Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

відповіді процеси і апарати

.docx
Скачиваний:
161
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
57.03 Кб
Скачать
  1. Курс «Процеси і апарати харчових виробництв» є спеціальним перехідним курсом від загально інженерного циклу дисциплін до спеціального для інженерів-технологів і механіків харчових виробництв. Завдання курсу полягає в тому, щоб ознайомити студентів з тими процесами і апаратами, які є загальними для всіх харчових процесів технологій.

Зв'язок його з іншими дисциплінами: хімія, фізика, математика, гідравліка, механіка, тепло механіка, електротехніка.

  1. Види теплообміну: Теплопровідність (або кондукція) – це процес поширення теплоти способом безпосереднього стискання між мікрочастинками тіла.

Описується законом Фур’є , який має математичний вигляд:

Конвекція – процес поширення теплоти завдяки переміщенню мікрочастинок в об’ємі рідини або газу.

Кількість теплоти визначається рівнянням Ньютона Ріхмана:

Теплове випромінювання – це процес поширення теплоти у вигляді електричних хвиль. Розраховується за допомогою рівняння :

ОСНОВНЕ РІВНЯННЯ ТЕПЛОПЕРЕДАЧІ

Q=k*t*F*

Q – кількість теплоти, Дж

k –коефіцієнт теплопередачі Вт/м2* К

t – різниця між t гарячого середовища і t середовища, яке прогрівається

F – площа поверхні теплообміну, м2

  1. Подрібнення – процес поділу матеріалу на частинки, що здійснюється завдяки механічної дії.

Апаратурне оформлення процесу дробіння:

  • Щокова дробарка за принципом роз тискання

  • Валкові дробарки, які також працюють за принципом роз тискання і стирання.

Процес роботи: матеріал, який підлягає подрібненню завантажують між щик і за рахунок зусиль, що діють на рухому щоку – матеріал роздавлюється.

  • Молоткові дробарки – за принципом стисненого вдару.

  • Шарові млини – принцип роботи оснований на використання удару і зтирання. Представляє собою циліндр який обертається навколо своєї осі.

  1. Моделювання – це метод дослідження існуючого чи створюваного об’єкта, коли замість об’єкту вивчається модель, а результати кількісно переносяться на оригінал.

Моделювання поділяється на 2 види фізичне та математичне, ще буває гідравлічне і аналогове.

Під час фізичного моделювання у дослідах на моделі в порівняні з виробничими умовами змінюється лише масштаб установки, робочі речовини, t, умови та інше, але фізична сутність процесу, що вивчає залишається такою ж , як і у оригіналу.

Математичне модел. – це розробка та наліз системи рівняння процесу з відповідними та гранічними умовами для визначення оптимальних умов проведення процесу або роботи апарата.

  1. Фільтрування – процес розділення не однорідних систем з допомогою пористих перегородок, які здатні пропускати рідину або газ, але затримувати зважені в них частинок.

Сутність: забезпечує майже повне звільнення рідини або газу від зважених частинок.

Призначення: для фільтрування рідин і газів від зважених частинок.

Його застосовують для фільтрування води, горілки, й інших рідин, коли вміст твердої фази в суспензії відносно незначний і осад не являє собою цінності.

Апарати: назив. фільтрами. Фільтри поділяють на фільри періодичної та безперервної дій. Процес фільтрування в фільтрах періодичної дії проводять до тих пір, поки не буде заповнена осадом робоча камера фільтра. У фільтрах безперервної дії осад безперервно видаляється з фільтрувальної перегородки.

За конструктивними особливостями розрізняють: рамні, камерні фільтрпреси,мішкові, барабанні, дискові, стрічкові, патронні та інші фільтри. Із фільтрів періодичної дії широко використовують пісковий фільтр.

