеустрою складається з таких елементів:

а) розміщення господарських центрів та виробничих підрозділів підприємства (ця робота пов’язана з складанням проекту планування населених пунктів);

б) розміщення магістральної мереж доріг;

в) організації сільськогосподарських угідь та системи сівозмін (з трансформуванням угідь та поліпшенням земель);

г)організації території сівозміни (розташування полів, доріг, захисних лісосмуг, джерел водопостачання);

д) організації території багаторічних насаджень (садів. ягідників, виноградників);

e) організації території сіножаті та пасовищ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]