Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции-химия.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
782.34 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту херсонська державна морська академія Кафедра природничо-наукової підготовки

Шифр № __________

Реєстр № __________

Курс лекцій

з дисципліни Технічна хімія

факультети судноводіння; експлуатації суднових енергетичних систем та електрообладнання суден

підготовки бакалавра

галузь знань 0701 Транспорт і транспортна інфраструктура

0507 Електротехніка та електромеханіка

напрям 6.070104 Морський та річковий транспорт

( судноводіння ; експлуатація суднових енергетичних установок)

6.060702 Електромеханіка

курс І

форма навчання: денна, заочна

Херсон – 2012

Курс лекцій з дисципліни Технічна хімія / Укладач:

Бабійчук А.М. – Херсон.: ХДМА, 2012. –

Рецензенти: Назарова В.В. кандидат технічних наук

Методичні рекомендації розглянуто і ухвалено на засіданні кафедри природничо-наукової підготовки

(Протокол № 2 від « 18 » 09 2012 р.)

Завідувач кафедри ______ Бабійчук А.М.

природничо-наукової підготовки

Схвалено навчально-методичним відділом інституту

Начальник навчально-методичного ______ Черненко В.В.

відділу

Друкується за рішенням Вченої ради Херсонської державної морської академії

(Протокол № __ від « __ » ______ 20__р.)

Анотація дисципліни

Цикл природничо-наукової, професійної та практичної підготовки

Назва дисципліни

Технічна хімія

Семестр/ кількість годин, кредитів

I семестр 108 годин, 3 кредити

Форма контролю

I семестр екзамен

Стислий зміст дисципліни

Основні поняття і закони хімії. Будова атома і періодична система елементів. Періодичний закон Д.І.Мендєлєєва і будова електронних оболонок атому. Хімічний зв'язок та його типи. Процеси окиснення та відновлення. Загальні закономірності хімічних процесів. Хімічна кінетика та хімічна рівновага. Поняття про каталіз. Розчини та електрохімічні процеси. Окисно-відновні реакції. Електродні потенціали. Електроліз. Рівняння Нернста. Загальні відомості про метали. Фізичні та хімічні властивості металів. Сплави. Застосування їх на морському флоті. Корозія металів та суднових конструкцій. Засоби захисту від корозії. Загальна характеристика неметалів. Мінеральні добрива та селітри, перевезення їх морем. Класифікація небезпечних вантажів згідно правил МОПНВ-69. Хімія води. Вимоги до складу води при її використанні: вода технічна, морська, питна. Водоконтроль та водообробка на суднах. Традиційні методи усунення твердості води. Методи тестування води за допомогою фірм «Unitor», «Vecom». Застосування фосфатів у водопідготовці на суднах морського флоту. Фосфорні мінеральні добрива та їх перевезення морем. Водоконтроль на суднах за допомогою фосфатів. (Spectrapak-309,310,312).

Органічна хімія. Класи вуглеводнів: насичені, ненасичені, ароматичні. Фуміганти, застосування на морському флоті. Хімія палива та змащувальних мастил. Груповий склад та класифікація нафти, продукти переробки нафти. Основні характеристики мастил та спеціальні методи очистки. Застосування на морському флоті. Високомолекулярні сполуки та їх застосування на морському флоті. Поняття про ВМС. Методи добування. Реакції полімеризації та поліконденсації. Залежність властивостей полімерів від їх будови. Лінійні та просторові полімери, застосування на морському флоті.

Мета

Метою курсу є придбання курсантами необхідних знань про речовини, їх склад, будову, властивості на атомно-молекулярному та електронному рівнях, про властивості розчинів електролітів, закономірності протікання хімічних процесів, твердість води, традиційні та нетрадиційні методи усунення твердості води, синтез полімерів та їх застосування на морському флоті.

Завдання

Полягають у забезпечені високого рівня функціональних знань, необхідних для успішного вивчення послідуючих загальнонаукових і спеціальних дисциплін, наданні глибоких знань з основних розділів загальної хімії.

Знання

В сприянні формування світогляду та наукового погляду на природу, захист оточуючого середовища, формуванні комплексу знань про речовини, її будову, перетворення, можливі галузі застосування та формування пізнавального та професійного інтересу з таких дисциплін: « Основи екології», « Охорона праці», «Транспортування вантажів морем», « Безпека життєдіяльності»

Уміння

Уміння самостійно аналізувати хімічні факти, які спостерігаються та передбачення результатів власної діяльності з точки зору екологічної та власної безпеки. Навчитись працювати з реактивами в лабораторії і користуватись необхідною літературою в їх подальшій діяльності, а саме:

Міжнародною конвекцією по боротьбі з забруднення з суден

( МАРПОЛ – 73/78); СОЛАС – 74, а саме розділи « Транспортування небезпечних вантажів, легкозаймистих та вибухонебезпечних речовин, газів та нафти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]