  1. Теплоносії – беруть участь у передачі теплоти. Використовують при проведенні теплових процесів. (теплові процеси – технологічні процеси швидкість яких визначається швидкість підведення теплоти)

Нагрівання може здійснюватись 3 способами: поверхневим, об’ємним, комбінованим

  1. Продукт є заморожуваним, якщо його t на 100С нижче кріоскопічна (1,5оС)

Під кріоскопічною t розуміють t початку утворення кристалів льоду з тканинних соків продукті. Її дуже часто називають температурою замерзання. Для більшості харчових продуктів ця температура знаходиться біля -1,5оС.

При охолодженні продукту до ОоС не відбувається зміна агрегатного стану. При t нижче за 00С відбувається заморожування вологи і таким чином має місце процес зміни агрегатного мтану продукту.

У зв’язку з цим теплообміні процеси при заморожуванні проходять у 2 етапи:

На 1-му продукт охолоджується до кріоскопічної t, на 2-му волога у продукті перетворюється на лід.

  1. Гідравліка – це наука, що вивчає закони рівноваги та руху краплинних рідин, і взаємодію рідин, що стикаються з нерухомими або рухомими твердими тілами.

Складається з 2 частин: гідростатика і гідродинаміка.

Гідростатика – вивчає закони рівноваги рідин та їхню дію на обмежувальні стіни, гідродинаміка – закони руху рідин та їхню взаємодію з обмежувальними стінками.

Рідина – фізичне тіло, якому притаманні властивості текучості в наслідок, чого рідина немає власної форми, а набуває форми посудини, яку вона заповнює.

Ідеальна рідина – є абсолютно нестискувана під дією навантаження і у ній відсутні сили тертя між частинками.

Реальна рідина – є стискуваною під дією навантаження.

  1. Гідравлічні машини - це машини в яких механічна енергія двигуна перетворюється в енергію рідини, яка транспортується внаслідок підвищення її тиску.

Насос – це машина в яких відбувається перетворення механічної енергії приводу, в гідравлічну енергію перекачувальної рідини.

За видом робочої камери і сполучення її зі входом і виходом насоса розрізняють два основні класи насосів: обємні і динамічні.

В обємних насосах рідина не переміщується шляхом періодичної зміни об’єму камери, яка поперемінно з’єднується із входом і виходом насоса (поршневі, мембранні, струменні)

До динамічних відносяться насоси в яких рідина переміщується під силовою дією на неї в камері, яка постійно сполучається з входом і виходом насоса (відцентрові, ротерні, гвинтові)

  1. Ситовий аналіз . для характеристики розмірів часток матеріалів, які підлягають сортуванню використовують визначення у вигляді «+» чи «-».

Знак «+» означає, що частка має розмір більший, ніж розмір прохідного отвору у ситі.

Знак «-» означає, що частка має менший розмір, ніж розмір отворів у ситі.

Сортування (або класифікація сипких продуктів) – процес розділення сипких сумішей на окремі фракції.

Апарати для сортування – просіювачі, а також апарати с конічними або циліндричними ситами які називають буратами. Процес сортування триєрів, робочим органом яких є металевий циліндр.

  1. Змішування – це механічний процес рівномірного розділення компонентів речовин в змішуваному об’ємі.

Апаратурне оформлення процесу змішування: змішувачі бувають періодичної та безперервної дій.

За швидкісними характеристиками поділяються на: швидкісні і тихо подібні.

Найбільш простим апаратом для сипких матеріалів є циліндрична посудина. Найбільш поширеним у харчовій промисловості є шнекові змішувачі різних конструкцій.

В хлібопекарній промисловості для змішування борошна різних партій використовують пропорційний шнековий борошно змішувач-дозатор безперервної дії.

  1. Пастеризація – це теплова оброка продуктів внаслідок якої знищуються хвороботворні мікроби. Проводитья при tнижче 1000С. на ефективність процесу впливає температура і тривалість теплової дії.

Режими пастеризації:

Тривала t 63-650С, 30 хв

Короткочаснаt 72-760, 20-30с

Миттєва t 85-950С, 1-2с

На харчових виробництвах використовують апарати теплового впливу на продукт.

Періодичної та безперервної дій. Пастеризатори періодичної дії: теплообмінники із сорочкою.

Пастеризатори безперервної: пластинчасті і трубчасті.

