Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджетная система.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
686.59 Кб
Скачать
  1. Економічна природа та сутність бюджету

Бюджет сформувався завдяки тривалому історичному процесу еволюції суспільства: трансформації натурального господарства у товарно-грошове, становленню держави, розвитку фінансової науки. У 1781 р. вперше був оприлюднений офіційний документ, який вміщував усереднені звітні дані за декілька років про державні доходи й видатки Франції. За своїм змістом цей звіт максимально був схожим на документ, який пізніше назвали бюджетом. Отже, 1781 р. прийнято вважати роком появи першого бюджету.

Бюджет як специфічна форма фінансових відносин історично виникає і діє там, де існує держава з товарно-грошовими відносинами. Початкову практику складання бюджету відзначено наприкінці ХVIII ст. у вигляді фактично зібраних доходів і здійснених видатків. Поступово з офіційного звіту про доходи й видатки бюджет перетворюється на документ, який відображає передбачувані доході та видатки.

Аспекти категорії бюджет:

За економічним змістом відображає грошові відносини між державою і юридичними та фізичними особами з приводу створення фонду грошових коштів держави та його використання на розширене відтворення задоволення суспільних потреб, реалізацію функцій та завдань держави

За матеріальним змістом централізований фонд грошових коштів держави, які перебувають у постійному русі з приводу формування доходів та фінансування видатків.

За формрю прояву централізований фонд грошових коштів держави, які перебувають у постійному русі з приводу формування доходів та фінансування видатків.

Ознаки бюджетних відносин:

1 Перерозподільний характер Бюджет виконує функції перерозподілу ВВП між галузями, регіонами, верствами населення.

2.Всеохоплюючий характер. Ними охоплені всі юридичні і фізичні особи.

3.Законодавче регулювання. Здійснюєся за трьома напрямами:

- загальним (Бюджетнимкодексом);

- законами, що регламентують надходження доходів і фінансування видатків;

-прийняттям щорічного „Законупро бюджет на поточний рік”.

4. вартісне вираження

5. кінцевою метою бюджетних відносин є використання централізованого фонду грошових коштів.

6. відбивають двосторонні відносини держави з юрид та фіз. особами.

Субєктом бюджетних відносин є держава, фізичні та юридичні особи

Обєктом є ВВП та національне багатство

  1. Бюджет як економічна категорія

Бюджет — це сукупність законодавчо регламентованих відносин між державою та фізичними і юридичними особами з приводу розподілу та перерозподілу ВВП з метою формування і використання централізованого фонду грошових коштів, призначеного для забезпечення виконання державою її функцій.

Згідно з Бюджетним кодексом бюджет — це план формування і використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань та функцій, які здійснюються органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим та місцевого самоврядування протягом бюджетного періоду.

Державний бюджет України — це закон, який затверджує повноваження органів державної влади здійснювати виконання Державного бюджету України протягом бюджетного періоду.