Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
24-10-2013_09-38-06 (1) / МЕТОДИЧКА до КУРСОВОп РОБОТИ.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
80.54 Кб
Скачать

2. Вибір теми курсової роботи

Вибір теми є першим етапом курсової роботи і має важливе значення для її успішного виконання. Науковий керівник разом зі студентом вибирають тему курсової роботи із запропонованої кафедрою тематики курсових робіт із дисципліни «Менеджмент підприємства». У виборі теми слід врахувати наукову та практичну актуальність, перспективність, відповідність профілю навчання студента, наявність потрібних матеріалів для написання роботи, можливість самостійної роботи студента, а також тему його майбутньої дипломної роботи.

Тематика курсової роботи охоплює вузлові питання організації систем менеджменту в підприємствах.

Зміст курсової роботи повинен мати: вступ, теоретичний розділ, аналітичний розділ, обґрунтування пропозицій, висновки та список використаної літератури.

До початку курсової роботи студент, за допомогою наукового керівника, розробляє її зміст. Приблизний зміст курсової роботи наведено у додатку А. Після цього слід заповнити заяву (додаток Б.1) та спеціальний бланк-завдання (додаток Б.2), в якому зазначити реквізити автора, тему і план роботи, а також термін подання готової роботи на кафедру. Завдання підписують науковий керівник і студент.

3. Вивчення спеціальної літератури і складання плану курсової роботи

У процесі підготовки до написання курсової роботи студент підбирає та вивчає літературні джерела, складає бібліографію.

Виконання курсової роботи передбачає обов'язкове вивчення чинного законодавства, постанов Верховної Ради і Кабінету Міністрів України, нормативних документів відповідних міністерств та інших органів управління з питань, пов'язаних із темою курсової роботи. Особливу увагу належить звернути на вивчення опублікованих у періодичній пресі матеріалів із теми. Бажано під час вивчення літературних джерел ознайомитись із зарубіжним досвідом. Згідно з обраною темою курсової роботи студент самостійно підбирає літературні джерела (книги, брошури, статті), офіційні документи, а також статистичні матеріали Мінстату України і його організацій, зокрема статистичні збірники "Народне господарство України", "Україна в цифрах", статистичні дані, що опубліковано у періодичній пресі.

Дієву допомогу студенту у вивченні спеціальної літератури надає науковий керівник. У самостійному пошуку літературних джерел допомагають бібліотечні каталоги (систематичний, алфавітний), реферативні журнали, бібліографічні довідники.

З'ясування теоретичних основ теми курсової роботи дає можливість усвідомити її зв'язок із загальними тенденціями розвитку певної проблеми.

Під час вивчення літературних джерел рекомендується робити робочі записи, систематизувати їх, що допоможе узагальнити матеріал відповідно до плану курсової роботи.

Відібрана література підлягає уважному опрацюванню. Попереднє ознайомлення з нею передбачає побіжне знайомство зі змістом, читання передмови, анотації. Розділи, що мають особливе значення для курсової роботи, слід старанно опрацювати, звертаючи особливу увагу на ідеї та пропозиції щодо вирішення проблемних питань з обраної теми, дискусійні питання, наявність різних точок зору і протиріч.

У процесі опрацювання літератури на окремих аркушах або на картках роблять конспективні записи, виписують із тексту цитати, цифровий матеріал. При цьому слід обов'язково робити повні бібліографічні описання джерел: для книги – автор, назва книги (або статті з неї), місто, видавництво, рік видання, обсяг книги, номер сторінки; для журналу – назва, рік і номер видання, сторінки (аби використати ці записи для підготовки списку використаної літератури та зробити потрібні посилання на джерела у тексті курсової роботи).

Приклади оформлення бібліографічного опису в списку використаних джерел надані у додатку В.

Попереднє ознайомлення з літературними джерелами є основою для складання плану курсової роботи, який включає вступ, теоретичні та аналітичні питання стосовно об'єкта дослідження, рекомендації, висновки та пропозиції, список використаної літератури та додатки.

Самостійно складений план студент обговорює з науковим керівником, у разі потреби – корегує, і після цього план затверджують. Текст курсової роботи формується шляхом систематизації і обробки зібраних матеріалів за кожною позицією плану. До тексту слід включати лише старанно підібрані і цілеспрямовано проаналізовані матеріали. На цьому ж етапі треба виконати обчислення, обґрунтувати пропозиції, сформулювати висновки, підібрати ілюстративний матеріал (графіки, рисунки, таблиці). У процесі роботи визначається потреба у додаткових матеріалах. Одержаний чорновий варіант курсової роботи слід доповнити, уточнити деякі положення, остаточно сформулювати всі висновки і пропозиції.

Текст курсової роботи повинен бути відредагованим, стилістично витриманим як наукове дослідження. Остаточно оформити курсову роботу треба у відповідності з вимогами, які детально описано нижче.

Соседние файлы в папке 24-10-2013_09-38-06 (1)