  1. Екстракція (екстрагування) – вибіркове добування одного або декількох компонентів з розчину або твердого тіла за допомогою розчинника, що називається екстрагентом.

Процес екстракції з твердих тіл відіграє важливу роль у виробництві: вина, пива, крохмалю, желатину, розчинної кави і чаю. Має місце під час приготування бульйонів і відварів, екстрактів прянощів.

Процес екстракції з рідких тіл також отримало застосування на харчових виробництвах. Виділяють молочну кислоту і антибіотики з ферментаційних апаратів.

Фізична сутність. Екстракція є дифузійним процесом. Екстракція при кімнатній t без перемішування відбувається за рахунок молекулярної дифузії, а при нагріванні або перемішуванні – конвективною дифузією.

Екстракція у системі тверде тіло – рідина є складний процес, який у загальному вигляді включає чотири тіла:

  1. Дифузія розчинника (екстракції) у пори твердого тіла.

  2. Розчинення цільового компонента (або декількох компонентів)

  3. Перенесення екстракційної речовини у капілярах всередині твердого тіла до поверхні розподілу фаз (внутрішня дифузія)

  4. Перенесення екстракційної речовини у рідкому розчинникові від поверхні розподілу фаз через пограничну плівку в ядро потоку екстрагента (зовнішня дифузія)

  1. Дифузійні критерії подібності. Для аналізу і розрахунку процесів масопередачі широко використовують критерії подібності і одержані на їх основі критеріальних рівнянь.

  1. Ректифікація – процес розділення багатокомпонентної гамогенної суміші легких рідин шляхом багаторазового випаровування і конденсація цієї суміші, що супроводжується поверненням частини конденсату і вигляді флегми.

Ректифікаційний апарат безперервної дії . апарат складається з колони 1, дефлегматора 2 і холодильника 3. Колону умовно поділено на дві частині. Верхня частина колони називається колоною зміцнення, нижня – колоною виснаження. Призначення колони полягає в тому, щоб привести в тісний контакт парову і рідку фази, які містять компоненти, що розподіляються.

  1. Абсорбція – масообмінний процес поглинання газу або вибіркового поглинання окремих компонентів з газової суміші рідкими поглиначами.

  • використовують у харчових виробництв для насичення вуглекислим газом (пива, води, безалкогольних напоїв)

  • для зменшення вологості повітря в сховищах, складських приміщеннях.

Фізична сутність процесу абсорбції полягає у розчиненні газів у рідині, що залежить від властивостей абсормента і абсортива.

Рушійна сила процесу визначається різницею між робочою і рівноважною залежностями, тобто _______________ Відстань по вертикалі між лініями характеризує рушійну силу процесу і показується як вона змінюється. Середня рушійна сила процесу визначається як середнє лагорифмічне ______

  1. Регенерація теплоти – це нагрів продукту або проміжного агента за рахунок теплоти продукту, нагрітих елементів, апаратури, tяких необхідно понизити.

Коефіцієнт регенерації – відновлення поверненої, використаної рекуператором теплоти до загальної її витрати на пастеризацію

Величина Е безрозмірна і являє собою критерій економічного ефекту рекуператора. За необхідністю коефіцієнт регенерації висловлюють у %.

  1. Пресування – процес обробки матеріалів зовнішнім тиском, під дією якого відбувається зміна їх властивостей.

ФАКТОРИ – величина тиску; властивості і склад матеріалів; розміри матеріалу; тривалість процесу пресування; термічні умови проведення процесу.

Найпоширеніші апарати для здійснення процесу пресування називаються – гідравлічні або шнекові преси.

  1. Жаріння – нестаціонарний тепловий процес, який супроводжується фізико-хімічними, біохімічними та мікробіологічними змінами, а також переміщенням і випаровуванням вологи та утворенням скоринки на поверхні продукту. За технологічним принципом жаріння поділ на: власне жаріння, випікання, обжарювання і пасерування.

ВИДИ: - на відкритій граючій поверхні; - жарка за відсутності безпосереднього контакту продукту з гріючою поверхнею; - жаріння комбінованим способом.

