Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции СКМ.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
776.19 Кб
Скачать

4.4. Резервування

З метою підвищення надійності в Profibus передбачено резервування, виконане таким чином:

  • слейв-пристрої містять два різні Profibus-інтерфейси, основний і резервний. Вони можуть бути або в одному пристрої, або в двох однакових пристроях (основному і резервному);

  • пристрої забезпечуються двома незалежними стеками протоколів із спеціальним розширенням для резервування;

  • процес резервування стеків протоколів здійснюється шляхом запуску спеціального програмного об'єкту резервування RedCom.

У нормальному режимі комунікація виконується тільки через основний пристрій, який посилає діагностичну інформацію резервному пристрою. У разі, коли основний пристрій дає збій, резервний пристрій бере на себе його функції. Крім того, майстер контролює всі слейв-пристрої і видає діагностичне повідомлення на верхній рівень АСОВІ ТП, як тільки в системі вийшов з ладу основний пристрій і не залишилося резервного або коли вийшов з ладу резервний. Резервний пристрій може працювати на основній лінії Profibus або на двох, якщо є резервна.

Підхід до резервування в Profibus має наступні властивості:

  • одна і та ж модифікація пристроїв використовується для реалізації різних варіантів резервування;

  • мастер, слейв пристрій і шина можуть бути резервовані незалежно один від одного;

  • не вимагається особливої додаткової конфігурації резервного пристрою;

  • можливий повний моніторинг обох слейв пристроїв.

Резервування забезпечує високий коефіцієнт готовності, короткий час відновлення, відсутність втрат даних і нечутливість системи до відмов.

4.5. Опис пристроїв

Сучасні модулі введення-виводу є інтелектуальними пристроями і виконують багато функцій, які раніше виконувалися тільки контролерами. Проте, щоб виконати ці функції, пристрої вимагають складного налаштування при інсталяції системи, при обслуговуванні і параметризації. Тому необхідно мати точний і повний опис відомостей про пристрої, такі як тип виконуваних функцій, кількість входів/виходів, діапазон зміни змінних, одиниці вимірювання, значення за умовчанням, що ідентифікують параметри пристрою і так далі

Profibus пропонує декілька методів і засобів для опису пристроїв, які забезпечують уніфікацію опису. По історичних причинах в промисловій автоматизації використовується в основному формат GSD (General Station Data — загальні дані про пристрій). Опис пристроїв в цьому форматі поставляється разом з пристроєм.

Характеристики пристрою описуються за допомогою мови опису електронних пристроїв Electronic Device Description Language (EDDL) і поставляються у вигляді текстового файлу EDD (Electronic Device Description — опис електронного пристрою). Інтерпретатор цього опису дуже добре апробований для додатків середньої складності. Для складних застосувань Profibus пропонує інший програмний компонент — Device Type Manager (DTM).

Текстовий файл GSD містить як загальну, так і специфічну для конкретного пристрою інформацію. За допомогою ключових слів засіб конфігурації може прочитати ідентифікаційні записи, параметри, що настроюються, типи даних, допустимі значення параметрів. Деякі з ключових слів обов'язкові (за стандартом), наприклад ім'я виготівника, інші є опційними. GSD-файл ділиться на три секції:

  • секція загальних параметрів містить ім'я постачальника і ім'я пристрою, версію апаратури і програмного забезпечення, ідентифікаційний номер, підтримувані швидкості передачі;

  • секція специфікацій провідного пристрою указує допустиме число слейв-пристроїв, що підключаються, параметри передачі і прийому повідомлень;

  • секція специфікацій слейв-пристрою вказує число і тип каналів введення-виводу, перелік діагностичних повідомлень і список модулів при модульній конструкції пристрою.

GSD-файл завантажується в засіб конфігурації системи Profibus Configurator і використовується при її інсталяції.

Потужним засобом опису пристроїв є мова EDD, яка є частиною міжнародного стандарту IEC 61804-2 і дозволяє описувати пристрої середньої складності. Ще потужнішими є незалежні від конкретної промислової мережі засоби опису пристроїв FDT/DTM (Field Device Tool/Device Type Manager — засіб для пристроїв польового рівня/менеджер типу пристрою), які дозволяють описувати дуже складні пристрої.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]