Під час жаріння можуть відбуватися три види теплообміну: теплопровідність, конвекція, і теплове випромінювання.

Для визначення коефіцієнту теплопередачі під час жаріння на відкритій нагрівальній поверхневі з жиром

Під час жаріння продукту у фритюрі

Під час жаріння продукту на відкритій нагрівальній поверхні без жиру:

  1. Чотири види подібності:

1)ГЕОМЕТРИЧНА – апаратів в яких відбувається процес, дотримується якщо відношення всіх подібних розмірів двох порівнювальних апаратів є величиною постійною.

2) ЧАСОВА – зберігається: якщо відношення між подібними інтервалами часу зберігає постійне значення.

3)ФІЗИЧНИХ – величин зберігається якщо відношення значень цих величин для подібних процесів у просторі та часі є величиною постійною.

4) ГРАНИЧНИХ і ПОЧАТКОВИХ умов припускає, що відношення основних параметрів стану системи початковий момент та її межах як для натури так і для моделі є величиною постійною.

ПЕРША ТЕОРЕМА За Ньютоном: подібні між собою явища мають чисельно однакові критерії подібності. За Кирпичовим: у подібних явищ індикатор подібності дорівнює одиниці.

ДРУГА ТЕОРЕМА (ФедерменаБікенмага) Будь-яку залежність між змінними величинами, що характеризує будь-яке явище може бути подано у вигляді залежності між критеріями подібності.

ТРЕТЯ ТЕОРЕМА (Кирпичовим, Гухмана) Явища є подібними, якщо їх визначальні критерії є чисельно однакові.

  1. Сортування – процес розділення сипких сумішей на окремі фракції.

Призначення: 1) одержання фракцій певної крупності або густими. 2) виділення із матеріалів забруднюючих їх домішок.

Використання – у зернопереробній промисловості, на хлібозаводах, кондитерських, консервних та інших підприємств.

  1. Класифікація за організаційною технічною ознакою:

  • Процеси періодичної дії

  • Процеси безперервної дії

  • Комбіновані

Класифікація за зміною основних параметрів у часі

  • Стаціонарні

  • Не стаціонарні

Класифікація за кінетичними закономірностями. Швидкість процесу є прямо-пропорційній рушійній силі та зворотно-пропорційна опору.

РУШІЙНА СИЛА – це певна різниця потенціалів характерна для даного виду процесу.

Процеси поділяють на 7 груп

  • Гідромеханічні

  • Механічні

  • Теплові

  • Масообміні

  • Хімічні

  • Мікробіологічні

  • Електро-фізичні

  1. Стерилізація – це знищення всіх видів мікробів в тому числі і їх спор, проходить при t вище 1000С. стерилізація продуктів у тарі може проводитись в апаратах періодичної і безперервної дії.

До апаратів періодичної дії: АВТОКЛАВИ

До апаратів безперервної дії: РОТЕРНІ І ГІДРАСТАТИЧНІ, СТЕРИЛІЗУЮТЬ

Ротерніскл. з 4 циліндра Гідростатичні скл. з 3 вертикальних колон з висотою 20м

В 1-му до 1800С у 1-му продукт нагрівається водою

В 2-му до 90-950С у 2-му стерилізується парою

В 3-му стерилізується. У 3-му охолоджується парою

В 4-му охолоджується

  1. Фізична величина – властивість якісно загально для багатьох фізичних об’єктів, але кількісно індивідуальна для кожного з них. До найбільш важливих відносять густину, в’язкість, пружність, поверхове натягування та капілярність.

Теплофізичні властивості:

  • Теплопровідність

  • Температуропровідність

  • Питома теплоємність

  1. Диспергування – процес подрібнення рідких чи твердих, а також газових речовин у рідині, а також подрібнення рідких і твердих речовин у газі з метою утворення стійких дисперсних систем.

Серед цих процесів можливо виділити три основних:

  • Емульгування

  • Гомогенізація

  • Розпилення рідин

Емульгування використовують для отримання емульсій типу жир у воді і рідше вода у жирі. Для проведення емульгування використовують розмішувальні та циркулярні апарати, а також відцентрові, колоїдні млини та ультразвукові емульсори.

Гомогенізація – використовується для подальшого диспергування емульсій з метою отримання продукту, розмір дисперсної фази не перевищує 1…2мкм. Гомогенізації піддають молоко та вершки.

Розпилення рідин – це процес диспергування рідини в газове (повітряне) середовище і використовуються для сушіння рідких і в’язких продуктів, для підтримання процесу горіння рідкого палива у паливних пристоях.

СПОСОБИ РОЗПИЛЮВАННЯ:

  • Гідравлічний

  • Механічний

  • Пневматичний

  • Електричний

  • Ультразвуковий

  • Пульсацій ний

  1. Випарювання – т/о продуктів у вакуумі з метою концентрацією сухих речовин які знаходяться у рідині.

Основне призначення випарювання – отримання концентратів продуктів при збереженні їх харчової цінності. ВИКОРИСТОВУЮТЬ для згущення молока, бульйонів, соусів.

Оболонкові випарні апарати періодичної дії з вільною циркуляцією і паровими обігрівачами.

  1. Подрібнення – процес поділу матеріалу на частини, що здійснюються завдяки механічної дії.

Подрібнення використовують для: 1) підготовки сировини для приготування їжі. 2) надання продукту необхідної консистенції. 3) порціонування продукту. 4) переробка відходів сировини і залишків їжі.

Подрібнення поділ на: ДРОБЛЕННЯ: 1) крупне, 2)середнє, 3)дрібне.

ПОМЕЛ: 1) грубий, 2)середній, 3)тонкий, 4)колоїдний

ТЕОРІЯ ДРОБЛЕННЯ А=А12=

А – корисна робота, зовнішніх сил при дробленні, Дж

А1–робота, що витрачається на деформацію руйнованих кусків, Дж

А2 – робота, що витрачається на одуження нової поверхні, Дж

  1. Емульгування – це процес диспергування з метою одержання емульсій, тобто систем із двох рідин, які не зміщуються між собою (типу жир у воді)

Емульсії: 1)розбавлені до 2 %жиру, 2) концентровані до 74% жиру, 3) висококонцентровані (понад 74% жиру)

Для зберігання стійкості емульсії використовують емульгатори: желатин, козеїн, яєчний білок і агар-агар. Ефективність емульгування залежить від температури проведення процесу. для проведення емульгування використовують розмішувальні та циркуляційні апарати, а також відцентрові, колоїдні млини та ультразвукові емульсори.

  1. Пресування – це процес обробки матеріалів зовнішнім тиском, під дією якого відбувається зміна їх властивостей.

Розрізняють такі види пресування: ВІДТИСКАННЯ – це процес відділення рідини від вологовміст них продуктів. ФОРМУВАННЯ – процес, що призначений для ущільнення сипких матеріалів або яких-небудь розрізнених частинок у щільні агрегати за допомогою зв'язуючих рідин та відповідають тиску.

Для відтискання найбільш часто використовують гідравлічні і шнекові преси. Робочий цикл гідравлічного преса періодичної дії (рис. 1) складається з таких операцій: завантаження продукту (у пакетах із міцної тканини) на рухому плиту і притискання його до верхньої плити; відхід основної маси рідини при порівняно низькому тискові (для рослинного масла до 5 МПа); підвищення тиску (для масла до 80 МПа); витримування під тиском; опускання рухомої плити, розвантаження продукту. Повний цикл завершується протягом 20 .25хв.

У шнекових пресах безперервної дії (рис. 2) сировина з завантажувального бункера надходить у перфорований конус, усередині якого обертається шнек. Частота обертання шнека сягає 5 .20 об/хв. Рідина, що виділяється із сировини під впливом зусиль, створюваних шнеком, збирається внизу корпусу і виходить через патрубок. Величина створюваного шнеком зусилля регулюється розміром зазору між перфорованим конусом і регулюючою пробкою. Чим менший зазор, тим більше створюване зусилля. Через цей зазор виходить віджатий (збезводнений) продукт. Величина створюваного тиску у апараті може бути 4 МПа і вище.

  1. Дисперсна (гетерогення, неоднорідна) – це система, яка складається з двох або декількох фаз, кожна з яких має свою поверхню розділення і може бути механічно відокремлена від другої фази.

Дисперсна система складається з внутрішньої і зовнішньої фази.

  1. ________________________________________________________________________________

  2. Варіння – це тепловий процес, що триває внаслідок стискання продукту з нагрітою водою, парою або з пароповітряною сумішшю, що супроводжується фізико-хімічними, біохімічними, мікробіологічними процесами та переміщенням води всередині продукту.

Швидкість нагрівання різних продуктів залежить від інтенсивності передачі теплоти від теплоносія до продукту. Теплообробкакул.виробів парою відбувається завдяки прихованій теплоті пароутворення,яка відбувається в наслідок конденсації теплоносія на поверхні придатних тепловій обробці кул.виробів. На поверхні виробів утвор.плівка рідини через яку теплота передається завдяки теплопровідності. Під час обробки кул.виробів з м’яса та риби відбувається денатурація білків,яка приводить до виприсовування рідини нагромадження її на поверхні виробів м’яса та риби,що створює додатковий термічний опір. Плівка рідини на поверхні таких виробів створюється завдяки конденсації пари,а також виділенню рідини з виробу.

  1. Варіння-це тепловий процес,який триває в наслідок стикання продукту с нагрітою водою,парою або паровітряною сумішшю і супроводжується фіз.-хім.,біо-хім.,мікробіологічними процесами та переміщення води в середині продукту. Залежно від виду граючого середовища способи варки поділяють на 3 групи: 1.варка в рідині,2.в атмосфері водяної пари,3.паровітрянною сумішшю. Процес термоволого провідність-це явище переміщення вологи в середині продукта під впливом t в напрямку теплового потоку яке складається з таких процесів: 1.молекулярна дифузія води,2.капілярна провідність,3.переміщення води під впливом затисненого повітря. Основним параметром,що хар.процес варіння є тривалість(різниця tміж продуктом и теплоносієм,вміст жиру і вид конвекції теплоносія).

  2. Критерії подібності-це безрозмірні узагальнені хар. процесу які складаються з розмірних фіз.. величин,що відображають явища з різних боків. Критерії одержують з рівнянь,що описують фіз. сутність явищ. Будь яка комбінація критерії,в подібності є також критеріям подібності. Критерії поділяються на: 1.теплові.2.гідромеханічні. Гідромеханічна критеріяРейльнодца: КритеріяФуда(гідравлічної подібності),Елера(наліт тиску),Арнелида(вільної конвекції). Теплової критерії Нугельта (тепловідачи):Фури,Біо,Грозгофа.

  3. Теплові процеси діляться на 2 групи: 1.процес що відбувається без зміни агрегат. Стану(нагрів.іохолодж.) 2.Процес що відбув.зі зміною агрегат.стану(конденсація, пароутворення, плавліннчя-твердіння) Теплові процеси в залежності від цільового призначення поділяють на загальні,метою яких є зміна t (нагрівання, охолодження) специфічні(пастеризація,стерилізація,випарювання,варка і жарка). Теплоносії-це речовини які беруть участь у передачі теплоти,вони поділ.: гріючі та охолоджуючі. ГРІЮЧІ – температура яких є вищою за t середовища(водяна пара,гаряча вода, гаряче повітря). ОХОЛОДЖУЮЧІ – має меншу t ніж охолоджувальне середовище (холодна вода, холодне повітря, рідкий аміак)

  4. де  – вертикальна координата центру тяжіння і-того перерізу або, з енергетичної точки зору питома енергія положення,   – тиск в центрі ваги і-того перерізу – середня швидкість рідини в і-тому перерізі.

  5. Фільтрування-процес розділення гетерогенних систем, завдяки їхньому проходженню через пористу перегородку здатну затримувати зважені частини(дисперсну фазу) і пропускати фільтрат або очищений газ (дисперсійне середовище). В якості фільтрувальних перегородок використовують: тканини, металеві сітки, пісок, гравій.

Апарати для проведення цього процесу називаються: фільтри. Фільтри бувають періодичної та безперервної дій.

  1. Класифікація жарильних апаратів і характеристика вимог до них:

Жарильні апарати за способом жаріння поділяються на такі групи:

  • Апарати в яких жаріння відбувається на відкритій поверхні з жиром або без жиру. Вони звуться сковородами або жаровнями.

  • Апарати, де відсутній контакт продукту з гріючою поверхнею, а жаріння відбувається завдяки контакту з гріючим агентом. Такі апарати звуться грилями, тостерами.

  • Апарати для жаріння у розігрітому жирі (фритюрі). Ці пристої звуться фритюрницями.

  • Апарати для комбінованого жаріння – жарильні шафи.

  1. Дисперсна система – це система, яка складається з двох або декількох фаз, кожна з яких має свою поверхню розділення і може бути механічно відокремлена від другої фази. Дисперсна система складається з внутрішньої і зовнішньої системи.

  2. Процес піноутворення полягає у диспергуванні рідини, газу чи повітря. Поділяється на власне піноутворення і збивання.

Одним із способів піноутворення є барботування газу у рідину. В рідину, яка знаходиться у резервуарі, скрізь перфоровану трубку поступає газ (СО2), виходячи з отворів газ розкладається на бульбошки.

Сутність псевдо зрідження полягає в тому, що під час продування повітря або рідини з певною швидкістю через шар зернистого матеріалу, який розташований на решітці він переходить у завислий стан і набуває властивості текучості та перемішується по решітці. Зовні такий шар нагадує киплячу рідину. Процес псевдозрідженняшироко використовується для сушіння зернистихматеріалів, миття та гідратації круп, очищення матеріалів від легких

домішок.

  1. Формування (штампування) – це процес, що призначений для ущільнення сипких матеріалів або яких-небудь розрізнених частинок у щільні агрегати за допомогою зв’язуючих рідин та відповідного тиску.

На ефективність процесу пресування впливають різні фактори:

  • Величина тиску

  • Властивості і склад матеріалу

  • Розміри матеріалу

  • Тривалість процесу пресування

  • Термічні умови проведення процесу

  • Товщина шару продукту

Апарати для пресування – гідравлічні та шнекові преси.

  1. Загальні ознаки масообміних процесів с такі: у масообміних процесах беруть участь,як мінімум 2 фази:рідка і парова,рідка і газоподібна. Тверда і парогазова,тверда і рідка,дві рідкі. Перехід однієї фази в іншу відбувається завдяки дифузії,тому масообміні процеси ще наз.дифузійними. Рушійною силою процесу є різниця концентрації компонента,що дифундує. Процес відбувається у напрямку фази,що має меншу концентрацію компонента. Перенесення речовини з однієї фази в іншу завершується із досягненням стану рівноваги. Обмін молекул через межу розділу при цьому не припиняється,але концентрація компонентів не змінюється. Масообміні процеси відносяться до зворотних.

  2. Сушіння-це процес вилучення вологи с твердих,вологих,пастоподібних прод. шляхом їх випаровування та відводу пару яка утровилася. Волога с продуктів видаляється різними способами:1.механічними(пресування,центрифугування,фільтрування).2.фіз-хім.(абсорбція) 3.теплові(випаровування,конденсація). Процес сушіння признач.для підвищення термінів зберігання продуктів,зменш.площі складських приміщень,одержання нових продуктів,а також багатьох харч.вироб. Під час сушіння прод.важливим є їх волого вміст і хар.звязку води у матеріалі:1.хімічний.2.фіз.-хім.3.механічний зв'язок. Процес сушіння складається з 3-х етапів:1.переміщення вологи в середині об’єкта у напрямку до його поверхні.2.пароутворення.3.переміщення пари від поверхні матеріалу у навколишнє середовище.